Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Επιχείρηση αποδόμησης Τσίπρα και αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

53

 

 

 

Σε αναζήτηση προεκλογικής στρατηγικής βρίσκεται η ΝΔ, η οποία προς το παρόν επιδίδεται σε ανταλλαγή ανακοινώσεων και non paper με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα διαδικαστικά της προκήρυξης των εκλογών και επιχειρεί να κινητοποιήσει ότι έχει απομείνει από τον αποψιλωμένο κομματικό μηχανισμό.
Ενώ αναζητά ένα συνεκτικό προεκλογικό αφήγημα, η ΝΔ επενδύει στο αντίστοιχο στρατηγικό κενό που θεωρεί ότι έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, που αναιρεί τις βασικές του πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και ποντάρει στην φθορά που θα του προκαλέσει ο εμφύλιος από την Λαϊκή Ενότητα και από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μειμαράκης παρότι κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τους κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε μαζί τους για να αναδείξει τα εσωτερικά προβλήματα της Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και θα συνεχίσει καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι:

– προκάλεσε τις εκλογές με αποκλειστική του ευθύνη λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων
με τις εκλογές επιχειρεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του,  ότι ακολουθεί αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για να επισπεύσει την διεξαγωγή τους και εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιχειρεί να δοξαστεί κρυπτόμενος.

Παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια, καθώς δεν έθεσε το μνημόνιο στην κρίση του ελληνικού λαού πριν το υπογράψει αλλά εκ των υστέρων.

Επίσης ότι η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμά της που ήταν αποτυχία.

Η αρχική επίθεση της ΝΔ επικεντρώνει στο να εμφανίσει τον πρωθυπουργό “ψεύτη και αναξιόπιστο” για να αποδομήσει την εικόνα του. Ήδη όμως στο εσωτερικό ακούγονται επιφυλάξεις ότι αυτή η γραμμή δεν είναι αποτελεσματική και προτείνουν να εστιάσει η καμπάνια στο ότι “ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος και αναποτελεσματικός”. Παράλληλα αναδεικνύεται η εικόνα του κ. Μεϊμαράκη ως του πολιτικού με έντονα λαϊκά στοιχεία και αντίστοιχο “τσαμπουκά”, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της παράταξης και δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό. Εκτιμάται ότι στο κοινό της λαϊκής δεξιάς αυτή η τακτική έχει απήχηση, αν και ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις ότι η υπερβολή της μπορεί να δυσαρεστήσει τα μεσαία αστικά στρώματα που δεν έχουν αντιαριστερά σύνδρομα.

Εάν όμως για το ένα σκέλος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ιδέες, κενό υπάρχει στα θετικά προτάγματα για να ζητήσει την ψήφο του λαού. Επί του παρόντος η ΝΔ φέρεται να έχει καταλήξει ότι θα καλλιεργήσει την εικόνα της ήρεμης και υπεύθυνης ευρωπαικής δύναμης και θα δώσει έμφαση στο θετικό, συντεταγμένο και διορθωτικό χαρακτήρα των πολιτικών παρεμβάσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία. Μέχρι τις εκλογές την ολοκληρωμένη όπως λένε πρότασή της για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο όπου τα περιθώρια είναι ασφυκτικά λόγω του μνημονίου, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως δημόσια τάξη και ασφάλεια, παιδεία, υγειά, δημόσια διοίκηση.

Αν και στη ΝΔ ξέρουν ότι ξεκινούν από την δεύτερη θέση ελπίζουν και προβάλλουν για ευνόητους λόγους ότι στόχος τους είναι η νίκη στις εκλογές. Δευτερευόντως ότι πρέπει να ανακοπεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη εμφανίζουν αισιοδοξία για την οποία επικαλούνται την εικόνα που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την διάσπαση και την δυσαρέσκεια που κατά την άποψή τους τείνει να επικρατήσει στην κοινωνία από τις συνέπειες της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής. “Με σταθερά βήματα στο μέλλον” φαίνεται ότι είναι ένα από τα βασικά συνθήματα ενώ τα στελέχη του κόμματος λένε ότι «Πάμε για τη νίκη με σύνεση, ψυχραιμία και ομογενοποιημένο πολιτικό λόγο».

Παράλληλα ο κ. Μειμαράκης προσπαθεί να στρατεύσει το σύνολο των στελεχών από όλες τις τάσεις του κόμματος. Την Δευτέρα συγκάλεσε την επιτροπή εκλογικού αγώνα όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις. Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με πολιτευτές και κομματικά στελέχη ενώ ενδεχομένως και το Σαββατοκύριακο αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών να ξεκινήσει τις περιοδείες στην επαρχία.

 

Αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας 

Με αγωνία παρακολουθούν στη Συγγρού τα πρώτα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των μετρήσεων, τα οποία, προς το παρόν, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Πάνω στα ποιοτικά στοιχεία θα βασιστεί και η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, ενώ ζήτημα ουσίας αλλά και σημειολογίας αποτελούν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε αλλαγές στη σειρά όσων εξελέγησαν με σταυρό τον Ιανουάριο. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα θελήσει να βάλει τη δική του σφραγίδα στα ψηφοδέλτια και θα τοποθετήσει συμβολικά, σε μη εκλόγιμες θέσεις, πρόσωπα της δικής του επιλογής.

Το βάρος θα πέσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που παραδοσιακά αποτελεί προνόμιο του αρχηγού.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ο Νικήτας Κακλαμάνης προέτρεψε τον κ. Μεϊμαράκη να αλλάξει το Επικρατείας, ενώ αντίστοιχη άποψη διατυπώνουν και άλλα γαλάζια στελέχη προκειμένου να σηματοδοτηθεί είτε η διεύρυνση με υποψηφίους εκτός ΝΔ είτε η ανανέωση με νεότερα κομματικά στελέχη.

Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εξεταστούν σε ανώτατο επίπεδο, καθώς αποτελεί και πεδίο ισορροπιών έναντι των επιλογών που έκανε, μόλις προ μηνών ως πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς.
Η ΝΔ έχει εκλέξει βουλευτές Επικρατείας τους Δημήτρη Σταμάτη, Θεόδωρο Φορτσάκη, Νίκη Κεραμέως και Βασίλη Οικονόμου (προερχόμενο από την ΔΗΜΑΡ).

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.