Ειδησεογραφικό site

Ουκρανία: Εθνικιστική πορεία στη μνήμη του αμφιλεγόμενου Στέπαν Μπαντέρα

79

Ουκρανοί εθνικιστές πορεύτηκαν σε κεντρικές οδούς του Κιέβου για να τιμήσουν τον Στέπαν Μπαντέρα, φιγούρα του ουκρανικού εθνικισμού ο οποίος, στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου ακροδεξιού και ιστορικά φιλοναζιστικού κόμματος της χώρας, Σβόμποντα («Ελευθερία»), Όλεχ Τιάχνιμποκ, κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να επιστρέψουν τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Μπαντέρα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει το αποσχιστικό κίνημα περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, λόγω μιας «νεοναζιστικής απειλής» κατά των εθνικά Ρώσων πολιτών της χώρας από πλευράς των νέων αρχών του Κιέβου.

Με στολές και σημαίες

Στη διαδήλωση κυριαρχούσαν οι σημαίες του Σβόμποντα, καθώς και του Δεξιού Τομέα, ο οποίος αποτελεί «ομοσπονδία» ακροδεξιών, υπερεθνικιστικών και ναζιστικών οργανώσεων. Και οι δύο φορείς είχαν λάβει μέρος στο κίνημα το οποίο κατέληξε στην πτώση του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Πολλοί εκ των συμμετεχόντων στη διαδήλωση φορούσαν επίσης στολές των εθνικιστικών ουκρανικών ανταρτικών σωμάτων της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.500 άνθρωποι.

Η Ρωσία κατήγγειλε εξάλλου επίθεση σε δημοσιογράφους της ρωσικής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της πορείας.

Δύο γυναίκες οι οποίες κάλυπταν την εκδήλωση για το φιλικό προς τη Μόσχα δίκτυο LifeNews φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μασκοφόρους, που τους έσπασαν την κάμερα και τους έκλεψαν ένα κινητό τηλέφωνο, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian, ένας άνδρας έχει συλληφθεί για το περιστατικό.

Ο Μπαντέρα παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ουκρανία. Η ιδιότητα του «Ήρωα της Ουκρανίας», που του είχε αποδοθεί επισήμως, είχε ανακληθεί από τον κ. Γιανουκόβιτς.

Παρά τον αντισοβιετικό χαρακτήρα της οργάνωσής του, ο Μπαντέρα είχε συλληφθεί και φυλακιστεί από τους χιτλερικούς, ωστόσο το 1944 είχε αποφυλακιστεί και ενισχυθεί από τους ίδιους ενάντια στον επελαύνοντα Κόκκινο Στρατό.

Ο Ουκρανός εθνικιστής ηγέτης δολοφονήθηκε από πράκτορα της σοβιετικής KGB στο Μόναχο το 1959.

Τα σχόλια είναι κλειστά.