Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Αλλαγές μόνο στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμφωνιών – «Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

78

Οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπάρχουσες συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της, δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, όπου η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε κατά νέας στήριξης στην Ελλάδα, σημείωσε πως «μια συμφωνία είναι μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος, μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα σε αντικατάσταση άλλων μέτρων».

Σημείωσε ακόμη πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αποψινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει για να παρουσιάσει σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο.

Το Βερολίνο πάντως έχει διαμηνύσει διά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», ενώ διέψευσε και σχέδιο της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση.

«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Την ελπίδα του να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα για αυτό και -όπως τόνισε- «είναι σημαντικό να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι», αλλά το πώς και το υπό ποιες συνθήκες είναι υπό συζήτηση.

«Θα καλωσορίσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα ακούσουμε το σχέδιο του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν περιμένει σήμερα ένα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μια αρχή για τις συζητήσεις, τονίζοντας πως υπάρχει και άλλο Eurogroup την Δευτέρα.

«Θα ακούσουμε τους Έλληνες, είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες τους και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των ομιλιών, είναι ακόμα σε πρόγραμμα, άρα αυτή θα είναι το σημείο εκκίνησης, θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν περιμένω κάποιο αποτέλεσμα σήμερα, σήμερα είναι η εκκίνηση και θα κινηθούμε βήμα βήμα στο Eurogroup της Δευτέρας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.