Ειδησεογραφικό site

Οι εκλογές στερούν 800 εκατ. ευρώ από την αγορά «παγώνοντας» αξιολόγηση και δόσεις

41

 

Θα αργήσουν πολύ από ό, τι φαίνεται τα επόμενα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από την δόση του νέου πακέτου βοήθειας, με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν να προειδοποιεί ότι οι εκλογές θα πάνε πίσω την αξιολόγηση, στερώντας από την αγορά ρευστότητα περι των 800 εκατ. ευρώ.

Ενημερώνοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Πολ Τόμσεν εκτίμησε πως λόγω των εκλογών και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα «πήγαινε» πίσω και η εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης δόσης των 3 δισ. ευρώ, αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ένα θέμα που τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ θέλουν να κλείσει γρήγορα ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο κανονικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος από το 1 δισ. ευρώ που θα λάμβανε η Ελλάδα τον Οκτώβριο, προοριζόταν για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες (περί τα 800 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ (456 εκατ. ευρώ).

Βεβαίως για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 100 εκατ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει περι τα 200 εκατ. ευρώ από τα ήδη «ρημαγμένα» ταμειακά διαθέσιμα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα πρέπει – εν μέσω εκλογών – να καταβάλλει άμεσα 1,5 δισ. ευρώ προς το Ταμείο.

Συγκεκριμένα:
– Πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στις 4/9
– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 14/9
– Πληρωμή δόσης ύψους 563 εκατ. ευρώ στις 16/9
– Πληρωμή δόσης ύψους 337 εκατ. ευρώ στις 21/9

Τα σχόλια είναι κλειστά.