Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Λένε τα… κάλαντα

92

Του Γιάννη Χρηστάκου

Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα οι γαλάζιες κάλπες για να εκλέξουν αρχηγό – Του χρόνου (αν χρειαστεί) ο δεύτερος γύρος.

Η εταιρεία βρέθηκε, η ημερομηνία συμφωνήθηκε και η ΝΔ οδηγείται ξανά σε μια ακόμη προσπάθεια να βρει τον επόμενο αρχηγό της στην ψηφοφορία της 20ής Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, αυτός θα γίνει μετά τις γιορτές, στις 10 Δεκεμβρίου. Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, εξαντλημένοι από την πρωτοφανή σε διάρκεια προεκλογική περίοδο, οδηγούνται σε μια ακόμη μακρά πορεία δύο ακόμη εβδομάδων, μέσα στις οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν, αναγκαστικά να ασχολούνται περισσότερο με την προσέλκυση ψηφοφόρων και λιγότερο με τα νέα μνημονιακά μέτρα που έρχονται στη Βουλή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραυματισμένο βαθιά από την αποτυχία να πραγματοποιήσει ακόμα και αυτές τις εσωκομματικές της εκλογές, έχει χάσει μεταξύ άλλων και τη σοβαρότητα που διέκρινε ένα κόμμα εξουσίας, ασχέτως εάν είναι σε πορεία αναδιοργάνωσης και ανασύνταξης. Η αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας, όταν μάλιστα συνεδρίαζε καθημερινά η εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη και εκπροσώπους των υποψηφίων, προκάλεσε βαθύ πλήγμα στη συνοχή του κόμματος και αποτέλεσε πια αφορμή για χιουμοριστικά και όχι πολιτικά σχόλια. Η παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περνά σήμερα βαθιά κρίση και το έργο που έχει να κάνει ο επόμενος πρόεδρος είναι τεράστιο. Για πρώτη φορά είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι τώρα αναλύουν την επόμενη μέρα ανάλογα με το ποιος θα βρίσκεται στην προεδρική καρέκλα.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και μάλιστα το τροφοδοτούν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά σε κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ακόμη και σε υποψήφιους προέδρους. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε συναγερμό. Όλοι συζητούν για το μέλλον του κόμματός τους, ενώ οι στηρίξεις, φανερές και σιωπηρές, αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Κινητικότητα παρατηρείται και στα επιτελεία των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά. Στελέχη της Συγγρού, που έχουν εμπειρία από τις εσωκομματικές ισορροπίες, βλέπουν ξεκάθαρα μια μάχη μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά για την επικράτηση στο κόμμα.

Γιατί ο Κ. Καραμανλής στηρίζει τον Μεϊμαράκη

Ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί να μείνει η ΝΔ ανενεργή στην παρούσα χρονική συγκυρία και δεν έχει κρύψει, μιλώντας στο στενό του περιβάλλον, την προτίμησή του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο λόγος που προβάλλει αυτή την προτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για το κόμμα αλλά και για τη χώρα, σε περίπτωση που οι εξελίξεις απαιτήσουν τη συμβολή της ΝΔ. Και βέβαια ο Καραμανλής βλέπει ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί, αλλά θα καταφέρει τελικά να βρει κοινοβουλευτική στήριξη από άλλα κόμματα. Όχι όμως για παραπάνω από ένα χρόνο, όταν δηλαδή θα υπάρχει και μεγάλη απογοήτευση από την κοινωνία στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Για τον Καραμανλή, ο Μεϊμαράκης είναι το πρόσωπο που θα κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη αλλά και θα μπορεί να είναι ο ομαλός μεταβατικός κρίκος για την ανανέωση του κόμματος. Κυρίως όμως θα είναι το πρόσωπο που μπορεί να συμβολίζει τη φιλελεύθερη προσέγγιση με σαφή κεντροδεξιό προσανατολισμό, μακριά από τα άκρα. Ως «άκρα» ο Καραμανλής χαρακτήριζε ως πρόεδρος της ΝΔ το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, όταν γινόταν τότε συζήτηση με θέμα τη «δεξιά πολυκατοικία».

Μετάνιωσε για την παραίτηση ο Αντ. Σαμαράς

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ετοιμάζεται δυναμικά για εξελίξεις που εκτιμά ότι θα τον δικαιώσουν για όλα όσα έλεγε όταν μετά την ήττα του Ιανουαρίου τού ζητούσαν να παραιτηθεί. Αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη που έκανε προχθές στη Βουλή ο στενός συνεργάτης του Χρύσανθος Λαζαρίδης, όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει και σύντομα θα αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο για να ξανασώσουν τη χώρα. Η αναφορά αυτή μόνο τυχαία ή συναισθηματική δεν είναι, καθώς είναι η τρίτη φορά που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς (συνέδριο ΕΛΚ, συνέντευξη σε ισπανικό Μέσο) και συνεργάτες του μιλούν για τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Ο Α. Σαμαράς πιστεύει ακράδαντα τώρα, με πιο καθαρό μυαλό, ότι ήταν λάθος του που παραιτήθηκε από τη ΝΔ μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, αφού ήταν πεπεισμένος ότι με τον ίδιο στο τιμόνι της ΝΔ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαζόταν να φανεί αναξιόπιστος απέναντι στους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν. Η άποψη αυτή του κ. Σαμαρά ενισχύθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, για τις οποίες πιστεύει με επιχειρήματα ότι η ΝΔ θα πήγαινε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι κατάφερε ο Μεϊμαράκης. Και τούτο διότι ο Σαμαράς δεν θα έδινε στήριξη στο μνημόνιο τον Ιούλιο, αφού ο Τσίπρας θα μπορούσε να βρει στήριξη αλλού και να μην είναι τώρα αναγκασμένη να δέχεται κριτική ότι δεν ψηφίζει μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που όμως… ψήφισε το καλοκαίρι.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα και την τύχη της ΝΔ. Δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να αμφισβητούνται ακόμα και από πρόσωπα των στενών επιτελείων. Επίσης, δημοσκόποι που έχουν κάνει πολλές μετρήσεις σε εθνικό επίπεδο, αρνούνται να δουλέψουν για την έρευνα στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σταθερή βάση για να μπορεί κανείς να βγάλει έστω ένα συμπέρασμα. Το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ ή ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, δεν αποτελεί σαφή ένδειξη απλούστατα διότι ή μπορεί να ψεύδονται ή, ακόμη χειρότερα, οι περισσότεροι από αυτούς να μην πάνε στην κάλπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.