Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Τυχόν προληπτική πιστωτική γραμμή θα συνοδευτεί με όρους-Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα

44

Στη διευκρίνιση ότι ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους και προϋποθέσεις προχώρησε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και για το πρώτο σκέλος της 5ης αξιολόγησης της τρόικας.

Όπως ανέφερε η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο σε αρκετούς τομείς απαιτείται «πρόσθετη εργασία» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως όταν καταστεί ευκρινές το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, το Eurogroup θα εξετάσει τα ζητήματα που συνδέονται με τη λήξη του προγράμματος το τέλος του έτους.

Ο ίδιος είπε πως είναι πρώιμο να πει κανείς το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη στήριξη.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μορφή που πρέπει να έχει η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «υπάρχει ισχυρή συναίνεση εντός του Eurogroup ότι πρέπει να είναι μια βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδος».

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως ο σχεδιασμός θα απασχολήσει το συμβούλιο στο μέλλον, ωστόσο αποσαφήνισε πως ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους (conditionalities).

«Εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή θα υπάρξουν και όροι», ξεκαθάρισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.«Αυτό είναι γεγονός, δεν είναι πρόταση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν το ελληνικό πρόγραμμα βαίνει προς ολοκλήρωση ο Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε ευθέως. «Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πλήρως και ότι θα ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το μέλλον που θα τις δούμε Νοέμβριο», είπε.

Σε ερώτηση για το κατά ποσό ενδεχόμενες εκλογές επηρεάσουν τον προγραμματισμό για την Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ είπε πως ο πολιτικός κύκλος και οι εκλογές βρίσκονται πάντα στο φόντο των αποφάσεων του συμβουλίου. Ξεκαθάρισε δε πως αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι θα μείνει σε μια σταθεροποιημένη χρηματοοικονομική κατάσταση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως ο EFSF αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, προκειμένου να εκταμιεύσει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε αναμονή. Επανέλαβε δε πως το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως τα χρήματα αυτά αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι θα απαιτηθεί η παρέλευση 6-9 μηνών μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών για να καταδειχθεί το εάν και κατά πόσο θα χρειασθούν.

Ο ίδιος είπε πως μια επιλογή θα ήταν να επιστραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, ωστόσο για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποσαφήνισε πως θα απαιτηθεί απόφαση των εθνικών κοινοβουλίων της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Γίρκι Κατάινεν δεν θέλησε σε αυτή τη φάση να σχολιάσει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2015 της Ελλάδας. Από την πλευρά του ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά προσέθεσε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

«Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.