Ειδησεογραφικό site

Οι δύο προτάσεις του Τσίπρα για να δελεάσει τους πολιτικούς αρχηγούς

62

Με δύο προτάσεις που ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν το δέλεαρ για να κάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης θα προσέλθει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, ο Πρωθυπουργός, έχοντας πάρει μια γεύση των αντιδράσεων των αρχηγών για την πρόθεσή του να συζητηθεί το ασφαλιστικό (τόσο στις τηλεφωνικές επαφές που είχε μαζί τους όσο και από δημόσιες δηλώσεις τους) έχει αποφασίσει τους χειρισμούς ελιγμού που θα κάνει.

Θα προτείνει στους αρχηγούς την σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών:

Μια για το ασφαλιστικό και μια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ασφαλιστικό

Θα προτείνει να τεθεί επικεφαλής πρόσωπο «ευρύτερης αποδοχής» όπως λένε στο Μαξίμου, με όλες τις πληροφορίες ν α συγκλίνουν ότι θα πρόκειται για τον πολύπειρο καθηγητή, Σάββα Ρομπόλη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να συγκεντρωθούν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου όλες οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για το κρίσιμο θέμα (από την Επιτροπή Σοφών μέχρι τις δημόσιες προτάσεις), να καταλήξει η διακομματική επιτροπή σε ένα ενιαίο πόρισμα και το οποίο να γίνει αποδεκτό και να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Η διαδικασία αναθεώρησης αποτελεί θέση σχεδόν όλων των κομμάτων, ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα συναινέσουν. Ο χρονικός ορίζοντας που μπαίνει είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο (του 2016) με τη σύμφωνα γνώμη όλων στα μείζονα ζητήματα της αναθεώρησης που όπως φαίνεται να περιλαμβάνει και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής θα τεθεί «συνταγματολόγος υψηλού κύρους» το όνομα του οποίου ωστόσο δεν αποκαλύπτεται επί του παρόντος.

Τι θα κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσέλθουν στο προεδρικό μέγαρο με άκρως επιφυλακτική στάση σε σχέση με το ασφαλιστικό: Είναι πρόθυμοι να παράσχουν συναίνεση στο προσφυγικό αλλά – με κλιμακώσεις στις αντιδράσεις τους – απρόθυμοι να συζητήσουν το ασφαλιστικό.

Γιάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ)

«Η συμμετοχή της ΝΔ στο συμβούλιο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Μάλιστα τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός «άργησε» αλλά η ΝΔ, «ως σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρευρεθεί στο συμβούλιο».

Φώφη Γεννηματά (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε τόσο στην τηλεφωνική συνομιλία της με τον Τσίπρα όσο και με επιστολή της στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην συζήτηση για το ασφαλιστικό. Αντ’ αυτού θα προτείνει και στο συμβούλιο αρχηγών ότι θα πρέπει να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Σταύρος Θεοδωράκης (Το Ποτάμι)

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega εξέφρασε τις ζωηρές του επιφυλάξεις για τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι θα τοποθετηθεί ως επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής τον Σάββα Ρομπόλη διερωτήθηκε: «Από πότε είναι ανεξάρτητος ο κ. Ρομπόλης; Ηταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους πολλούς πασόκους που δελεάστηκαν από τον λόγο του Τσίπρα. Δεν μπορεί τα 4/5 να αποτελούνται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» και πως «ασφαλώς και δεν θα συζητήσουμε το ασφαλιστικό στο συμβούλιο των αρχηγών. Στη Βουλή θα το συζητήσουμε. Εμείς περιμένουμε την πρόταση Τσίπρα. Εχουμε άποψη για το ασφαλιστικό, να δούμε την άποψη της κυβέρνησης». Κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα είπε προεκλογικά.

Βασίλης Λεβέντης (Ενωση Κεντρώων)

Ο Β. Λεβέντης όχι μόνο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού αλλά σύμφωνα με όσα τόνισε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας του δήλωσε «ώριμος» να συζητήσει μαζί του τα 9 σημεία που του είχε καταθέσει πρόσφατα. Μια δήλωση που προκάλεσε σωρεία σεναρίων περί συγκυβέρνησης.

Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ)

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ήδη στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει με τον πρωθυπουργό να του δηλώνει ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν θα πάρουμε αποφάσεις το Σάββατο

Για να καθησυχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε από την Ρώμη την διευκρίνιση ότι «δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο»

Οπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ιταλούς δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψή του στη Ρώμη, «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».
Μάλιστα τόνισε ότι στο συμβούλιο αρχηγών θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα. «Κύριος στόχος της χώρας είναι η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup» σημείωσε ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.