Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Το 93% των μέτρων είναι νέοι ή αυξημένοι φόροι

45

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κύκλοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, επιμένουν για μία εθνική συνεννόηση και σχολιάζουν σχετικά πως είχαν «προειδοποιήσει την κυβέρνηση να αποβάλει τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει σε μια γρήγορη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ, ώστε να θωρακιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να στεριώσει η ανάπτυξη που πετύχαμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Οι ίδιοι κύκλοι της Συγγρού, υπογραμμίζουν: «Μπροστά στην αναβλητικότητα και τη διστακτικότητα του κ. Τσίπρα, επί έξι μήνες, επαναλαμβάναμε ότι «κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός ανεβαίνει». Με αποτέλεσμα η συμφωνία με τους εταίρους να καθίσταται σήμερα δυσμενέστερη σε σχέση με ό,τι μπορούσε να επιτευχθεί το Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο.
Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας εγκλωβίστηκε μεταξύ μιας καταστροφικής και μιας πολύ κακής λύσης: Ρήξη και εθνική καταστροφή που θα προκαλούσε η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε ή μια οδυνηρή συμφωνία με τη λήψη πολλαπλάσιων δημοσιονομικών μέτρων και νέο Μνημόνιο. Ευτυχώς, την ύστατη ώρα, φαίνεται να αποτρέπεται η εθνική καταστροφή. Όμως, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τις παλινωδίες του κ. Τσίπρα. Ο χρόνος των έξι μηνών που χάθηκαν, ήταν χρήμα. Και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν πολλαπλάσιο τίμημα, ύψους, με τα σημερινά δεδομένα, 8 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με non paper της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1ον. Ο κ. Τσίπρας επαίρονταν ότι τα μέτρα που θα προτείνει είναι «μέτρα Αθηνών, όχι Βρυξελλών». Ισχυρίζονταν ότι έχει την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Χθες, στην επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι «η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των Θεσμών (Τρόικα) για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών 2015-2016 υπήρξε απόλυτη και πλήρης». Αυτή ήταν η «περήφανη διαπραγμάτευση»: Η πλήρης και απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις των Θεσμών (Τρόικα)!

2ον. Στην πρόταση που επισυνάπτεται στην ίδια επιστολή, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται τις επιτυχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε «πρωτοφανή», τα δημόσια οικονομικά «πολύ περισσότερο βιώσιμα», τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010 και 2012 ως τομή που «μείωσε το κατακερματισμένο και κοστοβόρο συνταξιοδοτικό σύστημα που επεφύλασσε μεγάλο βάρος για τις μελλοντικές γενιές».

Αναγνωρίζει, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας, για ακόμη μία φορά, τα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών της προηγούμενης Κυβέρνησης με τους συνομιλητές του στο εξωτερικό. Δεν βρίσκει το θάρρος βέβαια να τα αναγνωρίσει και στο εσωτερικό της χώρας, τρέμοντας τη σύγκριση με τα προεκλογικά και μετεκλογικά του ψέματα.

3ον. Στην «περήφανη πολιτική διαπραγμάτευση» του κ. Τσίπρα, αντί για το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», παραλίγο να χάσουμε και τη Θεσσαλονίκη! Αντί για μέτρα ύψους 980 εκατ. € του «e-mail Χαρδούβελη», που μας έβγαζαν από το Μνημόνιο το 2015, προτείνει τη λήψη μέτρων 7,9 δισ. € για τη διετία 2015-2016 (Πίνακας 1). Και έπεται συνέχεια, αφού πολλά πρόσθετα πράγματα, ιδιαίτερα για τις συντάξεις, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, όπως για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που θα οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων τους, παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015.

Πίνακας 1
Κατηγορία

E-mail Χαρδούβελη
Πρόταση 47 σελίδων
Πρόταση Juncker
Πρόταση Τσίπρα
Πρωτογενές Πλεόνασμα
3% του ΑΕΠ το 2015, 4,5% το 2016
0,6% του ΑΕΠ το 2015,
1,5% το 2016
1% του ΑΕΠ το 2015,
2% το 2016
1% του ΑΕΠ το 2015,
2% το 2016

Μέτρα
980 εκατ. €,
μόνο το 2015

1,9 δισ. € το 2015,
2,3 δισ. € το 2016,
4,2 δισ € τη διετία

3,0 δισ. € το 2015,
5,0 δισ. € το 2016,
8,0 δισ. € τη διετία

2,7 δισ. € το 2015,
5,2 δισ. € το 2016,
7,9 δισ. € τη διετία

«Πολλαπλασιαστής Τσίπρα»
1 (980/980)
4,3 (4.200/980)
8,2 (8.000/980)
8,0 (7.900/980)

Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η έννοια του «πολλαπλασιαστή» στην οικονομία. Χθες μάθαμε τον «Πολλαπλασιαστή Τσίπρα»!

Ο κ. Τσίπρας για να επιτύχει τρεις φορές μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, επιβάλλει τρείς φορές περισσότερα μέτρα! Στη διετία 2015-2016, ο «Πολλαπλασιαστής Τσίπρα» επιβάλλει 8 φορές περισσότερα μέτρα από το e-mail Χαρδούβελη! Χωρίς έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

4ον. Η προσωπική ευθύνη του κ. Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι τεράστια.
Υπολογίζεται, με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή πάνω από 4 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, οι Θεσμοί (Τρόικα), με τις δικές τους δυσμενέστερες εκτιμήσεις, το Νοέμβριο του 2014 εκτιμούσαν ότι η χώρα, χωρίς λήψη νέων μέτρων, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, πάλι χωρίς μέτρα, οι Θεσμοί (Τρόικα) εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα περίπου 0,6% του ΑΕΠ. Συνεπώς, χωρίς μέτρα, η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι πάνω από 4 δισ. €! Το «κόστος Τσίπρα» είναι τεράστιο!

5ον. Ο κ. Τσίπρας, μετά από πέντε μήνες, αποφάσισε να γίνει πιο σαφής, με αριθμούς και στοιχεία. Και τι προτείνει; Φόρους και εισφορές, τακτικές και έκτακτες. Το 93% των μέτρων που προτείνει για τους επόμενους 18 μήνες, είναι νέοι ή αυξημένοι φόροι και νέες ή αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το 66% φόροι, το 27% εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και μόλις το 7% συγκράτηση των δαπανών του κομματικού κράτους που χτίζει.

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επιβάλλει:
Έκτακτη, αναδρομική, εισφορά 12% σε επιχειρήσεις που «τόλμησαν» να εμφανίσουν κέρδη το 2015 για την περασμένη χρήση 2014, την ίδια ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια στους γνωστούς μπαταχτσήδες-μεγαλοοφειλέτες που δεν κόβουν αποδείξεις.
12% μόνιμη αύξηση στο φορολογικό συντελεστή (από 26% στο 29%) των κερδών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Διπλάσιο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και κατάργηση της μείωσης 30% στα νησιά, όταν ο τουρισμός είναι η μόνη βαριά βιομηχανία που έχουμε και η ανταγωνιστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού έπρεπε να είναι προτεραιότητα.
77% ακριβότερο ΦΠΑ σε «είδη πολυτελείας», όπως τα μακαρόνια, τα όσπρια και τις κονσέρβες.
Αυξημένες εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνταξιούχους στις κύριες και, πλέον για «πρώτη φορά» και στις επικουρικές συντάξεις.
Αύξηση 17% (από το 3% στο 3,5%) των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.
Κατάργηση των ελαφρύνσεων που εμείς θεσμοθετήσαμε μονομερώς, όπως της μείωσης κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της μείωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Φόροι και εισφορές, εισφορές και φόροι. Που ισοδυναμούν με έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων που «τάχα» προστατεύει ο κ. Τσίπρας.
Μείωση δαπανών είπατε; Κάτω τα χέρια από την «ιερή αγελάδα» των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. … Ζήτω το Κράτος, κάτω ο Ιδιώτης!
Για το ποιος θα παράγει σε αυτή τη χώρα; Ούτε λέξη …
Για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο; Ούτε σκέψη …
Ο κ. Τσίπρας, υποβάλλει μια πρόταση που βάζει άδικους και δυσβάσταχτους φόρους σε όλους, για να συντηρήσει το μεγάλο και κομματικό Κράτος που χτίζει. Μια πρόταση που παρατείνει την αβεβαιότητα και την ασφυξία, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Μια πρόταση χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς όραμα για το μέλλον.

6ον. Επιπλέον των παραπάνω φορομπηχτικών μέτρων ύψους 7,9 δις €, ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται στην πρότασή του για μια «δεύτερη φάση» νομοθετικών πρωτοβουλιών στο συνταξιοδοτικό τον Οκτώβριο του 2015, με στενότερη σχέση εισφορών-παροχών, διεύρυνση της βάσης εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενοποίηση των εισφορών όλων των κύριων συντάξεων, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κατάργηση των μη-ανταποδοτικών τελών και φόρων υπέρ τρίτων, εναρμόνιση των ισχυόντων κανόνων του ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία ή συγχώνευσή του σε κάποιο από αυτά.

7ον. Το non-paper της κυβέρνησης αναφέρει ψευδώς ότι η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είχε απλώς εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν συναρτημένη με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Αναλυτικά αναφέρει: «Η κυβέρνηση τροποποίησε τις κλίμακες στην εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να μην πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξαγγείλει μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο αν το 2014 είχε πρωτογενή πλεόνασμα 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,4%, γεγονός που δεν θα οδηγούσε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης». Όμως, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ήταν ήδη ψηφισμένη από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το Ν. 4305/2014 (είχε κατατεθεί τροπολογία μαζί με τις 100 δόσεις στην εφορία και τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση). Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 2 του Άρθρου 52 του Ν. 4305/2014, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το εξής: «2.Η Ειδική Εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου  29 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) επιβάλλεται και στα εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 με μειωμένους τους συντελεστές των περιπτώσεων α, β, γ, δ και ε της παραγράφου 3  του άρθρου αυτού κατά τριάντα τοις εκατό (30%)». Επομένως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

8ον. Στο non-paper αυτό όμως σκόπιμα αποκρύπτει και το τι έχει προτείνει για το Ασφαλιστικό, με μέτρα που οδηγούν σε μείωση οριζόντια των συντάξεων (μέσω της αύξησης των παρακρατούμενων εισφορών), σε μείωση των μισθών (μέσω της αύξησης των εισφορών για τα επικουρικά ταμεία) και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών!
Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ σύνταξη μηνιαίως (800 ευρώ κύρια και 200 επικουρική) θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του 18 ευρώ λιγότερα το μήνα. Για πάντα. Ενώ για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνει 1.200 ευρώ το μήνα, η αύξηση των εισφορών κατά 3,9%, θα στερήσει 47 ευρώ το μήνα από την πραγματική οικονομία (13 ευρώ από τον εργαζόμενο και 34 από τον εργοδότη) πλήττοντας διαθέσιμο εισόδημα, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

9ον. Και όχι μόνο αυτά. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, δεσμεύεται για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (που καταργούσε στα λόγια) στα επίπεδα είσπραξης του 2014 ακόμη και αν χρειαστεί να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές και δεσμεύεται να επανεξετάσει τη φορολόγηση των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Και επιπλέον, σκίζει, όχι μόνο το Μνημόνιο, αλλά και το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Ούτε αφορολόγητο όριο στις 12.000 €, ούτε χορήγηση της 13ης σύνταξης, ούτε νέα «σεισάχθεια». Ξεχάστηκαν «πλήρως» και «απολύτως» οι  προεκλογικές υποσχέσεις και μετεκλογικές δεσμεύσεις της «Αριστεράς του Τίποτα»…
Και επειδή είναι τόσο πολλά όσα έχει πει ο κ. Τσίπρας, σήμερα θα θυμίσουμε μόνο ένα. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, στις 17 Ιανουαρίου 2015, έγραφε στο twitter: «Εμείς θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να πράξουμε το σωστό και το λογικό». Σήμερα, το «σωστό» και το «λογικό» έγινε η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και με αύξηση των φορολογικών συντελεστών …

Δεν αντέχεται τέτοια «περήφανη πολιτική διαπραγμάτευση» που κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνει την απασχόληση, επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και ξαναβυθίζει τη χώρα στην ύφεση για να συντηρεί την κομματική πελατεία. Εθνική συνεννόηση τώρα, για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, δημοσιονομικά βιώσιμο, αναπτυξιακά φιλικό, κοινωνικά δίκαιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.