Ειδησεογραφικό site

Οι 192 ώρες που συγκλόνισαν Ελλάδα & Ευρώπη

80

Πέμπτη 25/6/2015

Το ελληνικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντά στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι , τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στους οποίους καταθέτει πρόταση με μέτρα 8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το σχέδιο χωρίς περαιτέρω ύφεση προστατεύει κοινωνικές ομάδες που θα επιβαρύνονταν υπερβολικά.

Η συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς ζητά μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης υπό άλλον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφραζε την άποψη περί αναγκαιότητας να εξευρεθεί συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου 27-28/6, πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 29/6. Η ανησυχία της για τις επιπτώσεις των εκκρεμοτήτων στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν ξεκάθαρη. Τελικά, η αναστάτωση που προέβλεπαν πολλοί ειδικοί και πολιτικοί δεν απεφεύχθη, αλλά οι φόβοι για κατακρήμνιση των αγορών διαψεύστηκαν.

Παρασκευή 26/6/2015

Άκαρπες συζητήσεις

Εν μέσω συζητήσεων και άκαρπων διαβουλεύσεων, οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη συνάντηση του Eurogroup του Σαββάτου 27/6/2015. Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με προϋπόθεση την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, το Eurogroup επρόκειτο να συγκληθεί εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά θα εξέταζε όλα τα δεδομένα για τη θωράκιση της ευρωζώνης από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι η πρόταση των θεσμών είναι «ιδιαίτερα επιεικής» και ότι δεν θα ήταν καθόλου βέβαιο αν αυτά που προτείνονταν θα γίνονταν δεκτά από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προτείνει στους θεσμούς να εξετάσουν για άλλη μια φορά τις ελληνικές προτάσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, δυναμιτίζοντας το κλίμα στην Αθήνα, χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εάν η Αθήνα και οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών.

Σάββατο 27/6/2015

Κάνει δημοψήφισμα

Τις πρώτες πρωινές ώρες, και ενώ όλα έδειχναν ότι τελικά θα μπορούσε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε τη διενέργεια αιφνιδιαστικού δημοψηφίσματος την Κυριακή 5/7/2015, με αιτιολογία την ύπαρξη κρίσιμου εθνικού θέματος.

Δριμύτατη ήταν η κριτική των πολιτικών της αντιπολίτευσης. «Πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται σε πραξικόπημα και που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση του πρωθυπουργού. Αμφισβήτησε τη διαδικασία και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη συμπράξει σε «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως είπε. «Το πραγματικό ερώτημα είναι “ναι” ή “όχι” στην Ευρώπη και το ευρώ» υπογράμμισε και κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν «ναι» στην Ευρώπη.

Ο αιφνιδιασμός ταρακούνησε τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γίνεται γνωστό ότι την Κυριακή επρόκειτο να γίνει τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για να εξετάσει την κατάσταση με τα νέα δεδομένα.

Αποκλεισμός Γιάνη από το Εurogroup

Το Eurogroup πραγματοποιήθηκε κανονικά στις 3 μ.μ. αρχικά με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στη συνέχεια μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη την απόφαση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, το Eurogroup συγκλήθηκε εκ νέου το απόγευμα χωρίς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Στη διαμαρτυρία του κ. Βαρουφάκη για την πρωτοφανή απόφαση του αποκλεισμού του η νομική υπηρεσία διευκρίνισε ότι το Eurogroup ως άτυπο όργανο δεν υποχρεούται να παίρνει αποφάσεις σε ολομέλεια. Η συζήτηση αφιερώθηκε στο plan B των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη η Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να υπάρξει μια συμφωνία της ύστατης στιγμής ως την Τρίτη 30/6 που έληγε το παρόν πρόγραμμα. Τόνισε δε ότι «σε περίπτωση που μέχρι την Τρίτη κατατεθεί μια βελτιωμένη πρόταση από τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα καλούσε το λαό να ψηφίσει “ναι” στο δημοψήφισμα».

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μέρκελ Ολαντ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, ενημέρωσε τους δύο ηγέτες ότι το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup.

Στις 12 π.μ. ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από 12 ώρες και επικράτησε πολλές φορές ένταση, με καβγάδες και βολές μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 3 τα ξημερώματα μετά από πολλές διακοπές η πρόταση εγκρίθηκε από τη Βουλή με 178 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΧΑ) έναντι 120 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ). Απόντες ήταν ο βουλευτής της ΧΑ Γιώργος Γαλέος και η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου. Τα αίματα άναψαν όταν βρέθηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους βουλευτές της ΝΔ να αποχωρούν σύσσωμοι από την αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, υπογραμμίζοντας την ανησυχία του Λευκού Οίκου για την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών και το Γάλλο ομόλογό του.

Κυριακή 28/6/2015

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των τραπεζών

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Αλέξη Τσίπρα και ξεκαθαρίζει ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «ευρώ ή δραχμή».

Από την Παρασκευή 26/6, που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, μέχρι και σήμερα οι Έλληνες πολίτες συρρέουν στα ATM όλης της χώρας προσπαθώντας να «σηκώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούν. Η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και η απόφαση της ΕΚΤ να κλείσει τη «στρόφιγγα» προς τις ελληνικές τράπεζες οδήγησαν στην απόφαση τραπεζικής αργίας από τη Δευτέρα 29/6 έως και τη Δευτέρα 7/7 και την επιβολή ανώτατου ορίου ανάληψης 60 ευρώ από τα ΑΤΜ όλης της χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ενημερώνει τους πολίτες για το κλείσιμο των τραπεζών και για την κίνησή του να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ζητά να ανατραπεί η απόφαση του Eurogroup και να δοθεί παράταση του προγράμματος και την επαναφορά της ρευστότητας από την πλευρά της ΕΚΤ. Καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ενώ εγγυάται ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Ερμηνεύει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών ως κίνηση που αποσκοπεί στον εκβιασμό της βούλησης του ελληνικού λαού και παρεμπόδισης της ομαλής πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος.

Δευτέρα 29/6/2015

Έκκληση από Ομπάμα

Τα ξημερώματα εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία από τις 28/6 έως τις 6/7 κηρύσσεται τραπεζική αργία. Το ημερήσιο όριο ανάληψης ορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα. Οι αλλοδαποί τουρίστες μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού.

Αρνητική ήταν η απάντηση των ευρωπαϊκών Θεσμών για την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Την ανάκληση του δημοψηφίσματος-παρωδία ζητά η ΝΔ, καθώς αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την εθνική θέση της παραμονής της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης. Ο κ. Σαμαράς καλεί το λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος. Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκάλεσε δημοσίως τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες τι θα συμβεί στη χώρα αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Υπαινιγμός Παυλόπουλου

Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαινίχθηκε σαφώς ότι το δημοψήφισμα αφορά ευθέως την «πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, που πρέπει να μείνει αδιατάρακτη».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα και τους διεθνείς της εταίρους «να βρουν μια βιώσιμη λύση που να βάζει την Ελλάδα σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης εντός της ευρωζώνης». Το ίδιο τόνισε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρόκ Ομπάμα στη Γερμανίδα καγκελάριο. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «έχει κρίσιμη σημασία να κάνουν κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν σε ένα δρόμο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «οι στιγμές για την Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμες και εμείς πρωταγωνιστούμε στο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν βλέπει καμιά πρόθεση από μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί προσωρινά η δανειακή σύμβαση. «Δυστυχώς», ανέφερε ο κ. Τουσκ στην επιστολή του, «η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα».

Πρόταση Γιούνκερ

Νέα πρόταση της ύστατης στιγμής απέστειλε τη νύχτα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Η πρόταση προέβλεπε μία τελευταία αλλαγή σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, αλλά και να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός θα τασσόταν υπέρ του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Παράλληλα, ζητούσε την άμεση σύγκληση του Eurogroup την Τρίτη τα μεσάνυχτα για να υιοθετηθεί η δήλωση ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επιπλέον το Eurogroup θα αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη δημοσιοποίηση της πρότασης του κ. Γιούνκερ ήρθε η απόρριψή της από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τρίτη 30/6

Δεν πληρώνει το ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού», υπαινισσόμενος παραίτησή του την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, εάν η απάντηση που θα επικρατήσει είναι «ναι». «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης» είπε ο κ. Τσίπρας. Ζήτησε από τον ελληνικό λαό να πει ένα ισχυρό «όχι» στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αρνείται την πρόταση και η Ελλάδα δεν καταβάλλει τη δόση του 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο. Με τη μη καταβολή της δόσης η Ελλάδα θεωρείται ότι είναι σε «καθυστέρηση πληρωμών» των υποχρεώσεών της έναντι του ΔΝΤ με αποτέλεσμα αυτομάτως να μην μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα μέχρι να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της. Το ΔΝΤ προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία κυρώσεων εναντίον της χώρας που μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σε 18 μήνες και σε εκδίωξη από το διεθνή οργανισμό μετά από δύο χρόνια. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αυτόματο, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΔΝΤ. Αντίθετα, μπορεί να επιταχυνθεί ή και να καθυστερήσει ανάλογα με την κρίση του εκτελεστικού συμβουλίου. Το πρόγραμμα τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα με την εικόνα που προβάλλει το CNN: ένα μεγάλο ρολόι αντίστροφης μέτρησης μπροστά στο κεντρικό πλάνο της Βουλής των Ελλήνων που μετράει τα δευτερόλεπτα πριν από την επίσημη χρεοκοπία της χώρας. Η Ελλάδα είναι επίσημα η πρώτη αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο που αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, μπαίνοντας στη λίστα με τη Ζιμπάμπουε και την Αργεντινή.

Τέταρτη 1/7/2015

Πιο ακριβό πακέτο…

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι οι επιπτώσεις του ελληνικού ζητήματος αφορούν πρωτίστως την Ευρώπη. «Με απλούς όρους αυτό δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μείζον σοκ στο σύστημα. Αλλά προφανώς είναι πολύ οδυνηρό για τον ελληνικό λαό και μπορεί να έχει επιπτώσεις για το ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει τις ΗΠΑ» εκτιμά ο κ. Ομπάμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι πριν από το δημοψήφισμα δεν αναμένει καμία εξέλιξη. Ακόμα, το Βερολίνο εμφανίζεται αντίθετο με το να αναστήσει το 2ο πρόγραμμα που έληξε την Τρίτη το βράδυ. «Πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες ότι ένα νέο πακέτο θα στοιχίσει πολύ ακριβότερα και ότι οι όροι θα είναι πολύ πιο αυστηροί» ανέφεραν γερμανικές κυβερνητικές πηγές. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,ο οποίος κάνει λόγο για πολύ πιο σκληρά μέτρα στην όποια νέα συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς παρά τη λήξη του προγράμματος, ωστόσο οι αντιδράσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου δεν είναι θετικές. Η πρόταση δεν είναι αρκετή, υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κάνει λόγο για «ακατανόητη συμπεριφορά της Ελλάδας».

Πριν από τη διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητάει, στις 17.30, από το λαό να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κατηγορώντας κύκλους της Ευρώπης και τη χώρα. Εν τω μεταξύ, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για επείγουσα χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει στις 18.30 ώρα Ελλάδος. Επίσης, συνεδριάζει σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για το αίτημα παράτασης πληρωμής μετά την αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας προς το Θεσμό.

Πεμπτη 2/7/2015

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει για επείγουσα χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάσει στις 18.30 ώρα Ελλάδος. Επίσης, συνεδριάζει σήμερα το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για το αίτημα παράτασης πληρωμής μετά την αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας προς το Θεσμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.