Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Τα συν & τα πλην των 4 μνηστήρων

63

Της Στέλλας Νοβάκη

Εν μέσω ψυχροπολεμικού σκηνικού, αλλά και σεναρίων για το εάν τελικά και οι τέσσερις υποψήφιοι θα τερματίσουν κανονικά ή θα υπάρξουν και παραιτήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τα επιτελεία των υποψηφίων βρίσκονται επί ποδός, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η επικοινωνιακή τακτική των υποψηφίων.

Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν στην κούρσα διαδοχής με διαφορετικές καμπάνιες, προσεγγίσεις, τακτικές, διαφοροποιώντας ακόμη και την εκφορά του λόγου τους. Έχουν ήδη εστιάσει στο κοινό που θέλουν να απευθυνθούν, έχουν μετρήσει τις δυνάμεις των αντιπάλων και, επειδή στην πολιτική όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν ήδη κάνει «εχθρούς» και «συμμάχους» δοκιμάζοντας αντοχές και… ανοχές μέχρι την τελευταία ημέρα της κάλπης.

Το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής διαμορφώνει εν πολλοίς και την ατζέντα της καθημερινής δράσης των υποψηφίων. Επί του παρόντος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εστιάζει στον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζεται πιο σταθερός στην επικοινωνιακή του τακτική. Μέχρι σήμερα απέχει από τα τηλεοπτικά κάδρα, τα πάνελ και τις πολιτικές εκπομπές, ωστόσο ετοιμάζεται από αυτή την εβδομάδα να ριχτεί και στην επικοινωνιακή μάχη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ρίχτηκαν από νωρίς στην επικοινωνιακή μάχη και παραμένουν στον αγώνα ανοίγοντας τα χαρτιά τους, αλλά και την πολιτική τους φαρέτρα προς τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους τους.

Ποιος όμως από τους τέσσερις υποψηφίους έχει τον άσο στο μανίκι του; Ποια είναι τα όπλα, τα ατού και τα δυνατά ή αδύνατα σημεία του καθένα;

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:

Ο εγγυητής της ενότητας

Στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να παγιώσει αυτό που όλοι λένε. Ότι εγγυάται την ενότητα στο κόμμα. Όχι μόνο κατάφερε να κάνει ηγετική εμφάνιση και να τονώσει το αρχηγικό του προφίλ, αλλά παράλληλα δίνοντας χώρο και λόγο στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, μπαίνει ως κυρίαρχος στο κάδρο της ενότητας, στοιχείο που η βάση του κόμματος αναζητά ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του νέου προέδρου της ΝΔ.

Δεύτερο βασικό επιχείρημα της υποψηφιότητάς του είναι ότι συνιστά επιστροφή στον μεσαίο χώρο. Άλλωστε είναι κάτι που αποδεικνύουν και η κομματική του ιστορία και η ταύτισή του με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα ωστόσο και στην αρνητική κριτική που δέχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα μπορούσε να προσάψει κανείς την πρόσφατη ήττα της Νέα Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές, τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δέχεται κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το γεγονός ότι στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων ταυτίζεται με μια… προηγούμενη γενιά πολιτικών.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ:

Ο νέος που αντιστέκεται

Το ξεκάθαρο πλεονέκτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα νέο πρόσωπο, χωρίς καμία ταύτιση με το πολιτικό παρελθόν της παλιάς γενιάς, και φυσικά αποτελεί ένα πρόσωπο που δοκιμάστηκε από την κρίση του λαού και αναδείχθηκε νικητής.

Στα «ατού» του Απόστολου Τζιτζικώστα μπορεί κανείς να συμπληρώσει και το γεγονός ότι… αντιστέκεται. Και στις περιφερειακές εκλογές, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, μετά τη σύγκρουσή του με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τώρα, το παρασκήνιο τον ήθελε να έρχεται σε ευθεία ρήξη με το καραμανλικό στρατόπεδο, λόγω της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος. Και μόνο αυτά τα δύο περιστατικά τον αναδεικνύουν στο πρόσωπο που εγγυάται την αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε η θητεία του ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τον έχει αφήσει μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή και το παρασκήνιό της.

Πολλοί όμως εκτιμούν ότι ακριβώς το γεγονός ότι δεν δοκιμάστηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή ίσως να αποτελεί και ένα από τα αδύναμα σημεία του. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει κοινοβουλευτική εμπειρία και φυσικά το θέμα της διαρχίας, που ο ίδιος αναμένεται να αποκαλύψει πως σχεδιάζει να το λύση, είναι από τα «κόκκινα» σημεία της υποψηφιότητάς του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής

Ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, την επομένη κιόλας που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άνοιξε τη διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βασικό του ατού το ότι εκφράζει την ομάδα των φιλελεύθερων στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το γεγονός ότι εμφανίζεται ως μια προσωπικότητα που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει πολύ δυνατά στην κούρσα της διαδοχής. Ήρεμος, με πειστικό λόγο και επιχειρήματα για όλες τις προτάσεις που καταθέτει, αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς, είναι από τα πρόσωπα που η βάση της ΝΔ θέλει να εμπιστευτεί. Το βαρύ όνομα όμως που φέρει αποτελεί το πρώτο τροχοπέδη στην υποψηφιότητά του. Είναι κάτι που ο ίδιος γνωρίζει και γι’ αυτό επιχειρεί όχι να κρύψει την ταυτότητά του, αντίθετα δηλώνει υπερήφανος, αλλά να απαλλαγεί από νοοτροπίες του παρελθόντος που ακολουθούν το όνομα «Μητσοτάκης». Επιλέγει με νηφαλιότητα να μιλήσει στη λογική των ψηφοφόρων και γι’ αυτό τολμάει την κριτική, την αυτοκριτική, αλλά ακόμη και τις επιθέσεις σε αντιπάλους του.

Το πόσο θα καταφέρει να απαλλαγεί από την ταύτισή του από τα «τζάκια», θα κριθεί την ώρα της κάλπης, καθώς είναι ένα από τα μειονεκτήματα που φέρει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, σε συνδυασμό μάλιστα με την εκφορά του λόγου του, που αφήνει το περιθώριο σε λιγότερο κεντρώες πεποιθήσεις.

ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ο δεξιός μαχητής

Μαχητικός, αυτοδημιούργητος και με ξεκάθαρα δεξιό πρόσημο, κάτι το οποίο τονίζει συνεχώς και ο ίδιος. Ακόμη και το «ράλι» του Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να καταθέσει την υποψηφιότητα και το θρίλερ που ακολούθησε έκανε την υποψηφιότητά του πιο συμπαθητική.

Όσοι τον στηρίζουν τονίζουν ότι είναι μαχητής, δεν προέρχεται από κανένα πολιτικό τζάκι και το γεγονός ότι επιχειρεί να απενοχοποιήσει τη Δεξιά εκτιμάται ότι είναι ένα από τα όπλα του στην προεκλογική φαρέτρα του, κάτι που η πορεία θα δείξει πόσο θα μετρήσει.

Αναγνωρίζουν ωστόσο όλοι ότι έχει στηρίξει τη ΝΔ σε δύσκολες εποχές και το γεγονός ότι έχει προαναγγείλει σκληρή αντιπολίτευση προσμετράται στα θετικά του στοιχεία.

Το γεγονός ότι προέρχεται από τον ΛΑΟΣ αλλά και η εκφορά του πολιτικού λόγου, η οποία προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα, συγκαταλέγονται σίγουρα στα αρνητικά του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.