Ειδησεογραφικό site

Οι ηττημένοι των εκλογών ετοιμάζονται για συνέδρια – Τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

33

Η ήττα στις εκλογές έχει πάντα επιπτώσεις στα κόμματα ιδιαίτερα, μάλιστα, σε αυτά πού ήταν στην εξουσία. Έτσι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, θα υπάρξουν αλλαγές, αφού ήδη άρχισαν οι προεργασίες και οι συζητήσεις για επικείμενα συνέδρια. Αναλυτικά:

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα βγήκαν στον αέρα σε δύο βραδυνές τηλεοπτικές εκπομπές στο MEGA και στο STAR Τι αποκάλυψαν Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον «Ενικό» και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης στην «Ανατροπή» για τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό του κινήματος.

καλεσμένος στην εκπομπή “στον Ενικό” ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του Ν.Χατζηνικολάου για το εάν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στο συνέδριο της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, που έχει προαναγγελθεί αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην έβδομη και τελευταία θέση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή με ποσοστό 4,68%, απάντησε πώς “δεν γνωρίζει τι τελικά θα πράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά από ό,τι έχει καταλάβει δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος”.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος επιβεβαίωσε ότι στο συνέδριο που έρχεται θα τεθούν όλα από μηδενική βάση μεταξύ των οποίων η νέα ηγεσία του κόμματος αλλά και η σύσταση εξαρχής των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, καλεσμένος στην εκπομπή “Ανατροπή” κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα για το κόμμα του, είπε ότι ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα το οποίο θα αποτιμηθεί σε συνέδριο, όπως προανήγγειλε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, σύντομα μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης και εδόσον εξασφαλιστεί η πορεία της χώρας, το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε συνέδριο για να εξετάσει τους λόγους που έφεραν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Σε αυτό το σημείο ο Γ.Πρετεντέρης επεσήμανε ότι υπάρχει και θέμα ηγεσίας, αναφέροντας ότι υπάρχουν τρεις υποψήφιοι για να διαδεχτούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο άντρες και μία γυναίκα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θέλησε να σχολιάσει την συγκεκριμένη πληροφορία του Γιάννη Πρετεντέρη, ωστόσο πληροφορίες του πολιτικού ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και ο ίδιος είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου,κάτι που άλλωστε άφησε και ο ίδιος ανοιχτό σε εμφάνισή του και πάλι στο MEGA σε πάνελ το βράδυ της Κυριακής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άλλα δύο πρόσωπα που είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, και η Φώφη Γεννηματά που επανεξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’Αθήνας με 21.000 σταυρούς, αφήνοντας δεύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο με 16.577 σταυρούς.

Γκρίνια στη ΝΔ

Τις επόμενες κινήσει του σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την εκλογική ήττα αλλά και τις εσωκομματικές βολές που εκτοξεύονται κατά του προέδρου της γαλάζιας παράταξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να προχωρήσει σε οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει την εσωκομματική γκρίνια για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Άμεσα συγκαλούνται τα όργανα, ενώ η σύγκλιση τακτικού Συνεδρίου τοποθετείται χρονικά στις αρχές καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις γραμματείες και τους τομείς του κόμματος, προκειμένου να είναι σύντομα έτοιμοι για σκληρή αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες με την αποδέσμευση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη από την εκπροσώπηση του κόμματος, την οποία αναλαμβάνει πλέον ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης.

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος της ΝΔ, μπροστά και στις πρώτες αντιδράσεις γαλάζιων στελεχών που στοχεύουν το προεδρικό περιβάλλον για τη μεγάλη ήττα της ΝΔ -όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.- ετοιμάζεται να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα, με αφετηρία την Εκτελεστική Γραμματεία, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να απορροφήσει τους κραδασμούς.

Το μήνυμα της ηγεσίας προς τα στελέχη είναι ότι το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε «θέση μάχης», καθώς μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέφερε ο κ. Σαμαράς και σε βουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε χθες και τους συνεχάρη για την επανεκλογή τους. Η βασική θέση της γαλάζιας ηγεσίας είναι ότι η ΝΔ έχασε μόνο 100.000 ψήφους σε σχέση με το 2012 και «στάθηκε όρθια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, ο Αντώνης Σαμαράς σκέπτεται να συγκαλέσει τακτικό Συνέδριο της ΝΔ στις αρχές καλοκαιριού, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο «εσωκομματικός ανασχηματισμός» περιλαμβάνει νέα, αλλά και παλιά και δοκιμασμένα στελέχη.

Έτσι, σημαντικά πόστα αναμένεται να προταθούν μεταξύ άλλων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, την Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ η νέα ομάδα θα έχει τη βοήθεια των στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ κ.κ. Σταμάτη, Λαζαρίδη και Μουρούτη, που παραμένουν στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.