Ειδησεογραφικό site

Ολάντ: Οι δεσμεύσεις να γίνουν σεβαστές – Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

23

Την ανάγκη σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού, «που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή», αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είμαστε όλοι υπευθυνοι για ένα κοινό νομισμα, άρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους ώστε το νόμισμα να είναι εγγυητής της σταθερότητας.

Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να τονίσουμε την έννοια του σεβασμού πρώτον της ψήφου του ελληνικού λαου που εκφράστηκε πρόσφατα, αλλά και του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, αλλά και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, μέσω του Πρωθυπουργού της κάθε φορά επισημαίνει ότι είναι δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική, επισημαίνει την πρόθεσή της να μείνει στην Ευρώζωνη γιατί εκει ανήκει.

«Συνεπώς ο διάλογος πρέπει να υπάρξει, σαφώς πρέπει να ενισχυθεί, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινή συμφωνία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες συγκατοίκησης

Την εκτίμηση ότι έχουν βρεθεί «ανοικτά ώτα» στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το αίτημα να δοθεί ο «απαραίτητος χρόνος και η ανάσα» για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, κάλεσε τη Γαλλία να αναλάβει «ξανά» το ρόλο του πρωταγωνιστή για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο στη δήλωσή του για αναζήτηση των αρχών του Διαφωτισμού στη σύγχρονη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ουσιαστικά κάλεσε τη Γαλλία να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή για να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία για ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

Διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο από την πλευρά της Ελλάδας, «δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι στην Ευρώπη να αξιοποιήσουν».

Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «να σεβαστούμε τους κανόνες της συγκατοίκησης αλλά και την ισοτιμία των κρατών μελών διότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό μέλλον».

«Στις επαφές μου με ηγέτες κρατών και αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση που μπορεί αν οδηγήσει σε συμφωνία η οποία θα δώσει απαραίτητο χρόνο και ανάσα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «από μόνοι μας πρέπει να προχωρήσουμε τις αλλαγές για να κάνουμε αξιόπιστο το κράτος και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές της κρίσης.

Αναφορικά με το χρέος υπογράμμισε ότι «καταθέσαμε προτάσεις και για χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο. Να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «έχουμε βρει ανοιχτά ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα να δώσουμε την ώθηση για να ξεπεράσει και η Ευρώπη την κρίση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.