Ειδησεογραφικό site

Οι «θεσμοί» (Γκογιάλ, Καστέλο, Μαζούχ) συνομιλούν από μακριά (τηλεδιάσκεψη) με τον Βαρουφάκη – Στο επίκεντρο και μέρος της δόσης από τα 7,5 δισ. ευρώ

34

Μπορεί να μην ήρθαν τελικά τα τεχνικά στα κλιμάκια των ελεγκτών στην Αθήνα, όπως ανέφεραν πληροφορίες εχθές Δευτέρα, αλλά τελικώς πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη και των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, ήταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα μια υποδόση από τα 7,5 δισ. των δανείων, εφόσον εφαρμόσει άμεσα κάποια από τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλες την Δευτέρα ο κ.Βαρουφάκης.

Στο Γιούρογκρουπ ο κ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα για το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ) και τα  ΣΔΙΤ Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ άλλων- θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες στα νοσοκομεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες αποτελούν την εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως το «Πράσινο Ταμείο».

«Μαχαίρι» αναμένεται να μπει και στις δαπάνες των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων  με στόχο να εξοικονομηθούν 40-50 εκατ. ευρώ, αν κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται από τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις συνολικά μπορούν να φέρουν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση Μάρδα-Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, το δημόσιο μπορεί να υποχρεώσει τους κρατικούς φορείς να βάζουν σε λογαριασμό της ΤτΕ κάθε ευρώ που περισσεύει μετά τις πληρωμές υποχρεώσεων σε δικαιούχους (συνταξιούχους, επιδοτούμενους κλπ), ενώ αν χρειαστούν ξανά τα λεφτά αυτά, μπορούν να τα ανακτούν (κατά ένα μέρος τουλάχιστον ή εν όλω) μέσα σε 2 μέρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.