Ειδησεογραφικό site

Ντόρα – Χατζηδάκη «φωτογράφισε» ο Γιούνκερ για τον Έλληνα Επίτροπο– Ποιους τομείς δίνει στην Ελλάδα – Ποιους όρους έβαλε

59

Απαραιτήτως πολιτικό πρόσωπο που έχει εκλεγεί με σταυρό τουλάχιστον μια φορά, που είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και που έχει κύρος και στον ευρωπαϊκό χώρο ζητάει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος. Γιατί «εκνευρίστηκε» με την ελληνική κυβέρνηση, ποιους δύο τομείς ευρωπαϊκής πολιτικής προσφέρει στην Ελλάδα και ποιο πρόσωπο επιθυμεί ο ίδιος για συνεργάτη του.

Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ από τις Βρυξέλλες, του έθεσε χρονικό όριο για την ανακοίνωση της λίστας των τριών Ελλήνων υποψηφίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ο κ. Γιούνκερ, επεσήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι τρεις τελικές υποψηφιότητες θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: Να είναι γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων, να έχουν εκλεγεί τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα τους με σταυρό προτίμησης και να είναι πρόσωπα κύρους τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους όσο και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πλέον οι επιτροπές (τα ευρωπαϊκά πόστα) που προορίζονται για να ανατεθούν στη χώρα μας είναι εκείνο της Περιφερειακής Πολιτικής Ανάπτυξης, και εκείνο των Μεταφορών.

Ο κ. Γιούνκερ είπε στον πρωθυπουργό ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και ο τομέας της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επεσήμανε όμως ότι το πλέον πιθανό είναι αυτό το τρίτο πόστο να παραδοθεί στις σκανδιναβικές χώρες οι οποίες και το ζητούν μετ’ επί τάσεως.

Από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ διαρρέεται ότι ο νέος ευρωπαίος επίτροπος άφησε να εννοηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η τελική επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη ως Έλληνα Επιτρόπου θα τον έβρισκε απόλυτα σύμφωνο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θεωρεί ικανότατο για να αναλάβει κάποιο κρίσιμο τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Πάντως, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο κ. Γιούνκερ έδειξε εκνευρισμό στη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την καθυστέρηση που παρατηρεί στην τελική αποστολή της λίστας των τριών υποψηφιοτήτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου όπως πληροφορείται το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ τις τελευταίες ώρες διαρρέεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να καταλήγει στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι οριστικό μέχρι την ώρα που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες η ανακοίνωση με τους τρεις Έλληνες Επιτρόπους.

Το τελεσίγραφο του Γιούνκερ λήγει την Παρασκευή αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι μετά και τον εκνευρισμό τον οποίο έδειξε η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί ίσως και πριν την ημέρα εκείνη φωτογραφίζοντας μάλιστα ξεκάθαρα σε ποιον από τα τρία πρόσωπα τα οποία θα αποσταλούν η ίδια δείχνει την μεγαλύτερη προτίμηση.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ πληροφορείται από τις Βρυξέλλες ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά και από την παρέμβαση Γιούνκερ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να έχει το προβάδισμα έναντι του Κ. Χατζηδάκη ενώ το τρίτο πρόσωπο τα λίστας το οποίο απαραιτήτως θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και να έχει εκλεγεί τουλάχιστον μια φορά με σταυρό προτίμησης μάλλον θα αρκεστεί στην τιμητική χροιά που θα του προσδώσει η συμπερίληψή του στην πρόταση για τους Έλληνες Επιτρόπους.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.