Ειδησεογραφικό site

Να ποιοι θα γίνουν υπουργοί αν σχημτίσει Κυβένρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

54

Ήταν σχεδόν πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του πως δεν θα συγκροτήσει μια κομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές.

Αντιθέτως, είχε προαναγγείλει πως «η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες».

Δεν έχουν ακόμη δοθεί διευκρινίσεις από την Κουμουνδούρου σχετικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας και ποια υπουργεία θα δοθούν σε άλλα κόμματα που πιθανόν συνεργαστούν με το πρώτο κόμμα.

Σήμερα, έξι μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, το σχέδιο που έχει συντάξει ομάδα ειδικών για τη δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο να αποκαλύπτει από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνησή του θα περιλαμβάνει 10 μόλις υπουργεία, αντί των 18 που υπάρχουν σήμερα (ή 19 με το υπουργείο Επικρατείας).

Ο ρόλος-κλειδί του Νίκου Παππά

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, καθώς λέγεται ότι θα αναλάβει ρόλο-κλειδί και ενδεχομένως το πόστο του υπουργού Επικρατείας. Είναι ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και είναι συνοδοιπόροι από την εποχή της Νεολαίας.

Τα φαβορί για τα «βαριά» υπουργεία

Ένα από τα βασικά ονόματα που ακούγονται για τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας είναι αυτό του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς να αποκλείεται, όπως αναφέρουν επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ στο iefimerida.gr, «να τον δούμε και στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης».

Στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθούν και οι σημερινοί τομεάρχες κ.κ. Μηλιός και Τσακαλώτος, καθώς και ο Γιάννης Βαρουφάκης, με κάποιους από αυτούς να καταλαμβάνουν θέσεις αναπληρωτών.

Βέβαιη θεωρείται από πολλούς η συμμετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του καθηγητή και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» Νίκου Κοτζιά, εκτός απροόπτου, στο υπουργείο Εξωτερικών (υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου), ενώ σε αντίστοιχο πόστο θα αξιοποιηθούν τόσο ο Κώστας Ησυχος όσο και η Νάντια Βαλαβάνη, η συμβολή των οποίων έχει υπάρξει πολύτιμη.

Ποια σενάρια ακούγονται για Λούκα Κατσέλη και Γιώργο Προβόπουλο

Ερωτηματικό παραμένει, δε, το τι θα πράξει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης -το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για το υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών-, όπως παραμένει επίσης άγνωστο πού και πώς θα αξιοποιηθεί η Λούκα Κατσέλη, αλλά και το εάν θα δούμε σε νευραλγική θέση τον Γιώργο  Προβόπουλο.

Σε ποιο υπουργείο θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Αριστερής Πλατφόρμας

Όσο για το υπουργείο Εργασίας, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι προορίζεται για εκπρόσωπο της Αριστερής Πλατφόρμας, είτε αυτός θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είτε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση της κυρίας Θεανούς Φωτίου ή του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά (στενού φίλου του Κώστα Σημίτη) στο υπουργείο Παιδείας ή στο Πολιτισμού για τον τελευταίο.
Τέλος, «παίζουν» δυνατά για τις θέσεις αναπληρωτών ή και υφυπουργών Παιδείας ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθώς και ο αντιπρύτανης του Κολλεγίου Birbeck στο Λονδίνο Κώστας Δουζίνας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Σκουρλέτης

Σε ό,τι αφορά στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Πάνος Σκουρλέτης, όποτε ερωτάται, αρνείται να τοποθετηθεί σε μια τέτοιου είδους συζήτηση, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα βρίσκεται μελλοντικά εκ νέου σε κάποιο κομβικό πόστο, καθώς γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στηρίξει επικοινωνιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί σειρά ετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.