Ειδησεογραφικό site

Οι 15 λόγοι για να πας Σκύρο

754

Ένα νησί πραγματική έκπληξη, που συνήθως δεν είναι στις πρώτες μας επιλογές, άδικα βέβαια, καθώς έχει πολλά να σου προσφέρει. Αν αυτό που ζητάς, λοιπόν, είναι αυθεντικότητα, καλό φαγητό και νορμάλ τιμές, η Σκύρος θα γίνει το νησί σου.

 

skyros nhsia

 

Μια πανέμορφη “μιγάδα” του Αιγαίου, μισή από Σποράδες καταπράσινη και μισή από Κυκλάδες σε τόνους άσπρο – μπλε, η Σκύρος είναι μια αποκάλυψη. Θα πας ξεκούραστα με το αεροπλάνο, καθώς η πτήση διαρκεί μόνο μισή ώρα και μπορείς να βρεις εισιτήριο σε πολύ χαμηλές τιμές, τουτέστιν 49 ευρώ πήγαινε – έλα. Αρκεί να κλείσεις εγκαίρως, διότι τα αεροπλανάκια που πετάνε (της Aegean) είναι αυτά τα μικρά τα ελικοφόρα με τις λιγοστές θέσεις.

Εναλλακτικά και αν θες να πάρεις αμάξι, πας οδικώς μέχρι την Κύμη (υπολόγισε ένα τριωράκι) και περνάς απέναντι με το ferry που κάνει περίπου ένα δίωρο μέχρι το λιμάνι της Λιναριάς.

 

astakomakaronada skyros 2

 

Στις κουζίνες της Σκύρου

Το νησί είναι μικρό και μαζεμένο, έχει πανέμορφες παραλίες και πολύ ωραίες εκδρομές με βάρκα ή με το καίκι “Υδροβάτης”, που με 25 ευρώ σε πάει στο νησάκι Σαρακηνό με τα πεντακάθαρα πράσινα νερά και σου σερβίρει all day πεντανόστιμα πιάτα εν πλω: από βερίκοκα και λαδόπιτες -τηγανόψωμο σκέτο ή γεμιστό με τυρί- μέχρι χταποδάκι με καπαρόφυλλα και ρακές και αστακομακαρονάδα. Όλα ντόπια και ωραία μαγειρεμένα.

 

sarakino

 

Το πανέμορφο νησάκι Σαρακηνό

Συνοψίζοντας τα όσα συμβαίνουν στις κουζίνες της Σκύρου θα δεις ότι βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων πιάτων είναι το άγριο κατσικάκι, ο αστακός που βρίσκεται σε αφθονία στη Σκύρο -το νησί θεωρείται “μάνα” της αστακομακαρονάδας- η ντόπια φάβα, τα σαλιγκάρια, το μέλι -θυμαρίσιο και πευκόμελο- και γενικά τα γαλακτοκομικά. Συγκεκριμένα, η Σκύρος φημίζεται για τη φρέσκια μυζήθρα της, το ξινοτύρι, ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινούτσικη γεύση και γιαουρτένια υφή.

Πολύ ωραία και η ντόπια γραβιέρα με την πικάντικη γεύση, που αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για τσίπουρο και κρασί. Πιο παλιά μάλιστα ακολουθούσαν μια ειδική μέθοδο συντήρησης και ωρίμανσης της γραβιέρας. Έπαιρναν τα κεφάλια της γραβιέρας και τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα ειδικό πήλινο κιούπι, το οποίο έθαβαν μέσα στη γη.

Έστρωναν την επιφάνεια των τυριών με θυμάρι, από πάνω τοποθετούσαν άλλη μια στρώση με κεφάλια γραβιέρας και πάλι θυμάρι και πάλι γραβιέρες μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Στη συνέχεια, το σφράγιζαν και το σκέπαζαν με χώμα αφήνοντάς το εκεί από την άνοιξη μέχρι τον Δεκέμβρη όταν και το άνοιγαν παραδοσιακά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τέτοια σκεύη υπάρχουν στο υπέροχο Μουσείο Μάνου & Αναστασίας Φαλτάϊτς (www.faltaits.gr), ένα από τα σημαντικότερα ιδιωτικά λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο ιστορικό της Μεσογείου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.

 

faltaits

 

5 ταβέρνες για παραδοσιακό φαγητό

Οι ταβέρνες της Σκύρου είναι όλες οικογενειακή υπόθεση και φημίζονται για την παραδοσιακή τους κουζίνα και τα καλούδια τους, που προέρχονται από ντόπια μποστάνια και χωράφια. Στα βόρεια της Σκύρου βρίσκεται η ταβέρνα “Το Πέρασμα” ή “Τζάνος”, όπως είναι γνωστή, που φημίζεται για το καλό κρέας και τα τυριά της. Δοκίμασε κορυφαίο κατσικάκι λεμονάτο ή κοκκινιστό, γίδα βραστή, τραχανόπιτες, κατσικίσιο συκωτάκι στιφάδο, παστίτσιο μαμαδίστικο, τα πρώτα και πιο νόστιμα γεμιστά του καλοκαιριού, φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και ξινοτύρι (Τραχύ Σκύρου, τηλ. 22220 92911).

 

to perasma skyros

 

Στη “Μανωλιά” θα γευτείς καταπληκτικό φαγητό σε μια ήσυχη τοποθεσία μέσα στα δέντρα. Θα ξεκινήσεις κλασικά με λαδόπιτα και ξινοτύρι και θα συνεχίσεις με κατσικάκι λεμονάτο καλοτσιγαρισμένο, με χοντρή τηγανητή πατάτα όνειρο, γίδα κοκκινιστή και άλλα καλούδια (Διασταύρωση Χωράφας – Μώλου, τηλ. 22220 93010).
Η ταβέρνα “Μουριές” στην Καλαμίτσα είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, ιδανική για οικογένειες, μιας και πέρα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα διατηρεί και έναν μικρό αριθμό από τα μικρόσωμα κουκλίστικα αλογάκια τη Σκύρου (Καλαμίτσα, τηλ. 22220 93555).

 

trahanopitaedited

 

Με μεγάλη ιστορία που ξεκινά το 1954, το οινομαγειρείο και καφενείο “Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα” στο κέντρο της Χώρας είναι γνωστό για τα μεζεδάκια του, τα τυροπιτάκια του, μα κυρίως για τα κεφτεδάκια του, για τα οποία πολλοί ορκίζονται ότι είναι τα καλύτερα που έχουν φάει ποτέ! Συνόδεψε το λουκούλειο γεύμα με καταπληκτικό τσιπουράκι και μην πεις όχι σε μια σπιτική ομελέτα με πατάτες και στους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες. Στο τέλος ρυζόγαλο ασυζητητί για να “δέσει” (τηλ. 22220 91276).
Στο χωριό Τραχύ, στο δρόμο για το αεροδρόμιο, η ταβέρνα “Άγιος Πέτρος” φημίζεται για τα κρεατικά και τα τυριά της, καθώς όλα προέρχονται από τη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου που μετρά 2000 αιγοπρόβατα και κατσικάκια. Η ταβέρνα, που λειτουργεί από το 2006, έχει πάρει και βραβείο Gourmet (το 2007) και σερβίρει μία από τις καλύτερες λαδόπιτες που θα γευτείς στο νησί, καθώς και κατσικάκι σε όλες τις βερσιόν -παϊδάκια, λεμονάτο (το καλύτερο), κοκκινιστό, στη λαδόκολα και στη σούβλα (τηλ. 697 2842116).

 

agios petrosedited

 

Και 4 για ψάρι και θαλασσινά

Στο λιμάνι της Λιναριάς το “Ιβιλάι” φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες του με χοντρό μακαρόνι (τηλ. 22220 93476). Φημισμένη ταβέρνα για την αστακομακαρονάδα της είναι και η ταβέρνα ο “Στέλιος” στην παραλία Γυρίσματα (τηλ. 22220 91385).

Γνωστός για το φρέσκο ψάρι και ο “Ασημενός” στους Ασπούς με το δικό του καΐκι, που φέρνει στο πιάτο ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα νερά της περιοχής (τηλ. 22220 93007). Τέλος, η ταβέρνα “Στέφανος”, γνωστή σε όλο το νησί ως “Πολύβιος” (ο πατέρας του Στέφανου, του γιου, που έχει τώρα αναλάβει τα ηνία της ταβέρνας) είναι μία από τις καλύτερες για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Μπαρμπουνάκι τηγανιτό, τέλειες πατάτες, μαγειρευτά και νοστιμότατα γεμιστά τα τοπ του καταλόγου. Θα τη βρεις πάνω στην παραλία Μαγαζιά (τηλ. 22220 91272).

 

skyros limani

Το γραφικό λιμάνι της Λιναριάς

 

Το καλύτερο πρωινό

Η Σκύρος είναι ένας από τους προορισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Ελληνικό Πρωινό”, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με τα ελληνικά ξενοδοχεία (www.greekbreakfast.gr).

Το πρόγραμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο συγγραφέας Γιώργος Πήττας, στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής και την ένταξή τους στα πρωινά που παίρνουν Έλληνες και ξένοι στα ξενοδοχεία.

Τα δύο ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Νεφέλη και το Άμμος, τα οποία φημίζονται τόσο για τη ζεστή φιλοξενία τους όσο και για το υπέροχο και παραδοσιακό πρωινό τους, από το οποίο δεν λείπουν οι σκυριανές λαδόπιτες και το επτάζυμο ψωμί, το θυμαρίσιο τοπικό μέλι και οι σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα ντόπια τυριά, τα Σκυριανά τραχανοπτάρια, οι τερόπτες με κόκκινο κολοκύθι, τα αμυγδαλωτά, το παστοκύδωνο, η μπουγάτσα με τη λαχταριστή κρέμα, το ρυζόγαλο με σταφίδες και ένα σωρό άλλα καλούδια.

 

nefeli proino

Το εστιατόριο του Nefeli διαθέτει ακόμα πλήθος γευστικών και ειδικών επιλογών, όπως μενού για παιδιά, για χορτοφάγους, για αθλητές, διαιτητικό, ακόμα και ειδικό μενού για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη. Όλα τα πιάτα ακολουθούν μια εποχικότητα στις πρώτες ύλες, φρούτα και λαχανικά έρχονται από το ιδιόκτητο αγρόκτημα του ξενοδοχείου, ενώ τα τυροκομικά, έρχονται από την οικογένεια της αέρινης Άννας, που θα σας υποδεχθεί στο Nefeli Hotel και θα φροντίσει να μη σας λείψει τίποτα (Χώρα, τηλ. 22220 91964, www.skyros-nefeli.gr).

Το boutique Ammos Hotel, που έλαβε τη διάκριση “Value for Money” κατά την απονομή των Tourism Awards 2015, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε απόσταση μόλις 60 μέτρων από την παραλία Μώλος στην περιοχή Μαγαζιά, 2 μόλις χιλιομέτρα από τη Χώρα. Στο νέο Wine & Taste Lounge του, που σχεδιάστηκε αρχιτεκτονικά από την Έρη Κωνσταντάκου και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο Αιγαίο και το Κάστρο θα γευτείς ένα μεσογειακής έμπνευσης finger food μενού επιμελημένο από την Έφη Γιαλούση το οποίο θα συνοδεύσεις από εξαιρετικά signature cocktails (Μαγαζιά, τηλ. 2222091234, www.skyrosammoshotel.com).

 

ammos

 

Για γλυκό και παγωτό

Μέσα στη Χώρα “Ο Μήτσος” πουλά τις καλύτερες μπουγάτσες ever από το 1977. Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Σκύρο έχουν περάσει από αυτό το παραδοσιακό μαγαζάκι του Μήτσου του Ναυτικού και έχουν δοκιμάσει κάποια από τις λιχουδιές με χειροποίητο φύλλο για τις οποίες είναι διάσημος. Πολύ καλές επίσης τυρόπιτες, στριφτές σπανακόπιτες, λουκανικόπιτες και ατομικές πίτσες (τηλ. 22220 91772).

 

mitsos skyros

 

Στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας και στην Αγιά Σκύρου είναι και “Τα γλυκά της Φαλταΐνας”. Αληθινό παγωτό από φρέσκο γάλα, χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, όπως ρυζόγαλο, λιμοντσέλο, γκοφρέτα φράουλα και άλλα.

Στη Φαλταϊνα θα έρθεις όμως και για τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά της, που είναι βραβευμένα ως το καλύτερο παραδοσιακό γλυκό του νησιού, αλλά και για τις περίπου 40 γεύσεις γλυκού του κουταλιού, από καρπούζι, ντομάτα και κολοκύθα, μέχρι άγουρο μαγιάτικο σύκο ή τσαπέλι (ώριμο σύκο όπως το λένε στο νησί), ανθό λεμονιάς και άλλα πολλά.

Λίγο πιο πάνω από τη Φαλτάινα είναι και ο Χιώτης με εξίσου υπέροχα παγωτά με βελούδινη υφή, νοσταλγικές γεύσεις αληθινής βανίλιας και σοκολάτας, αλλά και άλλες πιο δημιουργικές. Για πολλούς έχει το καλύτερο παγωτό στο νησί και όχι άδικα, καθώς το ολόφρεσκο παγωτό του γίνεται από γάλα δικών του ζώων.

 

faltaina skyros

 

Για ποτό και κοκτέιλ

Στην κεντρική πλατεία της Χώρας έχει αρκετά μέρη για ποτό με δυνατή ή ακόμα και live μουσική, τα οποία προσελκύουν κυρίως τη νεολαία του νησιού. Για πιο ήσυχες καταστάσεις το Καλυψώ μέσα στα καλντερίμια της Χώρας, είναι το μέρος που μαζεύονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες των 35+. Εναλλακτικά, το Μπαρ Κάβος στο λιμάνι φημίζεται για τη μεγάλη συλλογή του σε άμμο και βότσαλα από όλες τις παραλίες του νησιού, αλλά και για τα βραδινά χαλαρά κοκτέιλ του.

Ωραία ατμόσφαιρα και ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο στην περιοχή Μαγαζιά και το Θάλασσα, με κοκτέιλς, προσεγμένες σαλάτες και νόστιμα σάντουιτς.

 

magazia skyros

 

Extra Tips

* Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αγοράζουν γαστρονομικά σουβενίρ από κάθε μέρος, πέρνα από το κατάστημα Παραδοσιακών Προϊόντων Μαρία Στρατή στην κεντρική αγορά της Χώρας (τηλ. 22220 93191).

 

* Μην παραλείψεις να δεις από κοντά τα μίνι αλογάκια της Σκύρου με ύψος από 1 μέτρο έως 1.20. Στο Κτήμα Μουριές στην Καλαμίτσα θα θαυμάσεις από κοντά την πιο μικρόσωμη φυλή αλόγων, που πλέον είναι και προστατευόμενο είδος αφού σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 300 (www.skyrianhorses.org).

Στο νησί δραστηριοποιούνται και άλλες οργανώσεις που προστατεύουν τα σπάνια αλογάκια, όπως η Ένωση Mικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, που υλοποιεί και προγράμματα υιοθεσίας (www.skyrianhorsesociety.gr). Σημείωσε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (19-21 Ιουνίου) γίνεται και το Skyros Horse Festival (www.festivaloftheskyrianhorse.gr). Δες ακόμα: www.skyrosislandhorsetrust.comκαι www.skyroslife.gr

 

alogakia skyros

 

* Τυροκομικά προϊόντα θα πάρεις από τον Τάκο Μαυρίκο του Τζάνου στο Εστιατόριο Άγιος Πέτρος, από τον Δημήτρη Μαυρίκο στο Ξενοδοχείο Αχίλλειον αλλά και στην Ταβέρνα το Πέρασμα.

 

* Η Σκύρος παράγει πλέον και εμφιαλώνει το δικό της κρασί. Τα αδέλφια Πανέρη, που έχουν και ένα από τα πιο κεντρικά και μεγάλα σούπερ μάρκετ στο νησί ίδρυσαν πριν από 4 χρόνια την Οινοποιητική Σκύρου και παράγουν μοσχάτο λευκό και ροζέ, καθώς και κόκκινο μερλό. Μια αξιόλογη προσπάθεια από δυο νέα παιδιά που αξίζει να σημειωθεί (τηλ. 22220 92800).

 

krasia paneri

 

* Για διαμονή επίλεξε κάποιο από τα καταλύματα της Χώρας ή της αμμουδερής και πιο οργανωμένης (σε κάποια σημεία) παραλίας Μαγαζιά. Το πολυτελές “Ammos” (Μαγαζιά, τηλ. 2222091234, www.skyrosammoshotel.com) και το πιο προσιτό “Αντιγόνη” (http://antigonistudios.com/skyros_gr) είναι οι καλύτερες επιλογές σχεδόν πάνω στην παραλία και σε απόσταση που περπατιέται μέχρι τη Χώρα.

Στη Χώρα τις εντυπώσεις κερδίζει το κουκλίστικο “Νεφέλη” (Χώρα, τηλ. 22220 91964,www.skyros-nefeli.gr), που μαζί με το παραθαλάσσιο “Άμμος” είναι τα μόνα στο νησί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ελληνικό πρωινό” (www.greekbreakfast.gr).

Αν ανήκεις σε αυτούς που αναζητούν γαλήνη και ηρεμία, τότε προτίμησε το ξενοδοχείο Διώνη, με όμορφους κήπους και φροντισμένα δωμάτια κοντά στην ακρογιαλιά του οικισμού Ασπούς (www.dioni-skyros.gr) ή το Vina Beach Hotel στην παραλία της Βίνας και κοντά στους συμβολικούς μύλους του νησιού (www.skyroshotel.gr/home/gr).

 

nefeli pisina
Άποψη της πισίνας του ξενοδοχείου Νεφέλη

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.