Ειδησεογραφικό site

Δραματική προειδοποίηση Ντράγκι σε Τσίπρα: Μπορώ να διασφαλίσω τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου

29

Μπαράζ συναντήσεων είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον Κεντρικό Τραπεζίτη της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι.

Κύρια συνάντηση αποτελεί αυτή με τον ιταλό τραπεζίτη, με διάρκεια περίπου 30 λεπτά, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη συζήτησε περί της συμφωνίας, την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ζητήματα όπως τα ομόλογα Τρισέ, τα κέρδη των οποίων κρατούνται από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι μαζί με τον Μπενουά Κερέ δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα πως η ΕΚΤ εγγυάται την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για όσο διαρκεί το ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε στον πρωθυπουργό πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια συμφωνία ως το τέλος του μήνα για να διασφαλιστεί η υγεία των τραπεζών.

Η συνάντηση με τον Ματέο Ρέντζι ήταν αρκετά συντομότερη, λόγω της έναρξης των διαβουλεύσεων της Συνόδου με διάρκεια 15 λεπτά, όπου σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ιταλός πρωθυπουργός «άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα», ιδιαίτερα στο θέμα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους.

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, λίγο πριν εισέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και λίγο πριν τη συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σχετικά με τη νέα ελληνική πρόταση, η κυβερνητική πηγή δηλώνει πως έχει τη μορφή «ανταπάντησης» στην πρόταση που κατατέθηκε στην κυβέρνηση από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες έκτασης πέντε σελίδων. Αυτό σημαίνει πως η ελληνική πρόταση δεν επιχειρεί να «συμφωνήσει σε όλα» με τη πρόταση Γιούνκερ αλλά να παρατάξει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Υπάρχει μια σαφής κατεύθυνση για μετάθεση των φορολογικών βαρών από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα στα μεσαία/ανώτερα. Ένα βασικό αντίμετρο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει και σε ένα ισχυρότερο επενδυτικό κλίμα.

Προσπάθεια γίνεται από τη πλευρά της κυβέρνησης να μην θιγούν οι συντάξεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η μη κατάργηση του ΕΚΑΣ και να μην υπάρξουν προτάσεις από τους Θεσμούς σχετικά με υψηλό δείκτη φορολόγησης σε αγαθά όπως 23% σε ενέργεια  και 11% σε φάρμακα.

Ως προς τα εργασιακά η ίδια πηγή σημειώνει πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή από τις προηγούμενες προτάσεις της κυβέρνησης, αποδεχόμενη όμως τις προτάσεις των Θεσμών ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή 1% για το 2015 και έπειτα ετήσια αύξηση στα 2%, 3% και έπειτα σταθεροποίηση στα 3.5%.

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των νησιών και δίνεται μάχη για να παρουσιαστούν ισοδύναμα μέτρα έτσι ώστε να μην αλλάξει το ειδικό καθεστώς στο ΦΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.