Ειδησεογραφικό site

Οδηγός επιβίωσης από τους τζιχαντιστές

47

Έπειτα από τις φονικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη όταν οι τζιχαντιστές «χτύπησαν» στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάθε μέρα, ένας νέος συναγερμός «για λόγους ασφαλείας» σημάνει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αναστατώνοντας τους πολίτες οι οποίοι είναι ήδη ανήσυχοι από τα όσα ακούν και μαθαίνουν, περί νέας, ενδεχόμενης επίθεσης στην Ευρώπη.

Μόλις την Πέμπτη, μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τρομοκράτες να προχωρήσουν σε επίθεση με χημικά όπλα ή με θανατηφόρα βακτήρια στην Ευρώπη.

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ένας πολίτης για να επιβιώσει από μια τρομοκρατική επίθεση;

Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε έναν οδηγό… επιβίωσης από τους τζιχαντιστές, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος, ανάλογα με εκείνα που έλαβαν χώρα στο Παρίσι.

Η βρετανική αντιτρομοκρατική τονίζει πως όποιος βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, καλό θα ήταν να δραπετεύσει, αν μπορεί, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να προσπαθήσει να κρυφτεί.

Όσοι κρύβονται θα πρέπει να ρυθμίσουν στο αθόρυβο τα κινητά τους και να μείνουν μακριά από πόρτες, αφού οι σφαίρες μπορούν να περάσουν μέσα από αυτές.

Μεταξύ άλλων, στο επίσημο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζεται ότι αμέσως μόλις ένα άτομο δραπετεύσει ή καταφέρει να κρυφτεί, θα πρέπει να καλέσει την άμεση δράση και να δώσει πληροφορίες αναφορικά με την επίθεση στην αστυνομία.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί προειδοποιούν ότι στην προσπάθεια να δραπετεύσει, θα πρέπει κανείς να αφήσει πίσω του τα υπάρχοντά του και να προσπαθήσει να πείσει και άλλους ανθρώπους -οι οποίοι επίσης κινδυνεύουν- να τον ακολουθήσουν.

«Αν δεν μπορείς να τρέξεις, κρύψου. Προσπάθησε να προστατευτείς από τα πυρά. Να θυμάσαι ότι αν εσύ μπορεί να δεις των δράστη, τότε ίσως μπορεί και εκείνος να σε δει. Ωστόσο, το να καλυφθείς από το οπτικό πεδίο των δραστών δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής γιατί οι σφαίρες μπορούν να περάσουν μέσα από γυαλί, από τούβλα, ξύλο και μέταλλο. Βρες καταφύγιο από τα πυρά πίσω από ενισχυμένους τοίχους και επιφάνειες…», αναφέρεται.

Την ίδια ώρα, η βρετανική αντιτρομοκρατική προειδοποιεί ότι όσοι κινδυνεύουν πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις εξόδους κινδύνου.

«Προσπάθησε να μην εγκλωβιστείς, να κάνεις ησυχία, βάλε στο αθόρυβο το τηλέφωνό σου. Αν βρίσκεσαι σε κάποιον χώρο να κλειδωθείς εκεί και απομακρύνσου στη συνέχεια από την πόρτα», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, δίνονται και οδηγίες αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν οι αστυνομικοί σπεύσουν στο σημείο όπου είναι εγκλωβισμένος, προειδοποιώντας πως οι άντρες της αστυνομίας έχουν συχνά προβλήματα να εξακριβώσουν αμέσως ποιος είναι ο δράστης και ποιοι οι πολίτες που κινδυνεύουν.

«Τα χέρια σου πρέπει να φαίνονται, να είναι ψηλά, οι αστυνομικοί μπορεί να σε σημαδέψουν με τα όπλα τους, πιστεύοντας πως είσαι δράστης», αναφέρεται στον οδηγό επιβίωσης της βρετανικής αντιτρομοκρατικής.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.