Ειδησεογραφικό site

Οι «καθυστερήσεις» Σαμαρά , η «ντρίμπλα» με Γιούνκερ, ο Βενιζέλος, το κρυφό χαρτί Κούρκουλα και η μήνις της Ντόρας

74

Το καθυστερεί όσο μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει τον Έλληνα Επίτροπο για την ΕΕ, καθώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τη τελευταία στιγμή λόγω των διαμορφούμενων πολιτικών ισορροπιών. Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, στη συζήτηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στενό του εταίρο, Ευ. Βενιζέλο, κατέληξαν στην πρόταση να χειριστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το θέμα της τελικής επιλογής του Έλληνα Επιτρόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ακολούθησε και η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ προκειμένου, μετά την ανατροπή των μέχρι τότε δεδομένων να διερευνήσει τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου απέναντι στη δεδομένη μέχρι τότε συμφωνία που είχε η ίδια με τον Αντώνη Σαμαρά, για το χρίσμα του Επιτρόπου.

Είναι γνωστό, ότι στο “πακέτο” της πολιτικής συμφωνίας της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της ΝΔ για την επιστροφή της στο κόμμα, ανάμεσα στα “ανταλλάγματα” περιλαμβανόταν και η μετάβαση της Ελληνίδας πολιτικού στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε αναπτύξει εδώ και μήνες ένα ιδιαίτερα δραστήριο “lobby” σε όλα τα κέντρα αποφάσεων εξουσίας της ΕΕ αλλά και εκτός και σχεδόν εξασφάλισε για πρώτη φορά κορυφαίο πόστο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Έλληνα Επίτροπο.

Η κ. Μπακογιάννη δεν είδε με “καθόλου καλό μάτι” τον ελιγμό του Μεγάρου Μαξίμου και με δεδομένη και την πολύ καλή σχέση που έχει σφραγιστεί πια με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, τον οποίο μάλιστα έσπευσε να συναντήσει την πρώτη παρασκευή του Ιουλίου αργά το μεσημέρι στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη, αναμένεται φθινοπωρινό “τσουνάμι” στο εσωτερικό της ΝΔ, στην περίπτωση που δεν τηρηθεί από το κόμμα η αρχική συμφωνία και με αυτό το τρόπο απολεσθεί για την Ελλάδα και η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής που εφόσον προταθεί από τη χώρο θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι λόγοι της ανησυχίας στο στρατόπεδο Μπακογιάννη έχουν ενταθεί ακόμα πιο πολύ καθώς από διάφορα μέσα έχει πέσει στην “πολιτική πιάτσα” το τελευταίο χρονικό διάστημα το όνομα του Υφ. Εξωτερικών και στενού φίλου του Ευ. Βενιζέλου, Δ. Κούρκουλα, ως πιθανό πρόσωπο που θα προταθεί από τη χώρα μας ως Έλληνας Επίτροπος.

Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του κ. Κούρκουλα στα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και τις ιδιαίτερες επαφές που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στα γραφεία των Βρυξελλών και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αυτό που φαίνεται ότι μετράει περισσότερο για τη συγκατάνευση και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο πρόσωπό του είναι το πολιτικό του παρελθόν. Για όσους θυμούνται, ο κ. Δ. Κούρκουλας υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης, που ίδρυσε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993. Παρ΄ότι προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο την περίοδο εκείνη ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, ήταν από τα μετρημένα στο χέρι στελέχη εκείνη την εποχή του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε προσχωρήσει στην πολιτική πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την οποία είχε προκαλέσει με την αποχώρησή του.

Το όνομα της κ. Μαρίας Δαμανάκη που προσπαθούν να επαναφέρουν ορισμένοι κύκλοι στο προσκήνιο για να ανανεώσει τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον σαν υποθήκη για άλλες πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την ίδια καταγράφονται κάθε άλλο παρά σαν ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Στο ίδιο πλαίσιο λίγες φαίνεται να είναι και οι πιθανότητες η τελική επιλογή να αφορά τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης , Κ. Χατζηδάκη.

Εν τούτοις, ο Αντώνης Σαμαράς, που μετά και την περιπέτεια του παρ’ ολίγον δημοψηφίσματος για τη “μικρή ΔΕΗ” που κατάφερε να αποφύγει στο παραπέντε και με αρκετά εσωκομματικά τραύματα (Β. Μεϊμαράκης, Προκόπης Παυλόπουλος), βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν με δεδομένη και τη συχνή πυκνή πλέον επανεμφάνιση κύκλων, στελεχών αλλά και του ίδιου του Κ. Καραμανλή στην επικαιρότητα και μη θέλοντας από την άλλη να πάρει πίσω εντελώς, το “δώρο” που προσέφερε στο στενό του σύμμαχο στη συγκυβέρνηση Ευ. Βενιζέλο, φαίνεται ότι κατέληξε στη λύση της πολιτικής “ντρίμπλας”. Να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για την ανακοίνωση της ελληνικής υποψηφιότητας έστω κι αν αυτό θα σημαίνει την απώλεια για τη χώρα μας του κορυφαίου πόστου της αντικαταστάτριας της Κάθριν Άστον και να πετάξει το “μπαλάκι” της επιλογής στον ίδιο τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό που διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποβάλει μια λίστα με δυο έως τρία πρόσωπα στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, και να επιλέξει ο ίδιος ανάλογα και με το πόστο το οποίο θα θελήσει να “παραδώσει” στη χώρα μας. Δεν παύει πάντως να θεωρείται δεδομένη η αρχική προτίμηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ντόρα Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Ευρωπαΐκής Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.