Ειδησεογραφικό site

Να επισκεφθούν μαζί τα Κατεχόμενα κάλεσε ο Νταβούτογλου τον Σαμαρά-Η απάντηση του ΥΠΕΞ

36

Πρόσκληση στον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί του τα Κατεχόμενα στην Κύπρο απηύθυνε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ψευδοκράτος.

«Αν ο έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος, μπορούμε πρώτα να επισκεφθούμε το νότιο τμήμα του νησιού, να πιούμε τσάι και να κουβεντιάσουμε. Μετά μπορούμε να πάμε στο βόρειο τμήμα και πάλι να περάσουμε χρόνο μαζί», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Μάλιστα, ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να συμβάλουν στην από κοινού οικοδόμηση της ειρήνης στο νησί.

«Απευθύνω έκκληση στον κ. Αναστασιάδη. Ας κάνουμε ειρήνη τώρα, όχι αύριο αλλά σήμερα, όχι την επόμενη εβδομάδα αλλά αυτή την εβδομάδα, όχι τον επόμενο χρόνο αλλά αυτό τον χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως «όλες οι καθυστερημένες λύσεις βαθαίνουν το αδιέξοδο».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στον Νταβούτογλου

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ευρισκόμενος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.