Ειδησεογραφικό site

«Οδικός χάρτης» για το Παρίσι με κόκκινες γραμμές από την κυβέρνηση-«Όχι» Τρόικας στις προτάσεις για 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

62

Στη χάραξη του δικού της «οδικού χάρτη» για την επόμενη περίοδο, παρακάμπτοντας τις βασικές δημοσιονομικές συντεταγμένες της τρόικας, επιμένει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική κίνηση να υψωθεί… «θεσμικό ανάχωμα» στην απαίτηση της τρόικας να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους από το 2015 είναι κομβικής σημασίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ που δημιούργησε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της επιχείρησης να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για τη δικομματική κυβέρνηση, έχει συμφωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πρέπει να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τις «κόκκινες γραμμές».
Το κυβερνητικό δόγμα

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος το φορτίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με τις επαφές και επικοινωνίες που θα έχει το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το Σάββατο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ.

Το κυβερνητικό δόγμα έχει τους εξής πυλώνες εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα: να επιβεβαιωθεί από την τρόικα η σημαντική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας ως προς τις δράσεις και τα προαπαιτούμενα, να παρουσιαστούν μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού σκοπού που έχουν υλοποιηθεί και αποτελούν μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων, να κερδίσει παράταση για δράσεις που εκκρεμούν και δεν είναι τόσο μείζονες, να αναδειχθεί η δημοσιονομική πρόοδος με επίκεντρο το πλεόνασμα και να υπάρξει κατανόηση του ελληνικού αιτήματος για φοροελαφρύνσεις.

Μόνο θετικά μέτρα

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και η υιοθέτηση νέων επώδυνων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά, να προωθηθούν μια σειρά θετικά μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και κυρίως να μπουν τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στέρεας λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, με παράλληλη απεμπλοκή από την ελληνική οικονομία του ΔΝΤ ώστε ο έλεγχος να είναι αρμοδιότητα της ΕΕ. Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου για προστασία των δανειοληπτών αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού σχεδίου με φόντο και την προεδρική εκλογή.

«Δεν μιλάμε απλά για διάθεση αλλά είναι ειλημμένη απόφαση να αναχαιτίσουμε την απαίτηση της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας» μεταδίδει κεντρικά η κυβέρνηση και ανώτερα στελέχη της υπογραμμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει απαιτήσει να προστατευθούν με θεσμικό τρόπο τα σπίτια των οικονομικά ασθενέστερων που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία.

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσουν και τη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Αθανασίου το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και συζήτησαν επί της ουσίας τα επόμενα βήματα για να γίνει πράξη η εντολή του Πρωθυπουργού να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει ότι η ελληνική αποστολή στο Παρίσι και στις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα εμμείνει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και θεωρούν ότι θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Οχι» για Ασφαλιστικό και εργασιακά

Το βασικό όπλο της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι, πέρα από τις θετικές επιδόσεις, όπως λέει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, της ελληνικής οικονομίας, και το στοιχείο ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των δράσεων, με τις υπόλοιπες να «προχωρούν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς».

Στη μάχη του Παρισιού θα τεθεί από το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο μεταξύ άλλων το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων, δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά., το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων και η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης η ελληνική πλευρά, όπως ζήτησε με ένταση και ο κ. Βενιζέλος από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα αρνηθεί οποιαδήποτε νύξη της τρόικας σε Ασφαλιστικό και εργασιακά.

«Όχι» Τρόικας στις προτάσεις για 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δεν εισακούγεται, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση της ελληνικής πλευράς να αυξηθούν από 12 σε 100 οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ το μήνυμα που έστειλε η Τρόικα προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η νέα ρύθμιση σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 48 δόσεις, όσο δηλαδή ήταν για τα παλαιά χρέη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός αφενός γιατί είχε καλλιεργηθεί από στελέχη της η εντύπωση ότι η αύξηση των δόσεων από 12 σε 100 θα γίνει μονομερώς και χωρίς να χρειαστεί να ερωτηθεί η Τρόικα, αφετέρου με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε μήνα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ αν δεν περάσει στους οφειλέτες το μήνυμα ότι μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 8-9 ετών ίσως και να μην εισπραχθούν ποτέ.

Πηγή: tovima.gr,protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.