Ειδησεογραφικό site

Οι κόκκινες γραμμές της Φώφης

43

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Τον τόνο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προσδιορίσει σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Φώφη Γεννηματά, η οποία θέτει κόκκινες γραμμές στήριξης εφαρμοστικών νόμων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αποδεικνύεται «τροϊκανότερη» των τροϊκανών στην εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Δίκαιη, δημιουργική αλλά και σκληρή αντιπολίτευση θα είναι η κατεύθυνση των αντιπολιτευτικών αιχμών των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θέτοντας στο επίκεντρο πέντε υφεσιακά μέτρα του μνημονίου: τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καλώντας την κυβέρνηση να βελτιώσει αυτούς τους όρους, με σκληρή διαπραγμάτευση και προτάσεις με τα σχετικά ισοδύναμα.

«ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΚΑΝΙΚΙ»

Στην προσπάθειά της η Χαριλάου Τρικούπη να αντιμετωπίσει το πλαγιοκόπημα του Αλέξη Τσίπρα, θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του τρίτου εναλλακτικού πόλου στην πολιτική ζωή της χώρας, δίνοντας σαφές πολιτικό στίγμα. «Ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές» αναφέρει η κ. Γεννηματά, επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης περνά μέσα από σκληρούς όρους και προϋποθέσεις.

Κλειδί για τις πολιτικές εξελίξεις αποτελεί η υπόθεση της ανασυγκρότησης της παράταξης και ο τρόπος με τον οποίον θα μεθοδευτεί ο διάλογος μεταξύ των όμορων χώρων. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο της προσπάθειας, πολλά έχουν περιγράφει προεκλογικά, αν και προϋπόθεση αποτελεί ο πλήρης απογαλακτισμός από τις κυβερνητικές επιλογές της πάλαι ποτέ συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στο επίμαχο θέμα της οργανωτικής-πολιτικής παρουσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι κάνουν λόγο για τον «ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροαριστεράς», κάποιοι άλλοι, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης και ορισμένοι εκ της ΔΗΜΑΡ, για αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κόμματων και την ίδρυση ενός νέου σχήματος, ενώ άλλοι βλέπουν ως διέξοδο την ανασυγκρότηση και ενοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ… ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κάνει προσεκτικά και σταθερά βήματα χωρίς βιασύνες και άστοχες κινήσεις, ενώ σε κάθε ευκαιρία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθύνει πρόσκληση ανοικτού ειλικρινούς διαλόγου. Η επιτροπή διαλόγου που έχει συγκροτηθεί προεκλογικά θα τεθεί σε λειτουργιά, ενώ οι επαφές με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ για την επιστροφή τους θα ενδυναμωθούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η επαναδραστηριοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου, μέσω του Δικτύου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει το think tank της παράταξης. Το θετικό κλίμα μεταξύ Γεννηματά-Διαμαντοπούλου αναμένεται να επιβεβαιωθεί με την παρουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση του Δικτύου στα μέσα Οκτωβρίου.

Ανάλογες προσεκτικές προσεγγίσεις αναμένεται να γίνουν και προς την πλευρά του Ποταμιού, στο οποίο η αμφισβήτηση των επίλογων του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένεται να λάβει μορφή χιονοστιβάδας, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει σε μια μοναχική πορεία. Ήδη, στελέχη όπως ο κ. Τατσόπουλος, όπως και άλλοι στο παρασκήνιο, αμφιβάλλουν για το ειλικρινές των προθέσεων του κ. Θεοδωράκη να αναλάβει την ευθύνη του αποτελέσματος και εκτιμούν ότι πρόκειται για τακτικό ίλιγγο παραμονής στην καρέκλα του επικεφαλής του Ποταμιού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.