Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη

49

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τα παραπάνω ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Γερούν Ντάισελμπλουμ, έπειτα από την έγκριση του νέο προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση και όπως τόνισε, η Ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Αν και όπως είπε, δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν προβλήματα και τα επόμενα έτη, ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ευρωζώνη θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

«Το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ ενέκρινε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ΕΜΣ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε, υπογραμμίζοντας πως το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο ΕΜΣ θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Με ανακοίνωση του η οποία δημοσιοποιείται στον ιστότοπό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) γνωστοποίησε την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών της συμφωνίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement, FFA).

Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι πόροι του ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ΕΜΣ και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.