Ειδησεογραφικό site

Για ελληνοτουρκική συνεργασία της ακτοφυλακής στο μεταναστευτικό έδωσαν τα χέρια Τσίπρας- Νταβούτογλου

93

Την απόφαση να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, για την ελληνοτουρκική συνεργασία στη μεταναστευτική κρίση ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων και ο μηχανισμός μεταξύ της ακτοφυλακής των δύο χωρών, όπως και εκείνος ο μηχανισμός που θα συσταθεί με τη συμμετοχή σχετικών υπουργείων των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοιχτά θέματα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ως προς το προσφυγικό σημείωσε ότι «αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας, ό,τι και να κάνουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκιας, ο Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά σημείωσε: «Να μην κλείσουν αυτά εύκολα και στο πόδι. Να ανοίξουν και να εκπληρωθούν οι όροι».

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρώτον τη δημιουργία θετικής ατζέντας για την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή Ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

Ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς το βάρος του προβλήματος στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας

Νταβούτογλου: Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. «Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Δεν είναι θέμα της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο και δεν θα το επωμιστούν η Τουρκία και η Ελλάδα μόνο» πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Η ένταξη μας στην ΕΕ θα προσφέρει τα μάλλα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Νταβούτογλου αναγνώρισε την ελληνική στήριξη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα ενισχυθεί.

Τσίπρας: Να μοιραστούμε το βάρος με την Τουρκία

Δεν μπορεί να λυθεί το προσφυγικό με τρόπους καταστολής, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι ατή την στιγμή 2,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία και αλλοι τόσοι σε Λίβανο-Ιορδανία περιμένουν να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απτην Κωνσταντινούπολη. Προγραμματισμένη για τις 14.30 είναι η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.