Ειδησεογραφικό site

Ολοκληρώθηκε το Ecofin – Σόιμπλε: Η Ελλάδα μοιάζει να μην ξέρει τι θέλει – Ντάισελμπλουμ: Η επέκταση του ελληνικού προγράμματος θα προσφέρει ομπρέλα προστασίας

47

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το σημερινό Ecofin, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, χωρίς να υπάρχει κάποια νύξη για σύγκληση απόψεων με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για το μέλλον του προγράμματος σταθεροποίησης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θέλει την παράταση αυτού του προγράμματος ή αν δεν την θέλει.

«Η Ελλάδα μοιάζει να μην ξέρει τι θέλει», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι πάντα «λέγαμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί από τους τρεις θεσμούς, όπως και αν τους λέμε».

Όπως είπε, το ζήτημα δεν είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, αλλά η ουσία και η αξιοπιστία του.

«Ήμασταν πιθανώς ικανοί να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα από όσο θα περίμενε κανείς το 2009», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, λέγοντας πως πολλοί «Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου επισήμαναν πως οι συντάξεις και οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι από ό,τι στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως δεν λειτουργεί μόνο για το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και για το συμφέρον όλης της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε πως ξέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παράταση του προγράμματος έχει σημασία μόνο εάν η Ελλάδα σκοπεύει να το ολοκληρώσει. «Θέλουμε σαφείς υποσχέσεις για αυτό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την Ελλάδα να δώσει αξιόπιστες δεσμεύσεις.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει αν ο κύριος Βαρουφάκης και η κυβέρνηση λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό κι ο κύριος Βαρουφάκης απέτυχε να πείσει τα μέλη του Eurogroup», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ εμού και του κυρίου Βαρουφάκη και μάλιστα μου είπε ότι ήρθε σε δύσκολη θέση λόγω κάποιων γελοιογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Κομισιόν και του κ. Μοσκοβισί, απάντησε λακωνικά πως δεν παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου επιτρόπου.

Ντάισελμπλουμ: Η επέκταση του ελληνικού προγράμματος θα προσφέρει ομπρέλα προστασίας

Κατά την έξοδο του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ερωτήθηκε για την κατάσταση των συνομιλιών με την Ελλάδα και δήλωσε πως:

«Θα περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε τη κατάσταση. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον (σ.σ. με την Ελλάδα) για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και η επέκταση του προγράμματος θα προσφέρει μια ομπρέλα προστασίας και θα μας δώσει μια επέκταση χρόνου. Πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε».

Είμαστε κοντά σε συμφωνία, λέει ο Paul Mason του Channel 4

Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Οπως λέει, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με την Ελλάδα να μπορεί να εφαρμόσει το 30% του προγράμματος αντι-λιτότητας. Επίσης λαμβάνει την ευελιξία στην εξισορρόπηση του τρέχοντος προϋπολογισμού της (όχι στο 4% του πλεονάσματος) και επιπλέον λαμβάνει μια παράταση τεσσάρων μηνών μέχρι να μεταβεί σε νέα συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη σε μια προσπάθεια να χτιστεί μια συμφωνία. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν ξανά μπροστά στο ίδιο εμπόδιο: μια συμμαχία της Γερμανίας με τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Ο Βρετανος δημοσιογράφος Paul Μason έφερε στη δημοσιότητα κείμενο που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το «draft» του κοινού ανακοινωθέντος, για το οποίο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν έτοιμος να το υπογράψει» και «θα το υπέγραφε οποιαδήποτε στιγμή».

Η πρώτη χρονικά εκδοχή που δημοσιοποίησε ο Βρετανός δημοσιογράφος είναι ένα κείμενο το οποίο αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το προσχέδιο που τελικά απέρριψε η ελληνική πλευρά εντούτοις παρουσιάζει και σημαντικές διαφορές. Ωστόσο ο ίδιος ο δημοσιογράφος υποστηρίζει επικαλούμενος τις πηγές του ότι η δεύτερη εκδοχή είναι πιθανότερο να αποτελεί το κείμενο του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ενώ για την πρώτη ότι πιθανόν να αποτελεί την πρόταση Βαρουφάκη προς το Eurogroup.

Αρθρογράφος BBC: «Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι κοντά»

Την ίδια ώρα και ενώ οι δύο εκδόσεις της πρότασης Μοσκοβισί είδαν το φως της δημοσιότητας ο οικονομικός αναλυτής του BBC Duncan Weldon, εκτιμά σε άρθρο του με τίτλο: «Η συμφωνία και τα ρίσκα» πως «Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι κοντά».

«Όσο περίεργο και αν φαίνεται, νομίζω πως η συμφωνία είναι κοντά» γράφει ο Duncan Weldon σημειώνοντας πως «θα βασιστεί (η συμφωνία) στο προσχέδιο Μοσκοβισί που διέρρευσε τη Δευτέρα. Η Ελλάδα θα καταπιεί λίγο την υπερηφάνεια της και θα ζητήσει παράταση. Η συμφωνία θα δώσει στην Ελλάδα 4-6 μήνες χρηματοδότηση, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί ένα μέρος από το μανιφέστο του και συνεχίζει να πορεύεται με ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ευρεία συμφωνία ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές θα έχουν συμβιβαστεί. Υπάρχει, πάντως, και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο που μοιάζει με μικρή καταστροφή. Το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται στις 28 του μήνα και τον Μάρτιο η Ελλάδα ζητάει ένα νέο. Αυτό θα επιτρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά παράλληλα μπορεί να απαιτηθεί έλεγχος κεφαλαίων στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.