Ειδησεογραφικό site

Οι κατά Ζαμπούνη «καλοί τρόποι» των καπνιστών

89

Ο συγγραφέας μέσα από το νέο του βιβλίο σχολιάζει την αντικαπνιστική υστερία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια!

Τα τελευταία χρόνια, έχει «ανάψει» η διαμάχη μεταξύ των καπνιστών και των αντικαπνιστών που καλούνται να βρουν μόνοι τους τη χρυσή λύση, σε μία χώρα -ίσως τη μόνη παγκοσμίως- που κανένας αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Με τους καλούς τρόπους που τον χαρακτηρίζουν, ο Χρήστος Ζαμπούνης στο νέο του βιβλίο «Το Savoir Vivre του καπνιστή… και άλλες ιστορίες ενήλικου πάθους», μιλάει για τα δικαιώματα του καπνιστή. Το νέο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φερενίκη».

«Το 1947 στο βιβλίο του “Σαβουάρ Βιβρ” ο Κώστας Ζουμπουλίδης έγραφε: “Μην καπνίζετε σε δωμάτιο αρρώστου, εκτός αν καπνίζει κι εκείνος”. Εβδομήντα χρόνια αργότερα η αλλαγή των ηθών είναι τόσο ραγδαία ώστε όπως σημειώνει σ’ ένα άλλο βιβλίο ο Nicholas Clayton: “Μπορείς να ζητήσεις τα πάντα από ένα μπάτλερ, εκτός από σταχτοδοχείο”. Πώς όμως φτάσαμε εδώ;», διερωτάται ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του.

Πότε και από πού ξεκίνησε η αντικαπνιστική εκστρατεία; Σχετίζεται η κακή – κατά πολλούς – συνήθεια του καπνίσματος με κανόνες καλής συμπεριφοράς, και αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Πώς συνδέεται η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων με το κάπνισμα; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται αλλά και εγείρονται στις σελίδες του βιβλίου.

Ο Χρήστος Ζαμπούνης ανατρέχει στο παρελθόν και παρακολουθεί την εξέλιξη των ηθών σε σχέση με το κάπνισμα, επιχειρώντας να ταρακουνήσει τα κλισέ που έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα αντικαπνιστική υστερία.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε σελίδα του βιβλίου του: «Στο παρόν πόνημα επιχειρείται ένας ιστορικός συμβιβασμός με απώτερο σκοπό, ή μάλλον με την ελπίδα ότι όλο και κάποιος καπνιστής θα σεβασθεί αυτόν που ενοχλείται από τον καπνό και κάποιος αντικαπνιστής θα σεβασθεί το ενήλικο πάθος του λάτρη του καπνού».

Σχόλια

2Προσθήκη σχολίου
doctor…………..19/01/201514:21
1η αιτία θανάτου ο καρκίνος των πνευμόνων.- ………….NO SMOKING then. SO RESPECT PEOPLES HEALTH AROUND YOU- SAVOIR VIVRE=ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΖΩ. πως να ζήσεις με καπνούς άσθμα και δύσπνοια απ τον καπνό των καπνιστών ? ΜΗ τα λέτε μονόπλευρα, ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.