Ειδησεογραφικό site

Στα άκρα οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας – Ο Ομπάμα καλύπτει Τουρκία

70

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου SU-24 από τουρκικά F-16, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει πως το ρωσικό αεροσκάφος επέμεινε να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Με την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις να κλιμακώνεται και ενώ οι πληροφορίες για την τύχη των δύο χειριστών του μαχητικού παραμένουν συγκεχυμένες, συνεδριάζει αυτή την ώρα το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ερμηνεύουν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σαν «εχθρική πράξη», σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο τουρκικό υπουργείο Αμύνης. Από την άλλη, η Τουρκία επιμένει πως το αεροσκάφος είχε ειδοποιηθεί πολλές φορές καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ωστόσο, ο χειριστής δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις.

Το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, πάντως, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να κάνει αμέσως δηλώσεις για το περιστατικό.

Ομπάμα: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα σύνορά της

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποίησε την Τρίτη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα κάλυψε ουσιαστικά την Τουρκία.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε πως ακόμα λαμβάνει λεπτομέρειες για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και ότι αναμένεται να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας, πάντως, πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι Ρωσία και Τουρκία συνομιλούν ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Πιστεύω ότι αυτό οδηγεί σε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις ρωσικές επιχειρήσεις γιατί είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα και έχουν στόχο και την αντιπολίτευση της Συρίας», είπε.

ΝΑΤΟ: Το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο

Λίγες ώρες αργότερα, μετά την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ζήτησε η Τουρκία λόγω της κατάρριψης του αεροσκάφους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά σύνορα, επισημαίνοντας πως πολλές επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά σημειώθηκαν σε περιοχές που δεν ήταν παρόντα στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις στα σύνορα και θα προχωρήσω σε επιπλέον επικοινωνία με την Μόσχα. Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι σημαντικές για την επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, δήλωσε πως το ρωσικό αεροσκάφος πράγματι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως υπήρξε επαφή ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα, αλλά δεν επικοινώνησαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Διακόπτει κάθε στρατιωτική επικοινωνία με την Τουρκία η Ρωσία

Όλα αυτά ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει τη στρατιωτική επικοινωνία με την Τουρκία, μετά από την κατάρριψη του SU-24.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του μαχητικού σκοτώθηκε «από πυρά που δέχθηκε από το έδαφος». Αναφορικά με τον δεύτερο πιλότου του αεροσκάφους Σουκχόι, η τύχη του παραμένει άγνωστη. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ένα ελικόπτερο που εστάλη στη Συρία ώστε να αναζητήσει τους πιλότους κατερρίφθη και ένας από τους Ρώσους πεζοναύτες που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν. Επιπλέον, το υπουργείο επισήμανε ότι το SU-24 κατερρίφθη από ένα τουρκικό F-16 που, την ώρα της επίθεσης, είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ψυχραιμία συνιστά ο Τουσκ

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού τζετ.

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη στιγμή» και υπογράμμισε ότι «όλοι θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και ήρεμοι».

«Σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την ηρεμία μας», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τουρκία: Το μαχητικό προειδοποιήθηκε επί πέντε λεπτά

Οι Τούρκοι, πάντως, επιμένουν πως το μαχητικό προειδοποιήθηκε επί πέντε λεπτά, περισσότερες από δέκα φορές.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», ενώ η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει πως η εντολή για την κατάρριψη δόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού και ο τηλεοπτικός σταθμός Χαμπέρ Νιους, το αεροσκάφος φαίνεται να γίνεται μια πύρινη «σφαίρα» και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ συντρίβεται στην κορυφή ενός λόφου, στο έδαφος της Συρίας, με μαύρους καπνούς να υψώνονται αμέσως μετά.

Οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με το CNN Turk, πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν ενεργοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους.

Πάντως, φρίκη προκαλεί το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα Σύροι αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τον ένα εκ των δύο χειριστών του ρωσικού αεροσκάφους, ο οποίος είναι αιμόφυρτος στο έδαφος. Στα πλάνα οπλισμένοι άνδρες περικυκλώνουν τον πιλότο, ενώ πανηγυρίζουν φωνάζοντας: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως πυροβόλησαν τους δυο χειριστές ενώ εκείνοι είχαν εκτοξευθεί από το αεροσκάφος με τα αλεξίπτωτά τους.

Στην ταυτοποίηση ενός εκ των δύο χειριστών που εικάζεται ότι είναι ο συγκυβερνήτης του ρωσικού μαχητικού προχώρησαν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα. Όπως αναφέρουν ενημερωτικές ιστοσελίδες, λοιπόν, πρόκειται για τον Σεργκέι Ρουμιάντσεφ, ο οποίος ήταν πτέραρχος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.