Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Πλατφόρμα Μεϊμαράκη για τη νέα ταυτότητα – Ρεπορτάζ στο «Κ»

64

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Φυγόκεντρες δυνάμεις από τη μία και προσπάθειες συγκράτησης της συνοχής της ΝΔ από την άλλη συνθέτουν το σκηνικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ευάγγελος Μειμαράκης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» ετοιμάζει ηχηρή παρέμβαση, με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στόχο εκφράζοντας την αγωνία του για την απώλεια της ιδεολογικής συνείδησης της Νέας Δημοκρατίας, στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Μέσα σε όλα αυτά, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις μεταξύ νυν και πρώην κορυφαίων στελεχών του κόμματος για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, εάν η κόντρα των «σαμαρικών» και των αμφισβητιών τους οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Αυτή είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία κινείται η ΝΔ, με όλες τις πλευρές να αναλώνονται σε αδιέξοδες συζητήσεις, πρωτοβουλίες που δεν οδηγούν πουθενά και κινήσεις στρατηγικής για την επόμενη μέρα, χωρίς ακόμα ουδείς να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τόπο.

 

ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Το πρώτο κρας τεστ που μπορεί να αποβεί και προάγγελος θυελλωδών εξελίξεων στη ΝΔ, θα είναι η ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα της συμφωνίας Τσίπρα. Αν βεβαίως φτάσει αυτή η στιγμή και δεν προηγηθούν άλλες εξελίξεις. Ομως, η συζήτηση γιά τη στάση της ΝΔ από μόνη της βάζει το κόμμα σε μια διαδικασία «ένοχης συμμετοχής» σε όσα κάνει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να επικρατεί στον δημόσιο βίο ο εγκλωβισμός στο ερώτημα «τι θα κάνει η ΝΔ» ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να ασχολείται ο τόπος με το τι και πως θα το κάνει η κυβέρνηση. Το μείγμα «συνενοχής» λοιπόν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό και μάλιστα πολιτικοί κύκλοι που εντέχνως το καλλιεργούν, εμφανίζουν τη ΝΔ να σπάει σε δύο κομμάτια, με την «κακή» του Α. Σαμαρά να λέει όχι στην σωτηρία της χώρας και την «καλή» των επικριτών του να θέλει να δώσει από τώρα θετική ψήφο χωρίς να υπολογίζει ποια συμφωνία θα είναι αυτή.

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, βασικός αποδέκτης όλων των ζυμώσων και συζητήσεων στη Νέα Δημοκρατία, τηρεί στάση αναμονής και συστήνει στους συνομιλητές του να πράξουν το ίδιο. Ο ίδιος φέρεται να έχει σκεφτεί τη δική του παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία βάζοντας πάνω απ’ όλα μια ιδεολογική πλατφόρμα την οποία πιστεύει οτι η ΝΔ χρειάζεται σήμερα να επικαιροποιήσει και κυρίως να την προτάξει. Οσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του Β. Μειμαράκη την τελευταία περίοδο, λένε οτι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, παρατηρεί την έλλειψη του ιδεολογικού στίγματος του κόμματός του, από την περίοδο που μπήκε στη δίνη των προγραμμάτων διάσωσης. Ο ίδιος, εξηγούν, πιστεύει οτι ακόμα και σήμερα, η ΝΔ δίνει τις μάχες της με όπλα τα δις ευρώ, τα ελλείμματα, τους στόχους και γενικότερα την αριθμητική και όχι την πολιτική όπως θα έπρεπε. Εχει χαθεί δηλαδή, το σαφές ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ το οποίο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο αλλά και να διαχωρίσει τη δική της τακτική, από την ισοπεδωτική λογική των «κυβερνήσεων εθνικής ενότητας». Μία λογική με την οποία φλερτάρουν και στελέχη της Συγγρού, (Παπαμιμίκος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM) πιστεύοντας οτι έτσι θα καταφέρουν ως ρυθμιστές των εξελίξεων να πετάξουν τον Τσίπρα έξω από το Μαξίμου.

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ

Απέναντι σε όλα αυτά, ο αποκαλούμενος από τη βάση της ΝΔ και ως «συνείδηση της παράταξης» έχει αποφασίσει να πάρει πρωτοβουλίες με στόχο να μπει μπροστά το ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ ως αιτία για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από δω και πέρα, αλλά και στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή. Γιά όσους δεν κατάλαβαν, ο «Βαγγέλας» καταθέτει πρόταση που μπορεί ακόμα και να βγάλει τη ΝΔ από το αδιέξοδο του «ψηφίζω – δεν ψηφίζω» για την συμφωνία του Τσίπρα. Αν και δεν υπάρχει τώρα για να την κρίνει κανείς, η άποψη του Β. Μειμαράκη φέρεται να είναι (αν οι πληροφορίες για τα μέτρα επαληθευτούν) κοντά στο «όχι». Κι αυτό όχι για τους λόγους που επιχειρηματολογούν ορισμένοι αλλά γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, βασισμένη και προεκλογικά και τώρα στην συγκέντρωση του κρατισμού, είναι ιδεολογικά αντίθετη με αυτή της ΝΔ δηλαδή τον κοινωνικό φιλελευθερισμό όπως αποφάσισε και το τελευταίο συνέδριο του κόμματος που εγκρίνει την ιδεολογική του ταυτότητα.

 

ΚΚΕ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ η αντιπολίτευση;

Στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις αναρωτιούνται «πως είναι δυνατόν να στηρίξει η ΝΔ μία κυβέρνηση που κάθε εβδομάδα προσλαμβάνει χωρίς σχέδιο δημόσιους υπαλλήλους, διορίζει συγγενείς και φίλους παντού, αδιαφορεί για τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί βάναυσα και διογκώνει το κράτος και τις δαπάνες του. Αυτό, από μόνο του, χωρίς να μιλήσουμε γιά νέους φόρους, είναι ιδεολογικά αντίθετο με τις αρχές και τα πιστεύω της παράταξής μας». Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν ήδη ταχθεί δημοσίως υπέρ της ψήφισης της όποιας συμφωνίας, παραβλέπουν σημαντικές παραμέτρους της περαιτέρω πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο διχασμός της ΝΔ και η δυναμική στήριξη της άποψης περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος οδηγεί μαθηματικά στην πολιτική της εξαφάνιση, όπως ακριβώς έπαθε το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ είπε στο «Καρφί»: « Αν συμφωνούμε σε αυτό, τότε ποια θα είναι η αντιπολίτευση στον τόπο; Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή; Και τότε γιατί πάλευε η παράταξη τόσα χρόνια; Γιά ποια ιδεολογία; Γιά να κάνουμε τον Τσίπρα και τον κρατισμό το ισχυρό κέντρο; Δεν γίνονται αυτά…». Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και πολλοί δεν αποκλείουν, εάν δεν υπάρξει ενιαία στάση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία, να κινηθούν ακόμη και διασπαστικές κινήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν ο Αν. Σαμαράς θα δώσει γραμμή στους βουλευτές του για «οχι», με ποιο τρόπο και αν στο τέλος η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εμφανιστεί συμπαγής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.