Ειδησεογραφικό site

Ειδικός γερανός ανοίγει το δρόμο προς τον τάφο της Αμφίπολης-Σε εξέλιξη από το πρωί οι εργασίες

79

Στη χρήση ειδικού γερανού προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες κατέληξαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά, οι οποίοι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, ύστερα από τριήμερο διάλειμμα.

Γύρω στις 9 το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο έκαστη.

Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν, διασχίζοντας τον τραχύ χωματένιο δρόμο, να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό – εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη μέσα υψηλής τεχνολογίας για να διεισδύσουν στο χώρο.

Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Κρατώντας και ο ίδιος «σιγή ιχθύος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».

«Ότι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

Οι επικείμενες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν ήδη φιλοξενήσει στις ιστοσελίδες τους αφιερώματα για το τι συμβαίνει στις Σέρρες και ορισμένα εξ αυτών να ετοιμάζονται να στείλουν και τηλεοπτικά συνεργεία προκειμένου να καλύψουν λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες των αρχαιολόγων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.