Ειδησεογραφικό site

«Οι ταραξίες του Τσίπρα στην Ευρώπη: Σόου στα συντρίμμια», γράφει ιταλική εφημερίδα

36

Φόβους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει με δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Il Giornale.

Ο συντάκτης Φραντσέσκο Ντε Πάλο με κείμενό του στην εφημερίδα που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι, επισημαίνει τους κινδύνους από τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού, εξηγώντας πώς αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην Ευρωζώνη.

Με διόλου κολακευτικό τίτλο «Οι ταραξίες του Τσίπρα στην Ευρώπη: Σόου στα συντρίμμια», ο Ντε Πάλο γράφει ότι «το νέο ζευγάρι των golden boys που κάθονται πάνω σε ένα ηφαίστειο» δεν είναι άλλοι από τον «χωρίς γραβάτα» Αλέξη Τσίπρα και τον «εκλεκτικό υπουργό Οικονομικών», Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο τους, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος κάνουν την Ευρώπη να τρέμει, γιατί πέρα από το «no formal» των τρόπων και του ντυσίματος, δύο οπτικές υπάρχουν πάνω στο τραπέζι: «Ο τρόμος από ένα ενδεχόμενο κραχ που πλησιάζει ολοένα πιο απειλητικά» και «μία τρίτη οδός για έναν σωτήρα της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί μία σχεδόν χρεοκοπία».

Όπως εξηγεί ο Ντε Πάλο, στο ταμείο παραμένουν ψίχουλα που αρκούν μόνο για να πληρωθούν οι συντάξεις του ερχόμενου μήνα. «Και έπειτα;», διερωτάται ο συντάκτης.

«Η πυξίδα δείχνει καταιγίδα, κυρίως μετά την σουρεάλ συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Βαρουφάκη και τον υπ’αριθμόν ένα του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ. Ενώ ο Έλληνας ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Τρόικα, ο Ολλανδός μπροστά στους δημοσιογράφους σηκώθηκε απότομα και έσφιξε το χέρι του συνομιλητή του ψιθυρίζοντάς του στο αυτί κάτι όχι πολύ διπλωματικό», γράφει στο κείμενό του ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «κωμική» τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών λίγες ώρες αργότερα στο BBC, κατά την οποία, όπως αναφέρει, δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, αλλά προτίμησε έναν τύπου πανηγυρικό και περίπλοκο λόγο για λάθος μεθόδους και θεραπείες για έναν «ανίατο ασθενή» όπως η Ελλάδα.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, αναγνωρίζει ότι έχουν φτάσει στη χώρα σημάδια συνεργασίας από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Ωστόσο, σχετικά με το «όχι» της κυβέρνησης Τσίπρα στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Ντε Πάλο επισημαίνει πως μία τέτοια κίνηση θα αποδειχθεί λάθος. Όπως εξηγεί, τη στιγμή που η ρευστότητα για χρόνια υποφέρει, είναι λάθος να αρνηθεί κανείς «φρέσκα χρήματα από ιδιαίτερα δημοφιλείς δομές όπως το λιμάνι του Πειραιά».

Ο Ντε Πάλο επισημαίνει πως «η υψωμένη γροθιά του Αλέξη και τα εμπριμέ πουκάμισα του Γιάνη», προκαλούν φόβο στην Ευρώπη.

Καταλήγοντας, μάλιστα, ο Ιταλός δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Ελλάδα προεκλογικά αλλά και τις επόμενες ημέρες της εκλογική μάχης, αναφέρει: «Στην Ελλάδα αυτό που κυριαρχεί στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης ως απάντηση στις απειλές του γερμανικού Τύπου είναι το σύνθημα “δραχμή-σουβλάκι-Βαρουφάκη”. Σαν να θέλουν να πούν ότι στην καρδιά του Αιγαίου, δε φοβούνται πώς θα τελειώσει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.