Ειδησεογραφικό site

Οικονομολόγος ΔΝΤ: Ανεπαρκείς οι προτάσεις της Ελλάδας – Δεν εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα

37

Ως ανεπαρκείς, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, μέρος της οποίας «μεταφέρει» το Reuters, ο κ. Μπλανσάρ υποστήριξε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, αλλά πλέον αυτός ο στόχος δεν φαίνεται ρεαλιστικός.

«Ξέρουμε πλέον ότι αυτό είναι πιθανότατα μη ρεαλιστικό για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί αυτό το πλεόνασμα προς τα κάτω», είπε προειδοποιώντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες ανάγκες για χρηματοδότηση, για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Αυτό θα μπορούσε να επιτύχει εάν, σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παρουσίαζε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πρόσθεσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε το πλεόνασμα αυτό στο μέλλον» είπε ο κ. Μπλανσάρ. «Αυτό απέχει πολύ από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση τι είδους αξιόπιστα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απάντησε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αρχικά από πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία».

«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.