Ειδησεογραφικό site

Οι εντυπωσιακότεροι ναοί του… χρήματος

46

Σε κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια της υφηλίου οι δραστηριότητα επενδυτών και χρηματιστών είναι κάτι παραπάνω από φρενήρης. Πωλούν ή αγοράζουν μετοχές με απίστευτη ταχύτητα, που εντυπωσιάζει όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Με αφορμή το Global Financial Market Forum που γίνεται στο Abu Dhabi, το CNBC παρουσιάζει τα 11 πιο εντυπωσιακά χρηματιστήρια που υπάρχουν στην υφήλιο.

Frankfurt Stock Exchange, Γερμανία

Χάρη στη γερμανική οικονομία, η Φρανκφούρτη αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στην ηπειρωτική Ευρώπη και το χρηματιστήριο της είναι το ισχυρότερο μεταξύ των επτά που υπάρχουν στη Γερμανία. Ιδιοκτησίας του Deutsche Boerse Group, ιδρύθηκε το 1585, ενώ σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 4.500 traders. Το 2014 τα κέρδη του Deutsche Boerse ενισχύθηκαν κατά 60% φθάνοντας στα 762 εκατ. ευρώ.

Indonesia Stock Exchange, Ινδονησία


Το 2007 τα χρηματιστήρια Jakarta και Surabaya συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών της Ινδονησίας, το οποίο φιλοξενείται σε ένα εντυπωσιακό πύργο 32 ορόφων. Στον ίδιο όροφο με το χρηματιστήριο, στο οποίο είναι εισηγμένες 494 εταιρείες, υπάρχει κέντρο fitness, εστιατόρια που σερβίρουν ασιατική κουζίνα, ιατρικά κέντρα και 1.500 θέσεις πάρκινγκ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι traders.

NYSE, ΗΠΑ


Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο χρηματιστήριο του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι εισηγμένες 1.867 επιχειρήσεις, με σχεδόν το 80% να είναι αμερικανικές. Αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, της Νέας Υόρκης, η οποία κατόρθωσε να ρίξει από αυτόν τον θρόνο το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Το 2014 στο NYSE πραγματοποιήθηκαν 129 αρχικές δημόσιες εγγραφές αξίας (IPOs), αξίας 70 δισ. δολαρίων, καθιστώντας το, το πλέον δραστήριο χρηματιστήριο σε αυτόν τον τομέα. Η συνολική αξία κεφαλαιοποίησης του ξεπερνά τα 16,6 τρισ. δολάρια.

Madrid Stock Exchange, Ισπανία


Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια σαφώς ζηλεύουν την πολυτέλεια του εσωτερικού του. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης στεγάζεται σε ένα παλάτι του 19ου αιώνα. Το ντεκόρ χρησιμοποιείται προκειμένου να «υπάρξει η διαβεβαίωση ότι κάθε γενιά θα αναγνωρίσει, θα κατανοήσει και θα εκτιμήσει την ειδική εταιρική σχέση που συνδέεται με την ιστορία της συγκεκριμένης αγοράς», όπως υποστηρίζεται στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου. Σε κάθε συνεδρίαση φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 traders.

Hong Kong Stock Exchange, Χονγκ Κονγκ

Μετά από αυτό του Τόκιο, είναι το ισχυρότερο χρηματιστήριο της Ασίας, με εισηγμένες 1.600 εταιρείες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων σε νέες τεχνολογίες αλλά και διαφάνεια, ενώ ενίοτε φιλοξενεί και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Bahrain Stock Exchange, Μπαχραίην


Ιδρύθηκε το 1987 και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 1989, με 29 εισηγμένες εταιρείες. Μεταφέρθηκε σε νέα τοποθεσία, στο Bahrain Financial Harbour το 2010. Σήμερα είναι εισηγμένες σε αυτό 48 εταιρίες, ενώ διαθέτει και λογαριασμό στο… Instagram!

London Stock Exchange, Βρετανία


Μέχρι το 2014 ήταν το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου. Δημιουργήθηκε το 1698 και μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα χρηματιστήρια του κόσμου, με κεφαλαιοποίηση 13,4 δισ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι εισηγμένες 2.428 εταιρείες.

Chicago Board of Trade, ΗΠΑ


Ένα από τα τρία χρηματιστήρια της πόλης, είναι η αρχαιότερη αγορά διαπραγμάτευσης options και futures. Εξειδικεύεται σε πρώτες ύλες, όπως σιτηρά, καλαμπόκι και σόγια. Το κτήριο στο οποίο φιλοξενείται, το Chicago Board of Trade Building, προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες: διαθέτει ένα εμπορικό κέντρο πούρων, έναν… οδοντίατρο, ένα γυμναστήριο γιόγκα, εστιατόρια αλλά ακόμη και ανθοπωλείο.

Dubai Financial Market, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Ένα από τα νεότερα χρηματιστήρια της λίστας – ιδρύθηκε το 2000 -, φιλοξενείται στο ίδιο συγκρότημα κτηρίων που υπάρχουν οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες και τα εμπορικά κέντρα της πόλης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διαθέτει πέντε βασικές αξίες: διαφάνεια, εχεμύθεια, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και χρήση νέων τεχνολογιών. Έχει αξία κεφαλαιοποίησης 4,3 δισ. δολάρια.

Buenos Aires Stock Exchange, Αργεντινή


Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και έχει σχεδιαστεί από τον Alejandro Christophersen στις αρχές του 1.900. Μπορούν να το επισκεφθούν τουρίστες, ενώ αποτελεί έδρα για εκθέσεις, κονσέρτα αλλά και εργαστήρια τέχνης.

Tokyo Stock Exchange, Ιαπωνία


Ιδρύθηκε το 1878 και μετακόμισε στην τρέχουσα τοποθεσία του το 1988. Ανακαινίστηκε το 2000, ενώ έχει 361 traders.

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.