Ειδησεογραφικό site

Οι 6 ρωγμές της μεγάλης σύγκρουσης Τουρκίας-Ρωσίας

131

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, διεθνολόγος-στρατιωτικός αναλυτής

Το ψυχροπολεμικών διαστάσεων μείζον αεροπορικό επεισόδιο στη μεθοριακή ζώνη Συρίας-Τουρκίας, πέραν της τοπικής επικινδυνότητας, ως και των προεκτάσεων στις λεπτεπίλεπτες διμερείς σχέσεις (οικονομικές-τουριστικές-ενεργειακές) μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, αναμφισβήτητα έχει πολυδιάστατες επιπτώσεις σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας σε μια χρονική περίοδο που υπάρχουν ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω των ενεργειών του Πούτιν σε Κριμαία και Ντονμπάς.

Παρατηρείται, από πλευράς Μόσχας, ενισχυμένη έμφαση στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυναμικής της, αρκετά πέραν των εγγύτατων συνόρων, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να έχει δραματικές επιπτώσεις στη μεσογειακή, μεσανατολική και διεθνή ασφάλεια, αφού στην περιοχή έχουν συσσωρεύσει αεροπορικές, ναυτικές και άλλες δυνάμεις από χώρες που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου.
Η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας προκαλεί έξι ρωγμές.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΜΟΣΧΑΣ

1ον Εκ νέου επηρεάζονται αρνητικά (αν και ακόμα δεν έχει φανεί) οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα. Η ουκρανική κρίση είναι παρούσα και η Μόσχα μέσω πολλαπλών στρατιωτικών ασκήσεων και ενεργειών από την Αρκτική μέχρι την Άπω Ανατολή δημιουργεί προβλήματα στον δυτικό σχεδιασμό σε παγκόσμιο πλαίσιο, πέραν δηλαδή της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας. Η αναθεωρητική πολιτική της Μόσχας σε μεγάλο μέρος των διεθνών σχέσεων έχει οδηγήσει το ΝΑΤΟ (που έχει αιφνιδιαστεί σε πολλά) στην προώθηση στρατιωτικών του μονάδων, ως και πραγματοποίησης ασκήσεων από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο, στην περαιτέρω εμβάθυνση του ρωσικού δόγματος Γκεράσιμοφ περί υβριδικών και ασύμμετρων πολέμων (και πώς να αντιμετωπιστεί), καθώς και στην αντιμετώπιση της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, όπου έχει πραγματοποιήσει πολλά και σημαντικά βήματα. Η κρίση στη Συρία, η εμπλοκή της Μόσχας σε αεροπορικές επιχειρήσεις από την 30ή Σεπτεμβρίου και η διαφαινόμενη αναβάθμιση των δακτυλίων αεράμυνας μέσω της ανάπτυξης των αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στη μεσογειακή ακτή της Συρίας και S-300 επί πλοίου επηρεάζουν αναμφίβολα τη νατοϊκή στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης έχει ειδικότερες επιπτώσεις στις κινήσεις του Ισραήλ, της Τουρκίας, καθώς και των βρετανικών επιλογών λόγω των βάσεων στην Κύπρο. Περιπλέκει, λόγω του βάθους εντοπισμού και εγκλωβισμού αεροπορικών στόχων και κινήσεων, ακόμα και τις συνδυασμένες συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις των 64 κρατών υπό τις ΗΠΑ, που ενεργούν κατά του ισλαμικού μορφώματος από διάφορα σημεία της Μ. Ανατολής(επιχείρηση INHERENT RESOLVE). Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μακριά από τα εγγύτατα σύνορα της Ρωσίας και ήδη στο ΝΑΤΟ αρχίζει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού το σύστημα σε περίπτωση εγκατάστασης απαιτεί ειδικά αντίμετρα αντιμετώπισης.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

2ον Το εναέριο επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την Άγκυρα επηρεάζει τις εσωτερικές σχέσεις της συμμαχίας, αφού πολλές χώρες της Ευρώπης εμμένουν στην αποτροπή των ρωσικών ενεργειών στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και τον Καύκασο, υποβαθμίζοντας την κατάσταση στη Μεσοποταμία και το ISIS (Πολωνία-Βαλτικές-Ρουμανία-Τσεχία), θεωρώντας απλώς τους ισλαμιστές μια υβριδική απειλή και τίποτα παραπάνω. Έτσι έρχονται σε διάσταση απόψεων, π.χ., με τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τη χώρα μας. Ήδη παρατηρείται εσωτερικό ρήγμα στον ενδο-συμμαχικό χώρο, που θα δούμε πώς θα κινηθεί ανάλογα με τις επερχόμενες εξελίξεις. Η Βαρσοβία μάλιστα ζητάει επίμονα από το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τη γνωστή συμφωνία με τη Ρωσία του 1997.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

3ον Με ανησυχία αναμένουν οι Δυτικοί τις όποιες αντιδράσεις της Μόσχας σε μη στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία, αφού είναι στενές (μέχρι τώρα) οι οικονομικές-τουριστικές αγροτικές και ενεργειακές σχέσεις. Η Μόσχα έχει ανάγκη να μεταφέρει και να πουλήσει φυσικό αέριο, αφού είναι κυρίαρχη χώρα σε αυτόν τον τομέα στην παγκόσμια αγορά. Όμως ας μη λησμονούμε ότι είναι υπό καθεστώς σκληρών και πολυποίκιλων διεθνών κυρώσεων από τη Δύση λόγω της πολιτικής Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ η οικονομία της παραμένει σε ύφεση. Κατόπιν τούτου με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της κατά της Τουρκίας ειδικά στον ενεργειακό τομέα, που οι επιλογές της είναι αρκετά περιορισμένες (αγωγοί-τιμές φυσικού αερίου κ.ά.), και πόσο βαθιές θα είναι.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥΡΚΩΝ

4ον Όσο και αν η Μόσχα έχει υπεροπλία απέναντι στην Τουρκία, ας μην υποβιβάζουμε την πολεμική μηχανή της Άγκυρας. Έχει βελτιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια τις αεροπορικές δυνατότητές της, έχει εντάξει νέα ναυτικά συστήματα στο ευρύτερο οπλοστάσιο της (πχ GUR CLASS υποβρύχια, ΑDA CLASS STEALTH κορβέτες κ.ά.), ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον ηλεκτρονικό πόλεμο (σύστημα KORAL GROUND BASED JAMMER). Ειδικότερα στην συγκεκριμένη περιοχή η Άγκυρα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

5ον Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή και το αεροπορικό επεισόδιο έχουν επιπτώσεις στην ιρανική πολιτική και στρατηγική στη Συρία, καθώς και στον τρόπο κινήσεων της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και έχουν συνταχθεί με τη Μόσχα. Δηλαδή οι προεκτάσεις του συμβάντος είναι πολυδιάστατες και πολυπαραμετρικές, αφού στη Μ. Ανατολή υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα.

ΠΙΟ… ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ

6ον Όπως στην περίπτωση της ανατολικής Ουκρανίας, έτσι και στην περίπτωση της Μεσοποταμίας χρησιμοποιούνται διάφορα νέα οπλικά και άλλα συστήματα σε πολέμους 4ης γενιάς, με τα πεδία των συγκρούσεων να είναι διαφορετικά και σε μεγάλο βαθμό ασύμμετρα, μη γραμμικά και μη συμβατικά (δοκιμές κ.ά.). Αυτό, συνδυαζόμενο και με επιχειρήσεις μέσα στον κυβερνοχώρο, διευρύνει τις επιλογές και έχει επιπτώσεις σε στρατιωτικά δόγματα, τακτικές επιλογές, καθώς και στη μετεξέλιξη της στρατηγικής των εμπλεκομένων στις επόμενες φάσεις. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αντιπαράθεση στον αέρα Τούρκων και Ρώσων πάνω από τα χωριά των Τουρκμένιων, θα έχει διευρυμένα στη Μεσοποταμία προεκτάσεις σε όλα τα επιμέρους σημεία αιχμής, πιθανότατα νέα επεισόδια και δεν αποκλείεται να χειροτερεύσουν ακόμα πιο πολύ οι σχέσεις της Δύσης και της Μόσχας. Το μέλλον είναι αβέβαιο και όλα είναι πιθανά…

Τα σχόλια είναι κλειστά.