Ειδησεογραφικό site

Οι ρυθμιστές της τρίτης θέσης

33

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ρυθμιστή των εκλογών επιχειρεί να κάνει το κόμμα του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, με τον τρόπο τον οποίο έχει πολλάκις περιγράψει.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει ότι, αυτή τη φορά, οι πολίτες θα του δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό, για να έχει τη δύναμη να επιβάλει όρους συνεργασίας στα πρότυπα των προγραμματικών θέσεων του Ποταμιού.

Η προεκλογική του εκστρατεία θα περιλαμβάνει ορισμένες καινοτομίες και πάλι με ελάχιστο κόστος, και για μια ακόμη φορά θα επισημαίνει ότι χάνονται πολύτιμα χρήματα από τα ελάχιστα που έμειναν στα κρατικά ταμεία για ανούσιες τηλεοπτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Το Ποτάμι δεν θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με αριθμητική λογική μοιρασιάς, αλλά με την ουσιαστική συμβολή στελεχών του στον τομέα που ο καθένας γνωρίζει και μπορεί να προσφέρει.

Το τελευταίο διάστημα αποφεύγει, στον βαθμό που δεν προκαλείται, τις εντάσεις με το κόμμα του κ. Καμμένου και θα στηρίξει μεγάλο κομμάτι της εκστρατείας του στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, για να υπάρχει και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια.

Από τις πρώτες μετρήσεις των εταιριών έρευνας έχει διαπιστώσει ότι το Ποτάμι έχει αυξανόμενες ροές κυρίως από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κι εκεί θα στοχεύσει, με ήπιο όμως λόγο και πρόγραμμα που θα δίνει λύσεις γι’ αυτά που γίνονται και έμφαση στην πλήρη αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού με περαιτέρω μείωση των δαπανών του.

Η ΛΑΕΝ ποντάρει στον αντιμνημονιακό λαό

Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συμπληρώνει το πεπρωμένο των προγενέστερων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν, διχάστηκαν και στο τέλος διασπάστηκαν.

Μετά τα σήριαλ ΝΔ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ ήρθε και το ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ. Το τελευταίο, διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή με σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή. Στην προεκλογική του εκστρατεία θα εστιάσει ακριβώς εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πονάει: στην απογοήτευση των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που πίστεψαν ότι οι υποσχέσεις ενός νέου πολιτικού, επιτέλους, ενάντια σε όλους τους προηγούμενους, θα γίνουν πράξη. Ήδη, ο Π. Λαφαζάνης ξεκίνησε με δυνατές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και όσων τον στήριξαν, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «τερματίσει το κοντέρ» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βασικό του ατού η «αυθεντικότητα» του αντιμνημονιακού αγώνα, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα ο οποίος, όπως έχει ήδη δηλώσει σε συνεντεύξεις του, πέρασε στην αντίπερα όχθη και αποδέχθηκε σκληρό μνημόνιο «που τώρα πια θα είναι στο πρόγραμμά του».

Αγωνιά για το αν θα φτάσει στο σταθμό το τρενάκι των ΑΝΕΛ

Ένα από τα κουίζ και αυτών των εκλογών είναι ο Πάνος Καμμένος. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από τις προηγούμενες εκλογές. Τότε όλοι γνώριζαν ότι εκείνος θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών και με μία έξυπνη καμπάνια, με κορυφαία στιγμή το εκτροχιασμένο τρενάκι «Αλέξη πρόσεχε», κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ικανού αριθμού ψηφοφόρων, για να περάσει με άνεση τον πήχυ εισόδου στη Βουλή.

Σήμερα η εξίσωση είναι πιο δύσκολη και ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να βασίζεται στο δίδυμο Τσίπρας-Καμμένος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του στέλνει αρκετές δόσεις από την αύρα που έχει στην ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι θα έχουν τώρα και άλλη επιλογή για τον «ρυθμιστή» και το μείγμα της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Π. Καμμένος κινείται στην ίδια γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την επιχειρηματολογία για το ποιος είναι τώρα καλύτερος να εφαρμόσει το μνημόνιο και φυσικά θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο παλιό κομματικό σύστημα με γερές δόσεις απειλής κατά της διαπλοκής, των συμφερόντων και της εξυπηρέτησης πελατειακού κράτους, σε συνδυασμό με την αναλγησία απέναντι στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.