Ειδησεογραφικό site

Νορβηγία: Στο νησί Ουτόγια επιστρέφουν οι φοιτητές μετά το μακελειό του Μπρέιβικ

39

Τέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή που σχεδίασε και εκτέλεσε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, το νησί Ουτόγια της Νορβηγίας γεμίζει και πάλι ζωή.

Μπορεί στις 22 Ιουλίου του 2011, 69 μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος να βρήκαν τραγικό θάνατο από τα πυρά του ακροδεξιού και Μπρέιβικ, ο οποίος προηγουμένως είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, όμως, το φρικτό αυτό γεγονός δεν σταματά τους νέους.

Αντιθέτως, τους ωθεί να συνεχίσουν να ζουν και να τιμούν τους φίλους τους που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Έτσι, από την Παρασκευή θα ξεκινήσει τριήμερο σεμινάριο πολιτικής για τουλάχιστον 1.000 μέλη της νεολαίας του Εργατικούς Κόμματος της Νορβηγίας που επιστρέφουν στο Ουτόγια, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν επιζήσει του μακελειού.

Ένας από τους διοργανωτές του σεμιναρίου δηλώνει πως οι σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος δεν θα επισκιάσουν τις όμορφες και λαμπρές ημέρες των περασμένων συναντήσεων.

Από την φετινή διοργάνωση δε θα λείπει ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλντεμπεργκ.

Ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος, Μάνι Χουσαίνι, δήλωσε πως η φετινή συνάντηση αποτελεί σημαντικό βήμα μετά τα τραγικά γεγονότα του 2011, καθώς όπως τόνισε «το νησί Ουτόγια θα είναι πάντα ένα μέρος όπου θα τιμούμε και θα θυμόμαστε τους συντρόφους μας, ένα μέρος να μάθουμε, ένα μέρος για πολιτική ζύμωση».

Η επιζήσασα και γενική γραμματέας της οργάνωσης, Ρανγκχίλντ Κάσκι, δήλωσε πως το κτίριο στο οποίο είχε παραχωρήσει την πρώτη της ομιλίας στα 17 της την ημέρα του μακελειού θα παραμείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη της ως το σημείο που οι φίλοι της έχασαν τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει το Associated Press μία τιμητική πλάκα έχει χαραχτεί και αναρτηθεί στο νησί με τα ονόματα των θυμάτων με τον νεότερο να είναι μόλις 14 ετών και τον μεγαλύτερο να είναι ένας 45χρονος άνδρας που εργαζόταν στην ασφάλεια.

Ο πατέρας της 18χρονης Σίννε που έχασε τη ζωή της στο νησί, Λίσμπεθ Ρόινχολντ, δήλωσε πως η επιστροφή στο Ουτόγια είναι ένας τρόπος για να συνεχίσουν οι νέοι να αγωνίζονται για αυτά που αγωνιζόταν η κόρη του. «Αγωνίζονται για τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε για μαζικές δολοφονίες και τρομοκρατία το 2012 και αναμένεται να εκτίσει ποινή 21ετους κάθειρξης, ενώ πρόσφατα έγινε δεκτό το αίτημά του να φοιτήσει εξ αποστάσεως στο πανεπιστήμιο του Όσλο και σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.