Ειδησεογραφικό site

Ξέσπασμα Καννέλη για τους υπαινιγμούς Ρουμελιώτη: «Άι σιχτίρι»

33

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις του δημοσιογραφικού κόσμου που έχουν προκληθεί από τις αιχμές που άφησε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ εκπαίδευε, προφανώς με το αζημίωτο, Έλληνες δημοσιογράφους για να προβάλουν τις θέσεις του Ταμείου, αλλά και τις θέσεις της Κομισιόν, όπως κατέθεσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κατά την περίοδο υπογραφής του πρώτου μνημονίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

«Δεν ξέρω ακριβώς τις ημερομηνίες, αλλά ξέρω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ως πάγια πολιτική να προσκαλεί δημοσιογράφους είτε στην Ουάσινγκτον είτε να οργανώνει σεμινάρια στις χώρες-μέλη του προκειμένου να περάσει κάποια μηνύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του, με τις πολιτικές του, προφανώς για να δώσει μια εικόνα θετική για το ΔΝΤ» είχε δηλώσει ο κ. Ρουμελιώτης.

«Άι σιχτίρι. Με τις δηλώσεις, με τα tweet, αριστερά και δεξιά, με το προγκάρισμα και με το δακτυλόδειχμα των δημοσιογράφων. Δεν φταίει κανένας άλλος. Εμείς φταίμε, οι δημοσιογράφοι. Πώς ψηφίζουμε, πώς αποφασίζουμε και πώς υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Σας αφήσαμε, τους πολιτικούς, να μας πιάνετε τον κ…λο. Και βεβαίως καλά να πάθουμε τώρα».

Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά της Επιτροπής:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Κύριε Ρουμελιώτη, την άνοιξη του 2010 αρχίσαμε να ακούμε ξαφνικά διάφορα επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αλλάξει, πως δεν είναι αυτό που γνωρίζετε. Μετά την Αργεντινή μας έλεγαν ότι σχεδόν έγινε φιλανθρωπική οργάνωση. Πολύ σύντομα μάθαμε ότι μια διαφημιστική εταιρία είχε αναλάβει το έργο να εξωραΐσει το ρόλο του και ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι πέρασαν από αυτά τα εντατικά σεμινάρια που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αθήνα. Μήπως εσείς ξέρετε αν έγιναν αυτά τα σεμινάρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα; Ποιοι και πόσοι δημοσιογράφοι πέρασαν από αυτά τα σεμινάρια την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010; Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω ακριβώς ημερομηνίες, αλλά ξέρω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ως πάγια πολιτική να προσκαλεί δημοσιογράφους είτε στην Ουάσιγκτον είτε να διοργανώνει σεμινάρια στις χώρες-μέλη του προκειμένου να περάσει κάποια μηνύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του, για τις πολιτικές του, προφανώς για να δώσει μια θετική εικόνα για το έργο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όλοι ξέρουμε ότι απέτυχε παταγωδώς σε διάφορα προγράμματα διάσωσης και αναφέρομαι όχι μόνο στο πρόγραμμα της Αργεντινής αλλά, κυρίως αναφέρομαι πριν από το πρόγραμμα της Αργεντινής το 2001, που με την κρίση της Νοτιανατολικής Ασίας -όπου θυμάστε οι επιλογές που έγιναν από το Ταμείο τότε ήταν λανθασμένες και ασκήθηκε έντονη κριτική από την παγκόσμια κοινότητα και πίεση για να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές του το Ταμείο- στη συνέχεια επικρίθηκε με τον τρόπο χειρισμού της ρωσικής κρίσης, για να μην αναφερθώ, όπως είπε η συνάδελφος εδώ για το πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής….

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση και η επιβεβαίωση του γεγονότος των σεμιναρίων. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα σεμινάρια που θα μας έκανε η SIEMENS κατά της διαφθοράς. Ο συνειρμός είναι αναπόδραστος, ιδίως εν όψει του ότι ανέλαβαν και διάφοροι λεγόμενοι δημοσιογράφοι να συμμετάσχουν σε τέτοιες διαδικασίες.
Κύριε Βατικιώτη, τελειώσατε με τις ερωτήσεις σας;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Ωραία.
Το λόγο έχει ο κ. Στρόπουλος, μετά η κ. Τζιτζίκου και μετά ο κ. Μαρκέτος.
Ορίστε, κύριε Στρόπουλε, έχετε το λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Πολύ σύντομα, κύριε Ρουμελιώτη, ξεκινάω από την απάντηση που μου δώσατε σε σχέση με τη δημοσιογραφία. Καταρχήν, επιστρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο. Δεν ήταν μια τυπικά αντικειμενική ενημέρωση, δεν αναρτήθηκε πουθενά στην Ένωση Συντακτών για παράδειγμα κάποια ανακοίνωση που να λέει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενημερώνει για το ρόλο του, όσοι πιστοί προσέλθετε. Είναι άγνωστα τα κανάλια μέσα από τα οποία στρατολογήθηκαν αυτοί οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν φερέφωνα των μνημονίων, έγιναν φερέφωνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγιναν κήρυκες της λιτότητας, ξεσπάθωναν εναντίον απεργών, δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Και η ερώτησή μου: Δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνίας, δεν είναι μια υποχρέωση απέναντι στην ενημέρωση να μάθουμε τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων, οι οποίοι παρακολούθησαν τα σεμινάρια; Ας πούμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε την προτεραιότητα που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενημερώνει για το νέο ρόλο του, για την πρακτική του κλπ. Δεν είναι εξίσου σημαντική υποχρέωση της κοινωνίας να ξέρει κατά πόσο οι δημοσιογράφοι που έχει απέναντί του και κάθε φορά τον ενημερώνουν για αυτά που πρόκειται να έρθουν είναι αντικειμενικοί ή το κάνουν κατόπιν παραγγελίας, όπως αποδεικνύεται πλέον με τα σεμινάρια του ΔΝΤ; Ευχαριστώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Δεν είχε ούτε το Ταμείο ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί σεμινάρια τέτοια κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από ό,τι γνωρίζω, κανένα λόγο να κρύβει τα ονόματα. Νομίζω ότι θα πρέπει να του απευθύνεται ένα ερώτημα και κυρίως στον Τζέρι Ράις, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Ταμείου. Νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουν τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων που είχαν κληθεί από το Ταμείο. Κακώς δεν εκκλήθηκαν μέσα από τις συλλογικές οργανώσεις των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ και έγιναν κατ’ επιλογή.
Εγώ τυχαία συναντούσα ανθρώπους δημοσιογράφους στο δρόμο της Ουάσιγκτον, δεν γνώριζα γιατί ήταν εκεί. Τυχαία έμαθα ότι τους είχε καλέσει το Ταμείο. Ούτε εμείς ξέραμε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι γίνονται αυτά τα σεμινάρια και ότι τους καλούν στην Ουάσιγκτον ή στέλνουν εδώ στελέχη τους στην Αθήνα για να κάνουν τέτοιου είδους σεμινάρια. Κακώς. Θα έπρεπε να είναι γνωστά τα ονόματα και οι δημοσιογράφοι θα είχαν κάθε συμφέρον να ξέρει ο κόσμος ότι πάνε εκεί και κάνουν αυτά τα σεμινάρια για να μην υπάρχουν υπόνοιες σε βάρος τους. Θα ήταν προς όφελός τους να ξέρει η κοινή γνώμη ποιοι δημοσιογράφοι πάνε σε αυτά τα σεμινάρια και ποιο το περιεχόμενο των σεμιναρίων στο κάτω – κάτω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Βατικιώτη, αναλαμβάνετε να συντάξετε το αίτημα της Επιτροπής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτή η πληροφόρηση, η οποία δεν μπορεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.