Ειδησεογραφικό site

Με την Ελλάδα στις συζητήσεις συνεχίζεται η σύνοδος των G7 – Μεταρρυθμίσεις από τη χώρα μας ζήτησαν Μέρκελ και Ομπάμα

68

Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα, τα οποία συζήτησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στη Βαυαρία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτύχει μία βιώσιμη ανάπτυξη και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι Αθήνα και πιστωτές τελικώς θα καταλήξουν σε συμφωνία και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές -με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν αναλυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τεθεί θέμα ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε συγκεκριμένα την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν «να χαρτογραφήσουν την πορεία της», χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ευχαριστημένος που η Ελλάδα έχει σαφώς «δείξει» ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Χαρακτηριστικά, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν έχει λυθεί ακόμη».

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως «οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο».

Ακόμη, η κυρία Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει εάν υποσχέθηκε στους συναδέλφους της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι η αλληλεγγύη από τη μία πλευρά προϋποθέτει και την τήρηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων από την άλλη.

Όλα αυτά, την ώρα που η Αθήνα είχε στηρίξει τις ελπίδες της σε μια παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου υπέρ της Ελλάδας, που θα έδινε το έναυσμα για να αυξηθεί η πίσεση στην καγκελάριο και μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές της να έρθει ακόμα πιο κοντά.

Έπειτα και από αυτήν την εξέλιξη, είναι σαφές πως οι οιωνοί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι κακοί, μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι έπειτα από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η πρόταση συμφωνίας που συνέταξαν οι πιστωτές τον εξέπληξε δυσάρεστα, σε συνδυασμό με τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα…

Οι δανειστές έχουν αποστείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι βρίσκονται σε σκληρή γραμμή και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την πεντασέλιδη πρόταση συμφωνίας που έχουν παραδώσει στην ελληνική πλευρά απορρίπτοντας επί της ουσίας το υπόμνημα των 47 σελίδων που ετοίμασε η κυβέρνηση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.