Ειδησεογραφικό site

«Οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή», βλέπουν οι βουλευτές της ΝΔ

39

Την πεποίθηση ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που έχει εκπονηθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε η πλειονότητα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι έλαβαν τον λόγο κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνήλθε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. επικυρώθηκε, με δια βοής ομόφωνη έγκριση η ανάληψη του προεδρικού αξιώματος από τον κ. Μεϊμαράκη που χειροκροτήθηκε από όλους τους βουλευτές. Όπως τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές, το ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και έως τότε, που τοποθετείται χρονικά για το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου να “παγώσουν” όλα τα σενάρια διαδοχής.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραινέσει τα «γαλάζια» στελέχη προς την κατεύθυνση να ενισχυθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ιδέα της συνομολόγησης συμφωνίας και να λάβει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί το Grexit.

Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη και του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ενώνουν το κόμμα και την παράταξη. “Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ δύσκολος» και “πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι”, είπε η ίδια και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι σύμφωνα με άρθρο 2 και 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί με αναστολή δικαιωμάτων και ψήφων αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνονται.
Ο Κώστας Γκιουλέκας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητήσει από τον πρωθυπουργό τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αφού εκτιμηθεί από τη ΝΔ και αν οι προτάσεις δεν είναι συγκεκριμένες να καλέσουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τον λαό σε εγρήγορση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη συνεδρίαση την πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως από το πρωί μέσω twitter, δηλαδή να ενημερώσει ο πρωθυπουργός αύριο την Ολομέλεια της Βουλής και να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω κι αν δεν έχει τυπική αρμοδιότητα, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Με στόχος, όπως είπε, να δεσμευτεί ο κ .Τσίπρας σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε συμφωνία πάση θυσία”.

Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε κουβέντα για διαδικασίες διαδοχής, να πάρουν πίσω τις δηλώσεις τους όσοι έσπευσαν να καταγραφούν ως υποψήφιοι αρχηγοί και να παραπεμφθεί η διαδικασία για τον Οκτώβριο. Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των οργάνων, καλώντας το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο να καταθέσει πρώτος την παραίτηση του. O κ. Μεϊμαράκης παρενέβη και απάντησε ότι ο γραμματέας έχει την εμπιστοσύνη του. Την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή δεν προτίθεται να ζητήσει παραιτήσεις είχε δώσει και μια μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ όταν ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου στο ενδεχόμενο υποβολής παραιτήσεων από όσους έχουν αξιώματα προκειμένου να διευκολυνθεί ο νέος πρόεδρος.

Ο κ. Βλάχος, αλλά και άλλα βουλευτές μίλησαν και για την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας, καθώς πιθανολόγησαν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει φυγή μέσω εκλογών. Επίσης ζήτησε στις δηλώσεις τους τα «γαλάζια» στελέχη να αποφεύγουν να συνδέουν τη δικαίωση της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ με τις πολιτικές εξελίξεις. Και όταν ο Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ο κ. Βλάχος σχολίασε: “Εγώ δεν έχω application”.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ενημερωτικό υλικό που να παρουσιάζει πρακτικά ποιες θα ήταν οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ και  της επιστροφής στη δραχμή, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει “χωρίς κραυγές”, καθώς “με την έντονη κινδυνολογία πάθαμε αυτό με το βοσκό που φωνάζει “λύκος” και κανείς δεν τον πιστεύει”.

Εκλογές εντός του Αυγούστου προέβλεψε ο Κώστας Τασούλας που υποστήριξε με θέρμη το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει το έδαφος για επιστροφή στη δραχμή και γι΄ αυτό ο κ. Τσίπρας κάνει κάθε τι επί πέντε μήνες για να μην καταλήξει σε συμφωνία. Στοχεύει, είπε, να φθάσει και πάλι στο 60%, παρασύροντας και πάλι το 20% του ελληνικού λαού που θέλει μεν το ευρώ, αλλά μπορεί να πειστεί ότι φταίνε οι ξένοι που δεν μας θέλουν και δεν μας βοηθούν να μείνουν στο κοινό νόμισμα. «Στόχος του είναι η επιδείνωση της εικόνας της Ευρώπης στα μάτια του ελληνικού λαού ώστε όταν βγάλει τη «μάσκα» του ευρωπαϊστή, να «πείσει» όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε συμφωνία και ότι πάμε σε εκλογές με το φανερό πλέον δίλημμα Ευρώπη ή καταστροφή με απολυταρχία» είπε ο κ. Τασούλας αποφεύγοντας να μπει σε εσωκομματικά θέματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.