Ειδησεογραφικό site

Οκτώ φιναλίστ για τη θέση του νέου… Θεοχάρη

39


«Λευκό καπνό» για την εκλογή διαδόχου του Χάρη Θεοχάρη περιμένουν ίσως και σήμερα στο ΥΠΟΙΚ. Η επιτροπή αξιολόγησης των περίπου 40 υποψηφιοτήτων συνεδριάζει από το πρωί της Τρίτης και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη απορρίψει τις περισσότερες. Ως επικρατέστερες εξετάζει 8 υποψηφιότητες, εκ των οποίων μία φέρεται να είναι και η μοναδική ξένου υπήκοου που μετείχε στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στέλεχος με θητεία στη γαλλική δημόσια διοίκηση και… ρίζες από την Αλσατία. Η υποψηφιότητα αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει και τη στήριξη του Γάλλου εκπροσώπου της Task Force, στην επιτροπή αξιολόγησης.

Μεταξύ άλλων στην τελική οκτάδα έχουν πλασαριστεί ισχυρές υποψηφιότητες όπως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής μεγάλης ΔΟΥ με επιτυχίες στο τομέα των φορολογικών ελέγχων και εισπράξεων, αλλά και στέλεχος από την αγορά μεγάλης εταιρίας λογιστών και ελεγκτών.

Αίτηση έχουν υποβάλει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, και δύο διευθυντές του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί με πρόεδρο τον ίδιο τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναμένεται τις επόμενες ώρες να επιλέξει τους επικρατέστερους υποψηφίους και να κάνει τις τελικές προτάσεις προς τον κ. Χαρδούβελη. Ο τελευταίος θα κάνει και την τελική επιλογή.

Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει να αντιμετωπίσει και τα «βάρη», που προέρχονται από την «κληρονομιά» του κυρίου Χάρη Θεοχάρη:

1ον: Πλεόνασμα εσόδων. Αντί για υστέρηση, τον Μάιο οι εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν κατά 250 εκατ. ευρώ τους στόχους του πενταμήνου. Για τους ξένους φαντάζει αδιανόητο ότι ο κύριος Θεοχάρης αποχώρησε ενώ κατεγράφη τέτοια επιτυχία στο σκέλος των εσόδων, παρότι ήταν ο μήνας που στήθηκαν πέντε κάλπες (διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές). Για αυτό θεωρούν ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων δεν μπορεί να έχει μεγάλη πίστωση χρόνου, ώστε να μη χαθεί η «κεκτημένη ταχύτητα» είσπραξης των φόρων. Με την «προίκα» αυτή, η κυβέρνηση «ποντάρει» να διαπραγματευτεί και τις μειώσεις φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων, ειδική εισφορά κλπ) με τους ελεγκτές της Τρόικα. Και όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρηθεί ή να αυξηθεί ο υψηλός ρυθμός επιστροφών φόρων (ΦΠΑ κλπ) που είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες του 2014.

2ον: Ελεγχοι σε «έχοντες και κατέχοντες». Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν 280 έλεγχοι μεγάλων φορολογουμένων από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που όλοι ζητούσαν και παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Σχεδόν έτοιμες θεωρούνται και άλλες 120 υποθέσεις. Επειδή πρόκειται για «έχοντες και κατέχοντες», το δημόσιο εισέπραξε άμεσα το 50% από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας ώθηση στα έσοδα.

3ον: Πιέσεις για «ανάσες» στους φορολογούμενους. Ακόμη και οι μειώσεις φόρων αργήσουν,  μετά την απομάκρυνση του «σκληρού τεχνοκράτη» Χάρη Θεοχάρη έχουν καλλιεργηθεί αυξημένες προσδοκίες για ένα πιο «κοινωνικό προφίλ» από τον διάδοχό του. Αυτό σημαίνει ότι «με το καλημέρα», η έλευσή του θα πρέπει να συνοδεύεται από παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος έως μέσα ή τέλη Ιουλίου, νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για ρυθμίσεις χρεών με περισσότερες δόσεις (τουλάχιστον 24 αντί 12 για νέες οφειλές) αλλά και για να μπει «φρένο» στα μέτρα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.