Ειδησεογραφικό site

ΝΔ για Λαφαζάνη: Έχει άγνοια των θεμάτων ενεργειακής πολιτικής

38

Τα «όχι» που άκουσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τους Αζέρους σχολιάζει επικριτικά η Νέα Δημοκρατία, αναβαθμίζοντας το γεγονός, αφού κάνει λόγο για άγνοια και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παίζει με την ενεργειακή μας πολιτική που έχει κάθε δυνατότητα να σφραγίσει θετικά το οικονομικό μας μέλλον».

Να θυμίσουμε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καταθέσει τρία αιτήματα για τον αγωγό TAP, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Μπακού.  Είχε αιτηθεί:

1. Τη συμμετοχή της Ελλάδα στο μετοχικό κεφάλαιο. Η Socar ξεκαθαρίζει ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία να…. καταβάλει  εγκαίρως το τίμημα, ενώ ζητά η επιχείρηση που θα αγοράσει το ποσοστό να παρέχει εγγυήσεις ότι έχει ικανότητα πληρωμής.

2. Η ελληνική πλευρά ζητούσε και μείωση του φυσικού αερίου, που τονίζει η αζέρικη εταιρεία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται προς το παρόν αδύνατο, ενώ να κάτι τέτοιο μπορεί  συζητηθεί έτσι και αλλιώς μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς  η Ελλάδα δεν αγοράζει από τους Αζέρους αέριο.

3. Στο ζήτημα να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους οι Αζέροιοι παραπέμπουν τον κ. Λαφαζάνη να απευθυνθεί και να λύσει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.

Να σημειωθεί μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και στο Αζερμπαϊτζάν αλλά όλες τις εταιρείες της  κοινοπραξίας του αγωγού TAP, που είναι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%.  Επίσης,  θα προμηθευόμαστε από το 2020 αέριο και όπως προβλέπει η συμφωνία ΔΕΠΑ και Socar πρόκειται για 1 δισεκατομμυύριο κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης τονίζει ότι  «η κυβέρνηση Σαμαρά με τις συμφωνίες στις οποίες προχώρησε, κατέστησε την Ελλάδα κεντρικό ενεργειακό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, δημιουργώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξασφάλισε τη διέλευση του αγωγού TAP, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και δέσμευσε ποσότητα 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως για τη χώρα, με 5 κόμβους διασύνδεσης στη βόρεια Ελλάδα για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου».

Υπογραμμίζει δε ότι «εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδος στην κοινοπραξία του TAP  με την εξαγορά του 5% από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το 2020, κάτι που ο κ. Λαφαζάνης και η συγκυβέρνηση Τσίπρα προφανώς αγνοεί».

Ο κ. Καραγκούνης κάνει λόγο για «άγνοια των τόσο σύνθετων θεμάτων ενεργειακής πολιτικής» και ειδικά αυτών που άπτονται της διεθνούς πολιτικής ενέργειας, «οδηγούν σε επιζήμιες για τη χώρα κινήσεις».

«Επιτυχίες που πραγματοποιήθηκαν μετά από προσπάθειες ετών, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα μέσα σε μια μέρα. Ας καταλάβει η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει με την ενεργειακή μας πολιτική που έχει κάθε δυνατότητα να σφραγίσει θετικά το οικονομικό μας μέλλον», καταλήγει ο κ. Καραγκούνης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.