Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Σενάριο αρχηγίας με Αβραμόπουλο – Τι έγραψε το «Κ»

71

Tου Γιάννη Χρηστάκου

Δυναμική επιστροφή Αβραμόπουλου στην Ελλάδα και πρωτοβουλίες με διπλό στόχο, την κυβέρνηση και τη ΝΔ, προβλέπει το σενάριο που επεξεργάζονται πολιτικοί παράγοντες σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με τον Έλληνα επίτροπο να έχει κάνει ήδη τις επαφές του και να σχεδιάζει τη νέα του πολιτική πορεία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες μέρες ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Το σενάριο προβλέπει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να διεκδικεί την προεδρία της ΝΔ σε σχήμα δυαρχίας, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενισχυμένο γραμματέα του κόμματος. Πέραν όμως της κομματικής ιδιότητας ο Δ. Αβραμόπουλος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο πιο κεντρικού ρόλου σε περίπτωση βέβαια που προκύψουν σκληρές πολιτικές εξελίξεις με απρόβλεπτη κατάληξη λόγω αδυναμίας συνεννόησης με τους δανειστές. Τις κινήσεις αυτές τις έχει πληροφορηθεί και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επανέλαβε στους συνομιλητές του ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε διεργασίες, φέρεται όμως να έχει δώσει έμμεσα το «πράσινο φως» εάν τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πλειοψηφική αποδοχή και θετική κατάληξη.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να υπάρξει αλλαγή σελίδας στο κόμμα τους, γνωρίζουν τις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του γνωρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί εάν δεν έχει συμμάχους τους περισσότερους εκ των κορυφαίων, με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής.

ΘΕΤΙΚΗ Η… ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Για μία τέτοια πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα είναι ενημερωμένος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξαρχής ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αναμειχθεί σε εσωτερικά θέματα. Πέραν αυτού όμως, οι πολιτικές εξελίξεις συζητούνται εκτενώς σε διάφορα lobbies των Βρυξελλών και τα μέλη των πολιτικών ευρωομάδων (ΕΛΚ, ΕΣΚ κ.λπ.) στηρίζουν πολιτικά τους ανθρώπους τους και τις πολιτικές τους στα κράτη-μέλη. Ο Γιουνκέρ ασχολήθηκε με τα εσωτερικά μας, αναγκαστικά, όταν πρόσφατα ο επίτροπος τον ενημέρωσε για την πιθανότητα να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συμμετείχε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να ανακατέψει ξανά την Κομισιόν και μάλιστα με οριακές πλειοψηφίες. Εκτοτε, έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο στην Αθήνα, όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση. Ο Γιουνκέρ παρόλο που δεν παρεμβαίνει ανοικτά, βλέπει γενικώς με καλό μάτι τον Έλληνα επίτροπο ως παράγοντα σταθερότητας και υπό το πρίσμα ότι πάντα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μπορεί να συμβάλει στη σύνθεση των σχετικών δυνάμεων στη χώρα του, αφού ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των ελλήνων ψηφίζει κόμματα που διαμηνύουν την προσήλωσή τους στην Ένωση. Τόσο ο Γιουνκέρ όσο και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα στην Ελλάδα να συνεννοηθούν τα κόμματα που βρίσκονται στην ευρωπαική πλευρά, αφήνοντας πίσω την ανούσια αντιπαράθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, η οποία από μόνη της προκαλεί την πολιτική αστάθεια εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι κατ’ ουσίαν οι πιο πολλοί είναι με την Ευρώπη. Και τότε θα ήταν πιο εύκολη η συνεννόηση με τους θεσμούς, πιο γρήγορη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πιο κοντά η ανάκαμψη, κάτι που έγινε και σε άλλες χώρες με πρόγραμμα.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο «ΒΑΓΓΕΛΑΣ»

Στα νεοδημοκρατικά γραφεία, όσοι μιλούν και με τον Μεϊμαράκη εκφράζουν τον προβληματισμό γιατί να φανεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ιδιαίτερα αγαπητός στη βάση του κόμματος, ως «ουρά» σε ένα τέτοιο σενάριο δυαρχίας. Πέρα όμως από αυτόν τον προβληματισμό, δεν αρνούνται ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ορατό ένα άλλο , καλύτερο σενάριο, θα είχε ενδιαφέρον να εξεταστεί. Ο ίδιος ο Μεϊμαράκης, παραμένει επιφυλακτικός, καθώς βλέπει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε περίοδο εσωστρέφειας, αλλά διαπιστώνει ότι και άλλες κινήσεις, όπως αυτή του Νίκου Δένδια, τον περιλαμβάνουν στον σχεδιασμό ως απαραίτητο συστατικό για την επόμενη μέρα. Ο Δένδιας ισχυρίζεται ότι υπάρχει ζύμωση με 25 βουλευτές της ΝΔ που δεν αρνούνται να υπογράψουν την περίπτωση να είναι ο Μεϊμαράκης μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία. Όμως, ο αποδέκτης της πρότασης φαίνεται πως δεν τη βρίσκει ελκυστική και κυρίως αποδοτική.

ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ OKΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ

Γνώστης και των δύο σεναρίων, Αβραμόπουλου και Δένδια, όπως και για την πρόθεση, ως τώρα, της Ντόρας να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Δεν λέει όμως κουβέντα σε όσους τον ενημερώνουν, παρά μόνο ότι δεν θα παρέμβει υπέρ ή εναντίον κάποιας τάσης. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ μάλιστα, που διατηρούν καλές σχέσεις μαζί του, έχουν αρχίσει να θυμώνουν με τη στάση του. Ο Καραμανλής όμως, είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί μόνο εάν υπάρξει μεγάλη εθνική ανάγκη. Και όσοι έχουν μοιραστεί διαχρονικά τις σκέψεις του, λένε ότι σε αυτή την περίπτωση έχει χρέος να βοηθήσει τον τόπο. Γνωρίζουν ακόμα ότι και από τα κονκλάβια Βρυξελλών, ΗΠΑ κ.λπ. θα στηρίξουν ανθρώπους που συμμετέχουν σε πολλά σενάρια αλλά δεν μιλούν δημοσίως διατηρώντας ένα προφίλ σοβαρότητας. Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο Καραμανλής αφήνει τους πάντες να «ψήνονται» σε ίντριγκες και σενάρια ώσπου να δει πού θα πάει ο τόπος και να κάνει τις κινήσεις του, εάν πράγματι επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ο ειδικός ρόλος του Μεϊμαράκη και η επιστροφή του στη θέση του γραμματέα του κόμματος εκτιμήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Καρφιού», ότι θα ήταν και ο πιο σημαντικός παράγοντας «για να ξαναγίνει η ΝΔ παράταξη και όχι κόμμα και μάλιστα με φθίνουσα πορεία όπως είναι σήμερα», σύμφωνα με παράγοντα που γνωρίζει όλες τις μυστικές και υπόγειες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Για τον λόγο αυτό, ο Αβραμόπουλος στην πρότασή του περιλαμβάνει έναν ειδικό, ισότιμο και ενισχυμένο ρόλο στον «Βαγγέλα», για να μπορεί άλλωστε να είναι ελκυστική και στο τέλος αποδεκτή η πρότασή του από τον ίδιο, αλλά και να έχει ευρεία αποδοχή από το μεγαλύτερο κομμάτι των στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.