Ειδησεογραφικό site

Ξεκινά στις Βρυξέλλες ο μαραθώνιος για το Χρέος -Αγωνία για τα επιτόκια των δανείων

67

Την αυλαία των διαπραγματεύσεων για το Χρέος, προτίθεται να σηκώσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο EUROGROUP της Δευτέρας, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη.

Ενώπιον των ομολόγων του, που θα ζητήσουν νεώτερη ενημέρωση για τη πορεία του ελληνικού Προγράμματος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει την ενεργοποίηση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012, έχοντας πλέον στα χέρια του τα επικυρωμένα από την EUROSTAT στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν θα πρέπει να αναμένεται, πάντως, ιδιαίτερη προθυμία για ανοικτή συζήτηση από τους Ευρωπαίους εν όψει των Ευρωεκλογών.

Στο οικονομικό επιτελείο ήδη προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με χρονικό ορίζοντα εξαμήνου, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά «θα ανοίξουν όλα τα θέματα, όπως ακριβώς είχε πριν από τις αποφάσεις του 2012», ενώ με δεδομένο ότι στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των τραπεζών, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests.

Ο βασικός σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς είναι να δοθούν από τώρα λύσεις στα προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν στην επόμενη κρίσιμη δεκαετία, «κλειδώνοντας» έτσι τη βιωσιμότητα του Χρέους. Πρώτος στόχος παραμένει η περαιτέρω επιμήκυνση των διμερών δανείων- και συγκεκριμένα στα 50 έτη- που σε συνδυασμό με μια περίοδο χάριτος (πιθανώς 10ετή) για την αποπληρωμή των τόκων, εξομαλύνουν την εξυπηρέτηση του Χρέους. Ως ασφαλιστική δικλείδα θα τεθεί η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου από κυμαινόμενο (EURIBOR 3μήνου + 50 μονάδες βάσης) σε σταθερό (0,6%), έτσι ώστε να «κλειδώσει» ο ένας από τους τρεις κύριους παράγοντες του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του Χρέους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η Κομισιόν αναλύοντας τους άλλους δύο παράγοντες του βασικού σεναρίου (τη πορεία του ΑΕΠ και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων), έχει ανεβάσει τον πήχη των προβλέψεων για την πορεία του Χρέους έως το 2022 κι αν επηρεαστεί και ο τρίτος παράγοντας (τα επιτόκια), τότε η «ψαλίδα» θα ανοίξει ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το Χρέος θα είναι τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο το 2022 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, καθώς αφενός λόγω αποπληθωρισμού η πορεία αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα είναι βραδύτερη αφετέρου λόγω των έως τώρα καθυστερήσεων τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι χαμηλότερα. Εάν τα επιτόκια εξυπηρέτησης του Χρέους αυξηθούν έως και 150 μονάδες βάσης σε σχέση με το βασικό σενάριο, τότε το 2022 το Χρέος θα παραμένει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 16 δισ ευρώ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Τρόικας!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.