Ειδησεογραφικό site

Οι “πρωταγωνιστές” του Κώστα Σημίτη–Τα πρόσωπα και οι θέσεις – κλειδιά

378

Τα περισσότερα και πλέον κρίσιμα πόστα στο στενό αλλά και τον ευρύτερο κυβερνητικό τομέα συνεχίζουν να κρατάνε στελέχη που αναδείχθηκαν την περίοδο του ¨εκσυγχρονισμού¨, επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμάται από το πολιτικό ρεπορτάζ, δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού από το πολιτικό προσκήνιο, δύο χιλιάδες περίπου άνθρωποι του Σημίτη βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά υπουργείων, οργανισμών και γενικών γραμματειών.

Σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις που συνδιαμορφώνουν την κυβερνητική πολιτική, βρίσκονται, όχι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που υπήρξε στενός συνεργάτης και κορυφαίο στέλεχος του Κώστα Σημίτη, αλλά τον συνδέεται και με στενή πολιτική φιλία με τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος τον στήριξε στην “κόντρα” με τον Γ.Παπανδρέου το 2007, αλλά και ο νέος τσάρος της Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης , ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μεγαλύτερης ίσως δυναμικής και από τα υπουργικά γραφεία, είναι η θέση που κατέχει, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο προηγούμενος τσάρος της Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, που μετακινήθηκε στην κορυφή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ανάμεσα στα άλλα στελέχη των αποκαλούμενων εκσυγχρονιστών που κρατούν θέσεις-κλειδιά, ξεχωρίζουν ο Ν.Καραβίτης, σύμβουλος του Γ.Στουρνάρα μέχρι πρόσφατα, που θεωρείται ο “εμπνευστής” του περιβόητου ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο “παραιτημένος” Γ.Γ Εσόδων Χάρις Θεοχάρης.

Στη “δεύτερη γραμμή” βρίσκει κανείς στελέχη όπως ο Παν. Αλεξάκης, που κατέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ τη θέση του εκπροσώπου των μετόχων της μειοψηφίας (κάπου 24%),.

Στο υπουργείο Πολιτισμού η κ.Λίνα Μενδώνη,στενή συνεργάτης παλαιότερα του Κ.Σημίτη στην πρωθυπουργία, στη θέση της γενικής γραμματέως, με αρμοδιότητες σε όλο το πολιτιστικό φάσμα, από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θεατρικά δρώμενα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ο Γ. Γιαννούσης, παλαιός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, που αξιοποιήθηκε και από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Ι. Ιωαννίδης, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Φοίβου Ιωαννίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαϊτζής, συνεργάτης του Θ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών την τριετία 1996-1999, και αργότερα διευθυντή του γραφείου του.

Στο υπουργείο Υγείας, η γενική γραμματέας Χριστίνα Παπανικολάου .

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γ. Μανιάτης, κράτησε δίπλα του το σύνολο των παλαιών συνεργατών του, όπως τον Β. Λιβιεράτο, του οποίου υπήρξε φοιτητής.

Η Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων στην Κούβα, αλλά και νομάρχης Κυκλάδων επί κυβερνήσεων Σημίτη, ανέλαβε τη διαχείριση περιβαλλοντικού πάρκου στην Πάρο.

Αρκετοί όμως υπηρετούν και ως σύμβουλοι σε κυβερνητικούς παράγοντες, ορισμένοι μάλιστα σε υπουργούς που προέρχονται από τη ΝΔ. Έτσι εκτός από το Γκίκα Χαρδούβελη που δεν “αλλοίωσε” κατά πολύ, το σχήμα του προκατόχου του Γιάννη Στουρνάρα στο ΥΠ.ΟΙΚ, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κ. Τασούλας στο Πολιτισμού, ο Γ. Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ν. Δένδιας στο Ανάπτυξης, ο Γ. Βρούτσης στο Εργασίας, η Σ. Βούλτεψη στη Γραμματεία Τύπου και πολλοί υφυπουργοί, διατηρούν μια στρατιά συμβούλων που προέρχονται από το “εκσυγχρονιστικό” μπλοκ.

Ένα άλλο πρόσωπο πάντως που από πολλούς θεωρείται ότι “εκτοξεύτηκε” την περίοδο των “εκσυγχρονιστών” είναι και ο επικεφαλής του “Ποταμιού”, δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, που πρόσφατα αναδείχτηκε στους πρωταγωνιστές της πολιτικής επικαιρότητας  ενώ εκτιμάται ότι θα είναι από αυτούς που θα έχουν “λόγο” στην επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού όπως αυτό θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές όποτε γίνουν.

Πηγή: parapolitika.gr,7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.