Ειδησεογραφικό site

Ξεκαρφώματα: Χιούμορ κόντρα στην κρίση

131

Ένα διαφορετικό βιβλίο παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για τα «Ξεκαρφώματα» του Κάπα mardas-300x2251Σαρδάμ (κατά κόσμον Κώστα Μαρδά), ο οποίος, αντιστρέφοντας (ή και… διαστρέφοντας, ενίοτε) την πραγματικότητα, παρωδεί υπό τύπον ρεπορτάζ τα πολιτικά γεγονότα από το 2014 έως τις αρχές του 2015. Η επικαιρότητα και δη η πολιτική, άλλωστε, δίνει πάντα άφθονο υλικό, με το οποίο ο χρονογράφος, με το βιτριολικό, αστείρευτο και σουρεαλιστικό χιούμορ του, σκιαγραφεί τα γεγονότα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου, για 100 σατιρικά αντι-κείμενα δημιουργικής… ασάφειας, γραμμένα στην εφημερίδα «Στο Καρφί», που υπερβαίνουν την επικαιρότητα. Συνιστούν το χιούμορ μιας μεταβατικής χρονιάς σε μια Ελλάδα που παραδέρνει μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας. Ένα βιβλίο που λειτουργεί ως σουρεαλιστικό χρονικό, αλλά και ως… παυσίλυπο, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο, που τόσο λείπει από τη ζωή μας.

Όπως αναφέρει και ο Γιάννης Αμανατίδης, σύμβουλος έκδοσης στο «Καρφί», που προλογίζει το βιβλίο: «Ο Κώστας είναι ένας πολυσύνθετος, ταλαντούχος δημοσιογράφος και μια πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα. Στο επάγγελμά μας, τη δημοσιογραφία (και όπως λέει ο Μαρδάς καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή), είθισται να υπάρχουν… ειδικότητες (όπως εν τω στρατώ κτηθείσες). Άλλος χρίζεται πολιτικός συντάκτης, άλλος αρθρογράφος, έτερος ελεύθερος ρεπόρτερ ή κάποιου υπουργείου ή καλλιτεχνικός συντάκτης και λοιπά. Για τον Κώστα, δεν υπάρχουν στεγανά και αυτοπεριορισμοί. Είναι ένας καθολικός συντάκτης, που μπορεί και διακονεί όλα τα είδη του ρεπορτάζ, με την ίδια επιτυχία. Και τη δυνατότητά του αυτή δεν την εξάντλησε μόνο στις εφημερίδες όπου εργάστηκε, αλλά τη διοχέτευσε στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση με πολλές και ποικίλες εκπομπές, έξω από τα ειωθότα. […] Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που διατρέχει τον χαρακτήρα του Κώστα, είναι το αστείρευτο χιούμορ του, το ευλογημένο και σπάνιο αυτό προσόν, που αποτυπώνεται στις σελίδες του “Ξεκαρφώματος”, οι οποίες αποτελούν, πλέον, σημείο αναφοράς για την εφημερίδα μας. Όταν πρωτοήρθαμε στο “Καρφί”, τον Φεβρουάριο του 2014, η πρώτη εισήγηση του Κώστα ήταν ένα χιουμοριστικό δισέλιδο, πρόταση που την έκανα ασμένως αποδεκτή, γιατί γνώριζα εκ προοιμίου το αποτέλεσμα. Και η δικαίωση ήρθε αμέσως. Η έλλειψη χιούμορ είναι ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ για τις εφημερίδες μας, οι οποίες –όπως άλλωστε και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας– έχουν προσβληθεί από την ανίατη ασθένεια της σοβαροφάνειας».

xek2Την εικονογράφηση, που παίζει καταλυτικό ρόλο στα συγκεκριμένα χρονογραφήματα, έχει επιμεληθεί ο «δικός μας» Αντώνης Παλιβάκος.

Ιδού κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι-κεφάλαια του βιβλίου:

– Το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή σε χασαποταβέρνα της Ραφήνας

– Τα events του Ξηρού στον Κορυδαλλό

– Η μεσολαβητική προσπάθεια του Μπαν Κι Μουν για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου

– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το Μνημόνιο της Ανάστασης

– Η Τηλεοπτική Αριστερά.

– Τα δερματικά προβλήματα του Αντώνη Σαμαρά από το σκίσιμο των Μνημονίων.

– Πώς η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών απειλεί με κατάρρευση όλη την ευρωζώνη!

– Τα κυβερνητικά σχέδια για τη σύλληψη της τρόικας

– Οι 100.000 ώρες του Γιάννννη Βαρουφάκη στον αέρα

– Η γκαρντα-ρόμπα του υπουργού Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ

Τα σχόλια είναι κλειστά.