Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος

36

Μετά το καλοκαίρι θα γίνουν νέες εκτιμήσεις σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μια νέα διαγραφή του χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, οι νέες αυτές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν από τα stress test, τα οποία θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας, οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι με λιγότερο αυστηρά μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να αποφευχθεί η ύφεση και ίσως η επιδείνωση του προϋπολογισμού, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες είχαν σχεδόν χρεοκοπήσει και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της λιτότητας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν δεν υπάρχει πλέον αξιοπιστία και δεν χορηγούνται δάνεια, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, έπρεπε να δημιουργηθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης της κρίσης και ασπίδες σωτηρίας για να διασωθούν χώρες από τη χρεοκοπία. Μέρος αυτής της στρατηγικής ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να φέρουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους.

Ερωτηθείς εάν είναι υψηλό το τίμημα των πακέτων λιτότητας σε χώρες της Ευρωζώνης, απάντησε πως υπάρχει ένα υψηλό τίμημα, ωστόσο η αιτία δεν είναι η λιτότητα αλλά η κρίση η οποία εξανάγκασε σε λιτότητα και σε αυτό συνέβαλαν φτηνά δάνεια, «φούσκες» ακινήτων, απώλεια ανταγωνιστικότητας, υψηλό χρέος και κακή πολιτική.

Ο ίδιος θεωρεί πως «η Ευρώπη ψώνισε βερεσέ», παίρνοντας πολλά χρήματα που ξόδεψε άσχημα, και μια απλή ανάλυση θα οδηγούσε στη διαπίστωση πως τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της λιτότητας. Ωστόσο, μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λιτότητα ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας των λανθασμένων εξελίξεων τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η χώρα του, η Ολλανδία, είναι αυστηρά ουδέτερη στο θέμα αυτό, θεωρώντας πως θα πρέπει αρχικά να συζητηθούν οι προτεραιότητες της Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια και κατόπιν οι υποψηφιότητες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.