Ειδησεογραφικό site

Ολάντ: Να συμμετάσχουμε όλοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

49

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Παρασκευή, από το Νταβός της Ελβετίας, όλες τις χώρες και «τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις» να συμμετάσχουν από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, 15 ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις των ενόπλων ισλαμιστών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Ολάντ είπε ότι το μήνυμά του προς τα ηγετικά στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι σαφές: «Θα πω στις μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοοικονομικών, ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι εταιρείες «πρέπει να αγωνιστούν εναντίον κάθε μορφής λαθρεμπορίου, ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και στις παράνομες χρηματοδοτικές ροές».

Απέναντι στην τρομοκρατία «η απάντηση θα πρέπει να είναι συνολική, διεθνής, από τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, από τις κυβερνήσεις αλλά επίσης και από τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μεγαλύτερες», συνέχισε.

Ο Ολάντ κάλεσε επίσης τις εταιρίες «να επενδύσουν μαζικά στην πράσινη οικονομία», ενόψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που θα φιλοξενήσει το Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο. Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ που χρηματοδοτεί δράσεις κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αναδυόμενες και φτωχές χώρες έχει συγκεντρώσει πόρους μόλις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κάθε χρόνο απαιτούνται 100 δισεκ. για να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

«Η οικονομία θα πρέπει επίσης να θεωρείται στοιχείο της ασφάλειας», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας: «τα συμφέροντά μας είναι κοινά, υπό τον όρο ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.