Ειδησεογραφικό site

Ποροσένκο:Δεν θέλω ούτε εκδίκηση, ούτε πόλεμο

28

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την ειρήνη: «δεν θέλω ούτε εκδίκηση ούτε πόλεμο, παρά τις τεράστιες θυσίες του λαού».

Επανέλαβε όμως ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της Ουκρανίας.

Παράλληλα, κάλεσε τους φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα, υποσχόμενος δικαιοσύνη για όσους «έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα».

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση να γίνει για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ξεκαθάρισε.

Ιδιαίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε για τον προκάτοχό του στην προεδρία Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον απέδωσε την πλήρη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στα ανατολικά της χώρας.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (δεύτερη στις προεδρικές εκλογές με 12,8%).

Επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που μέχρι τώρα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Ο ίδιος αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.