Ειδησεογραφικό site

Ξεπέρασαν τα 71 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

39

Πέντε φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη είναι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ξεπερνούν το 30% του συνόλου, όταν στην Ευρώπη είναι μόλις 6%.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος, τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν πάνω από 71 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, που διαμορφώθηκε στο τέλος τριμήνου στα 215,9 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που ανέρχονται στα 39 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επισφάλειες έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 47%, με τάση να φθάσουν το 50%.

Ανησυχητική συνεχίζει να είναι και η εικόνα των στεγαστικών δανείων. Παρά τις πολυάριθμες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, το ποσοστό των επισφαλειών αυξήθηκε στο 27%, ανεβάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 19,2 δισεκ. ευρώ, στο σύνολο των 71 δισεκ. ευρώ που είναι το αντίστοιχο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Αυξημένα ήταν επίσης και τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, καθώς το ποσοστό των επισφαλειών αναρριχήθηκε από το 44% που ήταν στο τέλος του 2013, στο 46% φτάνοντας τα 13 δισεκ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.