Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Δεν απέχουμε από την επίτευξη συμφωνίας – Δεν υπάρχει ακριβής πρόταση από την Ελλάδα

32

Με την αγωνία να κορυφώνεται αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας και τις πιέσεις των δανειστών  να εντείνονται, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψή του ότι Αθήνα και πιστωτές δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός Grexit, τονίζοντας είπε ότι ορισμένοι στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα κάλεσε την Αθήνα να ανταποκριθεί στις  υποχρεώσεις της.

Ενώ οι εταίροι αναμένεται να στείλουν σήμερα στην Αθήνα την αντιπρότασή τους, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακριβής πρόταση, αλλά ένα ευρύ πακέτο που αφορά τον προϋπολογισμό, τη δημόσια διοίκηση, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.

«Δεν θα έλεγα πως υπάρχει ακριβής πρόταση. Μάλλον πρόκειται για ένα πολύ ευρύ πακέτο. Αφορά τον προϋπολογισμό, την δομή της δημόσιας διοίκησης, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας. Όλα αυτά είναι βεβαίως απαραίτητα», είπε και επανέλαβε πως σημειώνεται σημειώνεται πρόοδος, αλλά όχι αρκετή.

Σύμφωνα με τον κ.  Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup εξήγησε στις 20 Φεβρουαρίου στους θεσμούς ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να πληροί η συμφωνία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η κανονική αποπληρωμή των ελληνικών χρεών και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ερώτηση για το εάν προτίθεται η ευρωπαϊκή πλευρά, να κάνει ένα είδος συμβιβασμού, ώστε να υπάρξει συμφωνία, μίλησε για «παρεξήγηση», ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συναντηθούν στη μέση, ενώ κατά τον Ολλανδό αξιωματούχο, το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ορθό, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί απουσίαζε από τη συνάντηση των Μέρκελ και Ολάντ στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ο κ.  Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως κανονικά η συνάντηση των δύο ηγετών είχε προγραμματιστεί για άλλα θέματα, τονίζοντας ότι στο τέλος «προσέθεσαν» και το ελληνικό. Ακόμη, είπε πως ο Ντράγκι της ΕΚΤ και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ συζήτησαν για τις κοινές προσπάθειές τους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως στη συνάντηση συζητήθηκε η τωρινή κατάσταση του ελληνικού ζητήματος.

«Δεν χρειάζεται να μου πουν τι συζητήθηκε, επειδή το γνωρίζω επακριβώς. Οι θεσμοί με ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις, για το πού υπάρχει πρόοδος και που όχι, πού δεν συμβαίνουν αρκετά πράγματα ως προς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και τα λοιπά. Για αυτά τα θέματα συζήτησε και η Μέρκελ με τον Ολάντ», είπε χαρακτηριστικά στον  RTL.

Όσον αφορά στο πού βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνία.

«Δεν απέχουμε πολύ ακόμα, αυτό είναι το συμπέρασμα. Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά αυτό το λέμε με ειλικρίνεια εδώ και τρεις μήνες. Μέχρι τώρα η Ελλάδα είναι σε θέση να εξοφλεί τα χρέη της, αλλά αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο. Επίσης έχω πει επανειλημμένα ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Εν τω μεταξύ σημειώνουμε πρόοδο, αλλά αργή», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει παραχωρήσεις από την πλευρά της Ευρώπης και αν είναι η Ευρώπη πρόθυμη για κάτι τέτοιο είπε χαρακτηριστικά  πως «υπάρχει μια παρεξήγηση» και ότι «πρέπει να βρούμε ο ένας τον άλλο στην μέση».

«Μπορούμε να αλλάξουμε το πακέτο ως προς το περιεχόμενο, αλλά το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι ορθό από απόψεως προϋπολογισμού, δηλαδή όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε, σημειώνοντας πως ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να τακτοποιηθεί και πρέπει να σημειωθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι αγορές πρέπει να αναδιαρθρωθούν και τα δημόσια οικονομικά πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα.

«Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει διάφορες προτάσεις για το πώς θα εφαρμόσει αυτές τις βελτιώσεις. Με λίγα λόγια, δεν είναι σκοπός μας να συναντηθούμε στην μέση. Δεν θα πετάξουμε τα μισά μέτρα για να συνεχίσουμε με τα άλλα μισά μέτρα. Το πακέτο πρέπει να είναι στο σύνολό του τόσο σταθερό, όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα κάνει παραχωρήσεις, τονίζοντας πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι συμβιβασμούς ως προς το περιεχόμενο.

«Αυτό μπορεί να αλλάξει», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και ότι δεν μπορεί για πάντα να δανείζεται χρήματα.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς αναφορικά με το αν είναι πιθανό να επιτευχθεί μαι συμφωνία μέχρι την Κυριακή τόνισε ότι «στη θεωρία, όλα είναι πιθανά», αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει  εκταμίευση της δόσης καθώς, όπως είπε, αυτό έχει αποκλειστεί στην πράξη.

«Ακόμη και αν προκύψει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, θα πρέπει να το επιβεβαιώσει το Eurogroup, έπειτα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, για να δούμε ότι είναι σοβαρή και μόνο τότε θα γίνουν εκταμιεύσεις. Ελπίζω φυσικά σε πρόοδο αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι η Ελλάδα και ο Τσίπρας είναι πρόθυμοι να σημειώσουν πρόοδο», είπε.

«Για εμένα παρατηρούνται τώρα σημάδια ότι υπάρχει πραγματικά η πρόθεση να σημειωθεί πρόοδος. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε διάρκεια, αλλά όχι σε χρήματα. Δεν θα αυξήσουμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης σε χρήματα. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα, αλλά θα απελευθερωθούν μόνο όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο αν η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα λήξει τέλος του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως εάν μέχρι τότε δεν υπάρχει μια συμφωνία ή μια νέα πιθανή παράταση, «θα σταματήσουμε».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενος χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να συμβεί απαραιτήτως.

«Σκοπός μας είναι να αποφευχθεί αυτό. Αλλά αυτό απαιτεί μέτρα τα οποία δεν είναι ωραία. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια», είπε και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει στους ψηφοφόρους της ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις πολλές, ίσως υπερβολικές, προεκλογικές υποσχέσεις της.

«Ίσως στο μέλλον, αλλά όχι τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουν σαφές στην Ελλάδα, με ειλικρίνεια», ανέφερε, εκφράζοντας την άποψή του ότι μια λύση για το ελληνικό ζήτημα είναι πιθανή και αν βρεθεί, θα ωφελήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.