Ειδησεογραφικό site

Οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

43

Οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή αυτοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993 δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ αρκεί να εργάζονται ως μισθωτοί και ο εργοδότης τους να τους «κολλάει» τουλάχιστον 25 ένσημα τον μήνα.

Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η απόφαση αφορά στους μισθωτούς οι οποίοι θέλουν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με το να απασχολούνται ταυτόχρονα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από το 1992, η ασφαλιστική νομοθεσία έδινε τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και διπλοαπασχολούμενους να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα: ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ.

Ωστόσο με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, μπήκε ως προϋπόθεση, κατά την άσκηση της μισθωτής εργασίας να συγκεντρώνονται 25 ένσημα τον μήνα.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίσταται υποχρεωτική. Αυτή η επιπλέον υποχρέωση αυτομάτως αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής ταμείου από τους μερικώς απασχολούμενους αλλά και από όσους εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία (δηλαδή λίγες ημέρες την εβδομάδα).

Η απόφαση Μπέζα που ερμηνεύει τον νόμο, αναγνωρίζει το δικαίωμα στους μισθωτούς να μην συγκεντρώνουν τον αριθμό των 25 ενσήμων σε περίπτωση ασθένειας, απεργίας, απόλυσης κλπ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.A.M. δεν εξετάζεται για τον μήνα κατά τον οποίο γίνεται η πρόσληψη, καθώς και για τον μήνα κατά τον οποίο λήγει η εργασία και η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ.

Για τους ενδιάμεσους μήνες της ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτικής ανεργίας ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, ή λόγω απεργίας, με την προϋπόθεση ότι −συνυπολογιζόμενων των ανωτέρω – συμπληρώνονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών.

Ειδικά κατά το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους και προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση των 25 ημερών ασφάλισης, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει τον κατά περίπτωση πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του μήνα αυτού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.